Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Fethullah Gülen: Cami Cemevi Yanyana Olsun

Ebu Muhammed ALİ Çevrimdışı

Ebu Muhammed ALİ

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Fethullah Gülen: Cami Cemevi Yanyana Olsun

fethullah_gulen_cami_cemevi_yanyana_olsun_h197184.jpg

İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. Köprü'ye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesiyle başlayan tartışmalara Fethullah Gülen'den çok çarpıcı açıklamalar geldi.


20 Haziran 2013 Perşembe 11:17


* Usulü detaya feda etmeyelim. Detaya ait meseleleri usulün yerine koyduğunuz zaman yanlışlık yapmış olursunuz.

* Bir köprü ile bir sürü köprüyü yıkmayalım. Bir ada, bir ünvana bağlayarak bir köprü ile bir sürü köprüyü yıkmayalım.

* Cami ile Cemevi yanyana olsun. Sema ile Semahı beraber görelim.

Fethullah Gülen, 3. Köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesiyle başlayan tartışmalarla ilgili önemli bir uyarıda bulundu. "Usulü, detaya feda etmeyelim" diyen Gülen, "Bugüne kadar kurulan köprüler yıkılmasın" dedi.

Köprü için Osmanlı'yı Gelibolu'ya geçiren Süleyman Şah'ı, Murat Hüdavendigar isimlerinin verilebileceğini belirten Gülen, "Sema ile Semahın", "Cami ile Cemevinin" beraber olabileceğini kaydetti.

İşte Fethullah Gülen'in açıklamalarından satırbaşları;

"Bazen üslup hataları esası yıkar, ona çok dikkat etmek lazım" diyen Gülen, "Detaya ait meseleleri esasın yerine koyduğunuz zaman yanlış yapmış olursunuz. Aradaki köprüleri yıkarsınız. Muhabbeti, sevgiyi, sempatiyi, antipatiye çevirmiş olursunuz" diye konuştu. Gülen, Üçüncü Köprü'ye Yavuz adının verilmesinin de detaya ait bir mesele olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Allah'la irtibat adına aramızda olan o köprüler, Peygamber irtibatıyla irtibatlı aramızdaki köprüler, Kuran'la irtibatlı aramızdaki köprüler, Yesevi ile alakalı aramızdaki köprüler, Mevlana ile alakalı aramızdaki köprüler, Yunus Emre ile alakalı aramızdaki köprüler... Hz. Pir'in ifadesi ile ifade edecek olursanız, 'Din bir, diyanet bir, kitap bir, Kuran bir, yol bir, yöntem bir, kader bir, acı bir, tatlı bir, bir sürü bu birlikler adına, bir sürü köprüler var. Bütün bu köprüleri görmezlikten gelmek veya kurulmuş olan köprüleri yıkmaya çalışmak... Bir de günümüzde kurulmaya çalışılan köprüler var. Cami, cemevi beraber, aynı parkta oturup kalkalım, geçmişe ait bu şeyleri yeniden hortlatarak yeni düşmanlık vesileleri oluşturmayalım' gibi böyle çok iyi kaynaşmaya vesile olabilecek köprüler oluşturulmuşken, meseleyi sadece bir ada, bir unvana bağlı bir köprü ile yıkmayalım. Bir köprü ile bir sürü köprü yıkmayalım."

MESELA 'MURAD HÜDAVENDİGAR KÖPRÜSÜ' DESEYDİNİZ...

