sorun şu ki Resulullah sav den gelen hadisler olsun imamların sözleri olsun işlerine geldiğinin alınması gelmeyenin terkedilmesi, taraflı düşünüldüğü için kişinin düşüncesine tezat olan hak sözü dahi kendi lehine göre yorumlaması şüphesiz nefsinin azgınlığındandır ve ben bundan Allah a sığınıyorum.
senin numaralandırmalarına karşılık bende cevap vereyim inşaAllah
1_bir önceki mesajımda söylemek istediğim buydu.burada yazılanlar son derece ihtilaflı konular mı ki bu eserin sahibine ait olup olunmadığı üzerinde tartışmaya giriştiniz?
eğer yazıda bir tezatlık var idiyse yazı üzerinde yorum yapardınız ve böylece yazıdaki tezatlık(eserin sahibine sahihliğinin zayıf olduğundan ise) çözümüne inilirdi.
2_kevseri nin hak olan sözü onaylaması başka, doğrusuyla yanlışıyla senin başlı başına kevseri yi tavsiye etmen başka.tartışmayı ravi lerden Allah ın zatı sıfatlarına kaydırdınız.oradan da ihtilaflı olan bir konuya taşıdınız.ehli hadis burada haklı da olabilir haksız da benim raviler hakkında bilgim yok.velev ehli hadis yanılmış olsa dahi bu konuda Allah ın zatı sıfatları konusunda da yanılmasını gerektirmez.
bak vereceğim linkte seni savunan birisi var.açık bir şekilde renginizi belli edin de asıl tartışma amacınız çıksın ortaya.
https://www.islam-tr.org/islami-kavramlar/22531-zevzekligin-alemi-yok-kevseri-hayranlarina.html
eğer kevseri ile ilgili bu bilgi yetmiyorsa sana elimdeki kaynaklardan da yazabilirim diyeceğim ama ben bu tarz tartışmalara şimdilik girmem.ilim basamaklarını 2şer 3 er çıkanların sonu görülüyor....
başta da yazdığım gibi ebu hanife nin sözlerini kendi düşüncesine yoranlar elbette kevseri ile ebu hanife yi bir tutacaklar.ebu hanife nin sözleri olmasa dahi diğer selef ve haleftekiler ile kevseri yi karşılaştırıldığında sonuç apaçık görülmüyor mu?
3_her söz gibi bunu da yanlış anlamışsın yine.
''tevhid el hak:kardeş seni seviyorum Allah için.imamları çok koruyorsun el hak.doğru olanı yapıyorsun.ama falanca eser falanca imamdan olduğu mechul veya falanca imam bu konuda yanılmıştır denmesi imamlara hakaret etmek değildir.''
benim bu sözüm eserin ebu hanife ye ait değildir sözünü kastettiğime delil değil.ben burada kardeşe ''eserler zayıf da olabilir sahih de olabilir.küçük ihtilaflarda hata da edebilir serin kanlı ol.bu hatalar ve eserin sahih olmayışı o kişinin değerini düşürmez'' demek istedim.
Allah için bu kadar akıl karıştıracak ne var?bak madde madde yazayım iyice anlaşılsın
*bir eserin sahih veya zayıf oluşu eserin sahibinin değerini düşürmez
*kişinin icma ve ictihadın batıl tahrifinde ihtilafın büyüklüğüne göre değer verilir
*bir imamdan gelen rivayetlerin zayıf olması yine başka bir imamın rivayetleri gelen imamın üzerinde şahit olması için yeterlidir
*bir imamdan gelen rivayetin zayıf olması ve o imamı hak olan icma ve ictihadda tevil hatası olup olmadığını öğrenmek yapılan icma ve ictihadda diğer imamların sözlerin sayısına göre önemlidir.konuyla ilgili ebu hanifeden değilde başka imamlardan söz gelmiş ise ebu hanife nin de sözünü öğrenmek için kendimi parçalamam.
*muvahhidlerin avamınında kolayca anlayabileceği geniş ve açık konularda bu tür detaylara girilmesi tamamen vakit kaybı ve ben yendim sen yendin mücadelesi.
bu arada ehli hadis arapça olarak ne yazmış merak ettim.söyle de biz de bilelim bakalım abartıyor musun onun bu sözünü bize öyle mi yansıtıyorsun yoksa cidden kötü bir şey mi demiş.eğer kötü bir iş demiş ise onu bir MUVAHHİD gibi uyardığını nasihat ettiğini göremiyorum.hayret...
Allah selamete erdirsin.acaba Kur an ı anlamak için bu kadar çaba sarfediliyor mu?