"Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!" (Al-i İmran, 173)
İşi, Allah'a havale etmek, O'na tevekkül etmek, O'nun sözüne güvenmek, yaptığına razı olmak, hakkında hüsnü zan beslemek ve kurtuluşu O'ndan beklemek, imanın en büyük semerelerinden biridir ve müminin vasıflarındandır. Bir mümin, sonunun güzel olacağına güvendiği ve her işinde Rabbine dayandığı zaman, O'nun ilgi, dostluk, destek ve yardımına mazhar olur. Bu da onun için yeterlidir.
İbrahim aleyhisselam ateşe atıldığı zaman şöyle demişti: "Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!" Sevgili Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ve ashabı, küffar orduları tarafından tehdit edildikleri zaman şöyle demişlerdi:
"Ve 'Allah bize yeter, O, ne güzel vekildir.' dediler. Bunun üzerine, kendilerine hiçbir fenalık dokunmadan, Allah'ın nimet ve keremiyle geri geldiler. Böylece Allah'ın rızasına uymuş oldular. Allah büyük kerem sahibidir. " (Al-i İmran, 173-174)
İnsan tek başına olaylarla baş edemez, felaketlere direnemez, sorunlarla mücadele edemez. Çünkü zayıf ve aciz yaratılmıştır. Ancak Rabbine tevekkül ettiği, Mevlasına güvendiği ve işini O'na havale ettiği zaman bunların üstesinden gelebilir. Aksi takdirde musibetler kendisini kuşattığında fakir ve zayıf bir kulun yapabileceği bir şey yoktur.
"Eğer müminler iseniz ancak Allah'a güvenin." (Maide, 23)
Ey nefsine nasihat etmek isteyen kişi! Allah'a tevekkül et ki seni felaketlerden kurtarsın, sıkıntılardan çıkarsın. "Allah bize yeter. O ne güzel vekildir" sözü şiarın olsun.
Bir düşmandan korktuğun, bir zalimden çekindiğin veya bir sorunla karşılaştığın zaman: "Allah bize yeter. O ne güzel vekildir." diye seslen.
"Hidayet verici ve yardımcı olarak Rabbin yeter." (Furkan, 31)
-Prof. Dr. 'Aiz el-Karni