Gülen, günümüzde Alevi-Sünni kardeşliği adına yapılan çalışmalara da değindi. "İsterse bir Muharrem ayında, isterse bir Ramazan-ı Şerif'te bir araya gelme, iftar etme, sema ile semahı bir arada görme gibi, böyle mülahazalar varken 'Efendim Alevisi Sünnisi beraber bir çanağa kaşık çalma gibi, böyle ortam oluşturulmuşken, konjonktür tam buna müsait bir hale gelmişken, bence bir köprüye bağlı olarak, bence bir detaya bağlı olarak, böyle usulü yıkmayalım" ifadelerini kullanan Gülen, "O mevzuyu ortaya atan insanların öyle olumsuz bir mülahaza taşıdıklarına hiç ihtimal vermiyorum. O gün oraya bir sürü insan geldi, ittifak ettiler, 'Yavuz Selim olsun' falan dediler. Acaba bu mevzuda diyebilirsiniz yani, her fikir sorgulanabilir. Mesela Murad Hüdavendigar Köprüsü deseydiniz. Süleyman Şah Köprüsü deseydiniz. Gelibolu'ya geçen bir insan yani. Çok önemli mümtaz bir sima. Şimdi böyle bir makul, yumuşak, demokratik bir mülahazaya bağlı, demokratik bir üslupla, demokratik bir ifade tarzıyla, demokratik bir söylem şekliyle, bu mesele ortaya konsa buna kimse bir şey demez" diye konuştu.

ANADOLU İNSANI BAŞTAN AŞAĞIYA ALEVİ'DİR, HZ. ALİ'YE MEFTUNDUR

Gülen, Anadolu'da Alevisi ile Sünnisi ile yaşanan kardeşlik ortamına ve Hz. Ali sevgisini anlattığı sohbetinde, "Fakat aynı zamanda çok köprüler kurulmuş, 'Beraber yemek yiyelim, beraber oturalım, beraber çay içelim, el sıkışalım, sarmaş dolaş olalım... Şimdi bu kadar kaynaştırıcı unsurlar varken çok olumlu köprüler kurulmuşken, o mübarek kardeşlerimiz, Hz. Ali diyen kardeşlerimiz... Biz de çok diyoruz, Ali diyoruz, Haydar-ı Kerrar diyoruz. Ben ne diyeceğimi bilemiyorum bazen. Seyyidina Hz. Ali yetmedi, Hayrdar-ı Kerrar Ali diyorum, yetmedi Damad-ı Nebevi, yetmedi Fatih-i Hayber, dilberi dilber isterim, ruhlar ahmer olmalı, Fatih-i Hayber isterim yanında Kamber olmalı." Ne dersem az geliyor bana bütün bunlar. Bu açından da Anadolu insanı baştan aşağıya Alevi. Hz. Ali'ye meftundur. Ehl-i Beyt'e meftundur. Hz. Fatıma'ya meftundur" diye konuştu. "Fakat küçük nüanslarla kendilerini ayrı gören kardeşlerimiz var" diyen Gülen, şöyle konuştu: "Bence hazır yara gibi görülen şey veya yara gibi gösterilen şey demek daha doğru, yara gibi gösterilen şey illet bilinip tedavi yollarına tasaddi edilmişken, köprüler kurulmuşken, bir Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne takılarak kardeşlerimizin ‘Biz yemeği boykot ediyoruz’ demeleri doğru değil. Onlar oraya gitmeli. O köprüye o adı koyan insanlar da oraya gelmeli aynı zamanda. Yok öyle, bizim ayrımız gayrımız yok!.”

BİR KISIM TERS PERS MÜLAHAZALARINA FEDA ETMEYELİM

"Bu türlü mülahazalara girdiğimiz zaman biz şimdiye kadar oluşturulan vahdet unsurlarını bir kısım ters Pers mülahazalarına feda etmiş oluruz. Bir kısım ters Pers mülahazalarına feda etmiş oluruz. Feda etmeyelim. Cami cemevi yanyana. Aynı zamanda onların parkları müşterek, gezme yerleri müşterek, gezme alanları müşterek, elele tutmaları müşterek. Bence demokratik düşüncede, insana saygı düşüncesinde, sen de onların o hissiyatlarına saygılı olman lazım. Hissiyatına saygılı olman lazım. Ben bir mahsur görmüyorum. Mesela Hz. Mevlana'nın semasının semahtan farkı ne? Siz onu bugün bir yerde folklor gösteriyorsunuz, alkışlıyorsunuz, takdir ediyorsunuz. Ne olur iki tane mümin gitse onların semahlarına iştirak etse. 'Farklı bir şeyleri var. Şöyle bir reverans yapıyor, dönüyor.' Bizim arkadaşlarımızdan bir tanesi, Alevi kardeşlerimden bir tanesi bana onların anlamlarını da yazıp göndermişti. Şimdi yaklaşırsan yaklaşırlar. Şirin görürsen şirin görürler. Kabul edersen kabul görürsün. Senin alemden beklediğin şeyle alemin senden beklediğinin aynı şey olduğunu asla aklından çıkarma."

