Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Farz Namazlarının Sünnetleri Nelerdir?

A Çevrimdışı

Away

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamün Aleyküm Hocam.

Namazı dosdoğru kılın ve Allah'tan korkun» (diye de emredildik). O, huzuruna varıp toplanacağınız Allah'tır.[En'am 72]

Farz namazlarının sünneti hakkında aklımda şüpheler var. Okulda Din dersinden öğrendim ama güvenemiyorum. Delilleriyle bana farz namazlarının sünnetini söylermisiniz?
Rabbim Sizden ebeden razı olsun. Çok sey öğreniyoruz sizden. Rabbim hepimizi Sırat-ı Mustakim üzere olanlardan eylesin inşaAllah.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;

Farz namazların muekked sunnetleri aşağıdaki hadisle sabittir.

"Her kim gündüz ve gece on iki rekat namaz kılarsa kendisi için cennette bir ev bina edilir . Bunlar şu namazlardır:

Sabah namazından önce iki rekat,
öğleden önce dört rekat,
öğleden sonra iki rekat,
akşamdan sonra iki rekat,
ve yatsıdan sonra iki rekat

(Tirmizi; Salât, 189; Nesâî, Kiyâmul-Leyl, 66; Ibn Mâce, İkâme, 100).


Beş vakit namazdan önce ve sonra kılınan nâfilelerin bir kısmı sünnet-i muekkede, bir kısmı da sünnet-i gayr-ı muekkededir. İkinci kısma aynı zamanda mustehab ve mendub da denir. Bu nâfileler içinde en kuvvetli sünnet olan sabah namazından önce kılınan iki rekâttır. Bundan sonraki sünnetler efdaliyet sırasına göre şöyle zikredilmektedir:

Akşam namazının iki rekât sünneti, öğlenin farzından sonra kılınan iki rekât sünnet ve yatsının farzından önce kılınan dört rekâtlık ilk sünnet.

Bu sünnetlerin kılınmasını teşvik eden Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bazılarının terki halinde de ikaz edici beyanlarda bulunmuşlardır. Meselâ sabah namazının sünneti hakkında, “Düşman suvarisi kovalasa bile sabah namazının 2 rekât sünnetini terketmeyin " (Sunen-i Ebu Davud, II, 301).” tarzında ikazda bulunmaktadır.

Peygamber Efendimiz öğle namazının ilk sünneti hakkında;

Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem öğle namazının farzından önce dört rekat sünnet kılamadığı zaman, onu farzdan sonra kılardı."
(Tirmizî, Salât 200; İbni Mâce, İkâmet 106)

Ummu Habîbe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
Bir kimse öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra da dört rekat sünneti devamlı olarak kılarsa, Allah Teâlâ onu cehenneme haram kılar
(Ebû Dâvûd, Tatavvu 7; Tirmizî, Salât 200
; Nesâî, Kıyâmu’l-leyl 67; İbni Mâce, İkâmet 108)


Ummu Habîbe vâlidemiz tarafından rivayet edilen üstteki hadis ise bir başka uygulamadan bahsetmektedir.
Buna göre Rasûlullah (s.a.v.):

مَنْ حَافَظَ عَلَى أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ قَبْلَ الظُّهْرِ، وَأَرْبَعٍ بَعْدَهَا، حَرَّمَهُ اللَّهُ عَلَى النَّارِ
[ رواه الترمذي وصححه الألباني في صحيح النسائي ]
Kim öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra da dört rek`at sünneti devamlı olarak kılarsa, Allah Teâlâ o kimseyi cehenneme haram kılar” buyurmuştur.
(Ebu Davud, Tatâvu, Bab 7, Hadis no: 1269; Tirmizi; Mevâkît, 200, 198; Nesâî, Kıyamu'l-leyl 67, 56; İbn Mâce, ikâme 105,108; Ahmed b. Hanbel, V, 418, 420; VI, 63, 148, 326)
(Tirmizî rivâyet etmiş, Elbânî de, Sahih-i Nesâî'de hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.)

