Peygamberimizin ahir zamanda fitne zamanında emribil marufu yasaklaması hadisiyle ilgili olarak yada fitne zamanlarında yapılması gereknlerle ilgili hadislerini nasıl anlamalıyız şuan o şekilde bir fitnenin içinde olabilir miyiz özellikle filistinle ilgili meselede zalimin yaptıklarına karşı söylemlerde bulunmak kendi ulkemizdede butarz söylemlere destek olmayanlara karşı duruş sergilemek hakkı savunmak fitneye sebep olmakmidir bunun ayrımını nasıl yapmalıyız veya dine karşı görüş bildiren zalimi destekleyenler karşı hakkı savunmak fitneye karismakmidir
Dünya genelinde belki de tarihte benzeri görülmemiş bir fitne ve fesat döneminden geçiyoruz. Geçmiş kavimlerin tek birisi nedeniyle helak olduğu sebeplerin teker teker hepsi günümüzde işleniyor.
Her bir bireyin ayrı fitne ve imtihanları olduğu gibi her bir toplumun da farklı fitne ve sınanmaları oluyor. Bu, bazen korku, açlık, malların ve çocukların yitirilmesi olduğu gibi bazen de dünya nimetlerinin bollaşması şeklinde oluyor. Alimler, zorluklara sabrın ve nimetlere şükrün kulluğun/ubudiyetin iki kanadı gibi olduğunu söyler.
Bir de bunların ötesinde ahir zaman fitneleri vardır. Bunlar, diğer fitne ve imtihanların üzerine insana fazladan zorluklar yüklemektedir. Hadislerde geçtiği üzere, kişi bazen sadece dönüp baktığı için bunlara kapılabilmektedir.
Ahir zaman fitneleri hakkında eski alimlerimizin “fitne gelirken onu alimler bilir, giderken ise herkes bilir” sözünün geçerli olduğunu da düşünmüyorum. Zira alimlerimizin azlığı bir yana maalesef bazı fitnelere ilk kapılanlar ilim talebeleri oluyor.
Şam sahasına özel olarak ise, durumun adeta gelen bir fitnenin giden fitneyi aratır türden olduğunu müşahede ediyoruz. Ve çoğu zaman nasıl bir tavır sergileyeceğimiz hususunda şaşkınca epeyce bir zaman geçirdikten sonra ancak bazı şeylerin doğru yönlerini kavrayabiliyoruz. O vakit de birçok şey geçip gitmiş, iş işten geçmiş oluyor.
Fitnelerle mücadele fıkhındaki en önemli kaide ise, gene hadislerde belirtildiği üzere, fitneler gelmeden önce salih amellere sarılmaktır. Zira salih ameller, fitne dönemlerinde sahipleri için bir ışık konumunda olacaktır.
Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurur:
“Karanlık geceler gibi birtakım fitneler ortalığı kaplamadan evvel, sâlih ameller işlemekte acele ediniz! Öyle zamanlar geldiğinde insan, sabah mü’min iken akşama kâfir olarak çıkar; akşam mü’min iken sabaha kâfir olarak çıkar. Dinini küçük bir dünyalığa satar.” (Müslim; İman, 51)
Allah’ım, fitne ehlinin şerrinden ve fitnelerinin bize açık olanından ve gizli kalanından bizleri koru.
Muhammed Ata