KEŞKE ŞAH İSMAİL'LE SORUN DİPLOMASİ İLE ÇÖZÜLSEYDİ

Gülen, Yavuz Sultan Selim'in Anadolu toplumu içinde çok önemli bir yeri olduğunu ve uzun zaman devletler muvazenesinde muvazeneyi sağladığına da dikkat çekti. "Fakat bir yerde, benim de çok saygım olduğu halde, fakiri çok iyi dinleyenler bilirler, demişimdir ki "Acaba Yavuz cennet mekan o Şahkulu'nun üzerine giderken veya Çaldıran'da Şah İsmail'le karşı karşıya gelirken onun yerine acaba bir diplomasi oluşturma imkanı yok muydu?" ifadelerini kullanan Gülen, "Yakın tarihte de dediğim gibi, keşke diplomasiyi sonuna kadar kullansalardı. Böyle fiilen birleyin üzerine gitme yerine, gidip nefretleri tetikleme yerine acaba bir diplomasi olamaz mıydı? Benim o mevzuda olabilecek diplomasi ile alakalı da bir düşüncem yok. 'Şöyle yaparlardı' diye bir düşüncem yok benim. Bildiğiniz gibi genel düşüncem bu. Benimle müttefik bu recada ihvanım zannediyorum benimle bu düşünceyi paylaşırlar. Keşke bir diplomasi ile o problem çözülseydi. Başlara inen bir balyoz gibi olmasaydı. O mesele, kine, nefrete, gayza dönüşmeseydi. Anadolu'da da bizim insanımız kardeşlerimiz, farklı düşünen kardeşlerimiz, 'Ali' deyip yollara düşen kardeşlerimiz, bu meseleyi evvel ve ahir serrişte ederek, birer iftirak meselesi haline getirmeselerdi.

Ama bu sizin 4 asır 5 asır sonradan mülahazaya aldığınız o mesele. O günkü şartları konjonktürü bilmiyorsunuz" ifadelerini kullandı.

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İLE İLGİLİ GÖRÜLEN RÜYALAR

“Yaklaşırsan, yaklaşırlar; şirin görürsen, şirin görürler; kabul edersen, kabul görürsün. Senin âlemden beklediğini âlemin de senden beklediğini asla aklından çıkarmamalısın!.” diyen Gülen, herkesi kucaklama anlayışıyla ortaya konan Türkçe Olimpiyatları ile ilgili faaliyetleri Peygamber Efendimiz’in ve başka büyüklerin manen teşrif buyurduğuna dair rüya ve yakazaları da değindi. Rüya ve yakazaları anlatan pek çok mektup geldiğini ve o teveccühün ardındaki hakikati vurgulayan Gülen, “Usûlü detaya feda etmeyelim Allah aşkına!”diye konuştu. Gülen, insanın kendi adına hep azimetleri takip etmesi ve mükemmel kulluk peşinde gitmesi gerektiğine ama başkalarından aynı hassasiyeti beklemenin yanlış olacağına dikkat çeken Hocamız, namazdan misal vererek şu hususu dillendirdi: İnsan farklı duaları uzun uzun tekrar etme, rükû ve secdeyi kıyama denk götürme işini yalnız başına namaz kıldığı zaman yapmalıdır. İmam’ın cemaati bıktıracak ya da ihtiyaç sahiplerini zor durumda bırakacak şekilde namazı uzatması doğru değildir. Nitekim Allah Rasûlü (sallallahu aleyhi ve sellem), imam olduğunda namazı uzunca kıldıran Muaz b. Cebel hazretlerini ikaz etmiştir" şeklinde düşüncelerini aktardı.
 
farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Lafi gûzaf
 
I Çevrimdışı

ismail bayındır

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
ben bu adamı anlayamıyorum sanki bana yüksek dereceden masonmuş gibi geliyo yada masonunun benim icin anlamı neyse ona yanlış anlamayın ben bu şahıstan ehli sünnete dair birşey göremiyorum en azından yaşına münasip bir sakal bana bu şahısla ilgili ne derseniz deyin kalbim mükmain olmaz
 
sirati mustakim Çevrimdışı

sirati mustakim

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ben bu adamı anlayamıyorum sanki bana yüksek dereceden masonmuş gibi geliyo yada masonunun benim icin anlamı neyse ona yanlış anlamayın ben bu şahıstan ehli sünnete dair birşey göremiyorum en azından yaşına münasip bir sakal bana bu şahısla ilgili ne derseniz deyin kalbim mükmain olmaz

kardesim duzgun adrestesin :yale

:islam-tr:ye:hoşgeldin :teşekkür
 
H Çevrimdışı

Habibullah

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
bu zavallı deşifre olduktan sonar konuşmaları ve açıklamaları tamamen dalga ve alaya dayalı farkında iseniz resmen şaçmalamış gene .......
 
İZZETLİ Çevrimdışı

İZZETLİ

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ilginç kalben bunları söylüyorsa çay içmekle ortak değerler kuruluyorsa bu adam budislerlede kardeş olur ben bu adamın kurana inandığını düşünemiyorum bence ondan daha öte bir mantığı var
 
Angaralı Çevrimdışı

Angaralı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ey kardeşlerim bizler görevi çok olan insanlarız meydanı bunlara bırakmak değil de, camilerimizi kendi camimiz haline getirmek için neler yapabiliriz hep beraber düşünelim isterseniz.
 
Ebu Muhammed Eymen Çevrimdışı

Ebu Muhammed Eymen

Bir adım öteside, Bin adım öteside toprak..
Frm. Yöneticisi
Bunlar kafırlere alevılere budıst lere vb. Karsı sevkatlı, muslumanlara mucahıdlere karsı sıddetlıler bu gune kadar bunların savcılarının hakımlerının ıcerı aldırdıgı muslumanın haddı hesabı yok..
 
farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Alevilik mezhepmiş gibi anlatıyorlar
Ne olursan ol gel mantığı.
Bu ne akıl böyle!!!
 
I Çevrimdışı

islam savaşçısı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Irak'ta ölen, hapishanede inleyen insanlar hangi dine mensuptu? Filistin'de zulüm görenler hangi dine mensup? Mavi Marmara katliamı sonrası yaptığın açıklamayı da unutmadık. Bir kere dahi mücahidlerin lehine konuştuğunu görmedim. El Kaide ve Taliban'a hizbulvahşet diyordunya onlar Hizbullah'tır ama sen hizbulyehud, hizbulküfür, hizbuşşeytansın. ALLAH(s.v.t.) kimin ne olduğunu iyi biliyor. Tüm çabalarına rağmen zafer İslam'ın olacak ey kafir!
 
farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bu haber doğrumu bilmiyorum. Ama bugün omazsa bundan sonra olmayacak demek değil.
Alevi Sünni çatışmasını kaşıyor bu durum


Haber şöyle
Tuzluçayır Savaş Alanına döndü
1503_1.jpg


Cami ve Cemevi inşaatı temel atma töreni öncesi geceyarısı başlayan olaylar devam ediyor. Tören alanının etrafına sıçrayan polis gösterici çatışması yüzünden vatandaşlar zor durumda.
08 Eylül 2013 Pazar 14:49
Türkiye'de ilk kez cami ve cemevini aynı çatı altında bir araya getiren ibadethanenin temel atma töreni öncesi çıkan olaylar sürüyor. Dün gece Ankara'da ODTÜ'de başlayan ve sabaha kadar yer yer devam eden olaylar bugün Tuzluçayır'a sıçradı. Olay yer’ne gelen milletvekillerinden Huseyin Aygun ve meclis uyelerini eylemciler sizilerin imzasi nedeni ile diyerek kovdu.
SOKAKLARI SAVAŞ ALANI

Gece Ankara sokakları savaş alanına döndü, ODTÜ ile başlayan olaylar Tuzluçayır'a sıçradı. Cemevi ve Cami yapımına karşı çıktı. Tuzluçayır'ın tüm sokaklarında gece yarası başlayan olaylar temel atma töreninin yapılacağı yere kadar yayıldı. Polis göstericilere gaz ve su ile müdahale etti.