Ancak bilindiğini gibi öğleden evvel kılman ilk dört rekât bir selâmla kılınırsa da, öğleden sonra kılınan dört rekatı iki selâmla kılmak evlâdır. Çünkü bunun ilk ikisi muekked sünnettir. Son ikisi ise mustehabdır.
Büyük günahlardan bile hâlî kalamayan insanın bunca günahı yanında öğlenden evvel ve sonra dörder rekat namaz kılıvermekle ateşten kurtulması nasıl mümkün olur? diye akla bir soru gelirse, buna şöyle cevab verilebilir: Burada "Cehennemden kurtulmak" sözü, "ebedî olarak cehennemde kalmaktan kurtulmak" anlamına gelebileceği gibi bu namazlara devam eden kimselerin imanlı olarak gideceklerine ve bu iman sayesinde cehennemde ebedi olarak kalmaktan kurtulacaklarına dâir bir müjde mânâsına geldiği de söylenebilir. (İmam Birgivî, Şerhu'l-Ehfidisi'l-Erba'in, 144-146.)
Nesâi'nin şu rivayetinden bu kimsenin hakîkaten cehennemde yanmayacağı anlaşılmaktadır:

مَنْ صَلَّى أَرْبَعًا قَبْلَ الظُّهْرِ، وَأَرْبَعًا بَعْدَهَا لَمْ تَمَسَّهُ النَّارُ
[ رواه النسائي والترمذي ]
"Öğle namazından önce ve sonra dörder rekat namaz kılan kimseye cehennem ateşi dokunmaz"
(Nesâî; Kıyamu'l - leyl, Bab 66, hadis no: 1791, 1817; Tirmizî; hadis no: 428)
Şevkânî'nin beyânına göre "cehenneme haram kılman sadece secde organlarıdır. Mecazen kull zikredilmiş cûz kasd edilmiştir." Fakat bu sözün hakiki mânâsında kullanılmış olduğunu kabul etmek daha uygun olur. (Şevkânî, Neylu'l-evtar, III, 20)


Ummu Habîbe radıyallâhu anhâ, bu hadisi Rasûlullah Efendimiz’den duyduğu günden itibaren hep onun tavsiye ettiği gibi kıldığını söylemiştir. (Nesâî, Kıyâmu’l-leyl 67)

Hakkında ikazlar bulunan sünnetler, muekked sünnetlerdir. Peygamber Efendimiz bu namazları genellikle (çoğunlukla kılıp ara sıra terk etmişlerdir) kılmışlardır. Fakat aynı şeyler ikindi namazının sünneti ve yatsı namazının ilk sünneti için vâki değildir.

İkindi namazının sünnetinin kılınması hakkında Peygamber Efendimizin teşvik edici mubârak sözleri mevcuddur.

Fakat diğer sünnetlerde olduğu gibi, ikindi namazının sünnetinin terki halinde bir ikaz bulunmamaktadır. Sadece teşvik bulunmaktadır. Zaten ikindi namazının sünneti ile, yalnızca Hanefilerin kabul ettiği yatsı namazının ilk dört rekâtlık sünneti mendubtur. Sünnet-i gayr-ı muekkede ve mustehab olarak da bilinen mendub, Peygamber Efendimizin ibadet maksadıyla ara sıra yaptığı, bazen yapıp, bazan terk ettiği işleridir. Sevabı çok olup işlenmesi teşvik edildiğinden de mendub denmiştir.


Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ikindi ve yatsının sünnetini kılış şekline gelince; Ebû Dâvud’ta rivayet edilen bir hadis-i şerife göre, Rasul-u Ekram Efendimiz ikindinin sünnetini 4 rekât kılar, her iki rekâtın arasını da selâmla ayırırdı.

Bu namazla ilgili olarak Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

ـ2961 ـ 2ـ وعن ابن عمر رَضِىَ اللّهُ عَنْهما قال : قال رسولُ اللّهِ : رَحِمَ اللّهُ امْرأ صَلّى قَبْلَ الْعَصْرِ أرْبَعاً . أخرجه أبو داود والترمذي .
2. (2961)- İbnu Ömer (radıyallahu anhumâ) anlatıyor: "Rasûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"İkindiden önce 4 rek'at nafile kılan kimseye Allah rahmetini bol kılsın."

