Selamun Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuh
Dehrî üçüncü sorusunu şöyle sordu:
“Var olan her şeyin bir mekâna ihtiyacı vardır. Buna göre Allah nerededir?” Bunun üzerine İmam Âzam bir kâse
içinde süt getirerek:
“Bu sütün içinde yağ var mıdır?” diye sordu. Dehrî:
“Evet, vardır.” cevabını verince İmam Âzam:
“Yağ bu sütün neresindedir?” diye sordu. Dehrî:
“Süt içindeki yağın belli bir yeri yoktur, sütün her tarafında yağ vardır.” dedi. Dehrinin bu cevabı karşısında
İmam Âzam:
“Fâni ve zail olan bir varlığın belli bir mekânı olmuyor da Allah Teâlâ için nasıl bir mekân tasavvur edilebilir?
Allah Teâlâ vardır ve O'nun varlığı her yeri kaplamıştır.” dedi.
Aynı zamanda birkaç yerde acaba çeviri de hata mı var diye düşündüm örneğin;
üst kısımda korkmaz yazarken altta korkup diyor
istikrar oturmak ve karar kılmak demek üstte istikrarı Arş üzerinde derken alt kısımda oturmak ve karar kılmaktan münezzeh diyor
her yerde deniliyor sonra içine girmiş değil deniyor
El Vasıyye deki kısımdan farklı
Daha birçok kısımda da bu tarz durumlar olabilir. Okumaya devam etmeli miyim? Tahavi Şerhindeki bazı kısımlara da farklı cevaplar vardı sanırım. Örnek verdiğim kısımlarda eğer benim yanlış anladığım bir yer varsa açıklar mısınız?
Dehrî üçüncü sorusunu şöyle sordu:
“Var olan her şeyin bir mekâna ihtiyacı vardır. Buna göre Allah nerededir?” Bunun üzerine İmam Âzam bir kâse
içinde süt getirerek:
“Bu sütün içinde yağ var mıdır?” diye sordu. Dehrî:
“Evet, vardır.” cevabını verince İmam Âzam:
“Yağ bu sütün neresindedir?” diye sordu. Dehrî:
“Süt içindeki yağın belli bir yeri yoktur, sütün her tarafında yağ vardır.” dedi. Dehrinin bu cevabı karşısında
İmam Âzam:
“Fâni ve zail olan bir varlığın belli bir mekânı olmuyor da Allah Teâlâ için nasıl bir mekân tasavvur edilebilir?
Allah Teâlâ vardır ve O'nun varlığı her yeri kaplamıştır.” dedi.
Aynı zamanda birkaç yerde acaba çeviri de hata mı var diye düşündüm örneğin;
üst kısımda korkmaz yazarken altta korkup diyor
istikrar oturmak ve karar kılmak demek üstte istikrarı Arş üzerinde derken alt kısımda oturmak ve karar kılmaktan münezzeh diyor
her yerde deniliyor sonra içine girmiş değil deniyor
El Vasıyye deki kısımdan farklı
Daha birçok kısımda da bu tarz durumlar olabilir. Okumaya devam etmeli miyim? Tahavi Şerhindeki bazı kısımlara da farklı cevaplar vardı sanırım. Örnek verdiğim kısımlarda eğer benim yanlış anladığım bir yer varsa açıklar mısınız?