Eylemciler vekilleri kovdu
Tuzluçayır'da Cemevi ve cami yapımına karşı çıkan SDP, Halkevleri, Kaldırac, Partizan gibi marjinal gruplar mahalleye polisi sokmamak için taş, sopa ve soda şişesi ve havai fişekleri atarak polise direnişini sürdürdü.. Bir göstericinin gözaltına alınmasının ardından polise karşı vatandaşlar tepki gösterdi. Polisin elinden vatandaşı almak isteyen göstericiler de polise saldırdı. Gözaltına alınan kişi Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka tarafından hastaneye götürüldü. Şu an olay yerinde CHP Belediye Başkan aday adayları ile CHP Mamak ilçe Başkanı Atilla Demirci CHP yöneticileri, Mamak CHP yönetivileri Polisle görüşmeleri sürdürüyor. Temel atma yerine 200 metre mesafede yaşanan gerginlik sürüyor. Çok sayıda çocuk ve vatandaş olaylardan mağdur olmuş durumda. Tuzluçayır'ın tamamı polis ekipleri tarafından kontrol edilirken, esnaf polise tepki gösteriyor. Göstericiler, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'e de tepki göstererek tören alanını terk etmesini istiyor.
TÖREN BAŞLADI
Ankara'nın Mamak ilçesinde Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi kompleksinin temel atma töreni başladı. Temel atma törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ve kalabalık bir halk kitlesi katılıyor.
Beril Çuhadaroğlu - ANKARA

tuzlucayirda_alevilere_polis_mudahalesi_h41489.jpg
 
K Çevrimdışı

kelime-i şehadet

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
anıtkabir'de mescid olsun demekten bir farkı yok. bu tarz girişimlere karşı hem girişimde bulunanlar hem de geri kalanlar, "bu caizdir ya da değildir" diye ilmi delillerle aydınlatılmalıdır. yoksa buralarda boş boş karşı çıkışlarda bulunmak bir işe yaramaz. kafirler bu girişimi kendi açılarından doğru bulmadılar ve itiraz etmek için hemen sokaklara döküldüler. bizler de insanları aydınlatmak için sokaklara dökülmeliyiz.
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
ölümüne diyalog

durmak yok,yola devam

merak etmeyin durağınız beklemede
 
abdullah13 Çevrimdışı

abdullah13

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
semah ve sema yan yanaymış : Camide hangimiz semah töreni düzenlemiş namaz dışında ki semayla semah birleşsin diyor bu? Bir müslüman nasıl kalkıp cem evini ibadethane olarak görebilir? Sen önce o alevilere bir sor bakalım camiiye neden girmiyorlar?
 
Ebu Yaser Çevrimdışı

Ebu Yaser

Üye
İslam-TR Üyesi
Kadın ve erkek teganniyle iç içe oynayarak gülerek orada ibadet ettiğini söyleyenlerin akidesi ortadadır...
 
M Çevrimdışı

mervanbinmübarek

Üyeliği İptal Edildi
Banned
EYYY SEN!ALLAH BUNLARI GÖRMÜYOR MU?
EYYY SEN!ALLAH BUNLARIN HESABINI SANA SORMAYACAK MI?
Rabbının âyetleriyle nasıhat edilib de sonra onlardan yüz çeviren kimseden daha zalim de kim olabilir, muhakkak ki mücrimlerden biz intikam alırız.
secde 22
 
E Çevrimdışı

ENSARİ

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
MaşaAllah hizmet güzel cami ve cemevi yanyana ama hocaefendi içindekikini daha henüz söylemedi..ileride cami,havra ve kilisede yanyana olursa deme keyfe o zaman ...:cihad:
 
Üst Ana Sayfa Alt