(Ebû Dâvud, Salât: 297, (1271); Tirmizî, Salât: 318, (430)

AÇIKLAMA:
Bu hadis, bazı rivâyetlerde "arasını selamla ayırdığı 4 rek'atı kılan" şeklinde gelmiştir. Yani ikindinin dört rek'atli sünneti ikişer ikişer kılınabilecektir. Mamafih selamı teşehhud olarak anlayan da olmuştur. Böyle anlayanlar için ikindi namazında dördüncü rek'atın sonunda olmak üzere bir kere selam vardır.

Rasûlullah bu sünnete çeşitli ifadeleriyle teşvik etmiştir:
"Kim ikindiden önce 4 rek'at nafile kılarsa ona ateş değmez";

"Kim ikindiden önce 4 rek'at kılarsa Allah ona mağfiret eder";
"Kim ikindiden önce 4 rek'ati devam ettirirse Allah ona cennette bir bina yapar";
"Kim ikindiden önce 4 rek'at kılarsa Allah onun bedenini ateşe haram eder."
Rasûlullah'ın tergib ve teşvik edici ifadelerle ehemmiyetini dile getirdiği 4 rek'atli ikindi sünneti mustehabtır.
(İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 9/277)


"İkindi namazından önce 4 rekât namaz kılan kimseye Allah rahmet eylesin."
(Bu hadisi Ahmed, Ebu Dâvud ve Tirmizî rivayet etmiş olub, Tirmizî, hasen olduğunu söylemiştir. Îbni Huzeyme de hadisi rivayet edip sahih demiştir. Subulu's-Selâm, II, S)


Peygamberimizin (s.a.v.) ikindi namazının sünnetini sadece 2 rekât kıldığına dair rivayetler de mevcuttur.

Neseî’nin Ali’den rivayetine göre, “Rasulullah (s.a.v.) ikindi namazının farzından önce 2 rekât kılardı.”
(Neseî)

İkindi namazından önce iki rekât nafile namaz kılmanın caiz olmasına gelince, bu husus:
"Her iki ezan arasında namaz vardır."

(Hadisi Bezzar rivayet etmiştir. Hadisin rivayet zincirinde, hakkında tenkid olan bir ravi vardır. Mecmau'z-Zevaid, II, 231) hadisinin şumûlune girmektedir.

Bu hadislere göre, ikindi ve yatsı namazından önce dörder rekât kılmak mendubtur. Sevabı ve fazileti yüksek bir ibadettir.

İmam Muhammed, ikindiden ve yatsıdan sonra kılınan sünnetlerde iki rekâtla dört rekât arasında serbest kalmıştır. Yani ikindi namazının sünneti 2 rekât olarak da kılınabilir. Fakat Hanefi mezhebinin diğer imamları 4 kılmayı efdal görmüşlerdir.

Hanefilere göre; Muhît isimli fıkıh kitabında yer aldığına göre Peygamber Efendimiz, ikindinin sünneti ile yatsının ilk dört rekât sünnetini devamlı olarak kılmamışlardır. Bazen dört kılmış, bazen iki kılmış, bazen da terk etmiş, hiç kılmamışlardır.

Buna göre sevabı hatırı için her zaman kılmak mümkündür. Fakat gerek vaktin müsait olduğu, gerekse musaadesizliği zamanında hem ikindinin, hem de yatsının ilk sünnetini kılmamak insana bir mes’uliyet getirmez.

Kılmayan günaha girmez, mes’ul olmaz. Peygamberimiz her zaman kılmadığı için, “kılmamak da tahrirî sünnet” olarak kabul edilebilir. Bununla beraber 4-5 dakikalık bir zamanı da böyle sevablı bir sünnet için her zaman ayırabiliriz, kılabiliriz.
 
Üst Ana Sayfa Alt