Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Günün Sahih Hadis-i Şerif'i

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Allah Azze ve Celle kimi zikreden bir dil, şükreden bir kalp, belalara sabreden bir beden ve saliha bir hanım ile rızıklandırmış ise, Allah Azze ve Celle onun üzerindeki nimetlerini tamama erdirmiş demektir.”

Diğer bir rivayette Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Allah-u Teâlâ kimi zikreden bir dil, şükreden bir kalp, sabreden bir beden ve saliha bir eş ile rızıklandırmış ise, Allah-u Teâlâ ona dünyada bir iyilik ve ahiret’te bir iyilik vermiştir.”

Tirmizi 3094, İbni Mace 1856

Tihame Çevrimdışı

Tihame

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah Rasulu (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

"Göze önemsiz gibi görünen günahlardan sakın! Çünkü bu günahlar için, Allah tarafından görevlendirilmiş bir görevli vardır. Çünkü küçük günahlar insanda bir araya gelince onu helâk eder.

Tıpkı çöl bir arâzîde bulunup da, yanına kavmin işçileri gelen şu adamın hali gibi: O adam ve diğerleri odun taşıyıp üst üste yığarlar ve bir yığın meydana getirirler.

Derken odun yığınını ateşe verirler ve (küçük küçük olan, ama bir araya gelince kocaman bir yığın olan bu çalı çırpının ateşiyle) o çölde bulunan bütün canlıları yok eder."

Ahmed, Müsned 1/402, 5/331, 6/70,151; İbn Mâce, Zühd 29

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
...Câbir ibnu Abdillah (R) şöyle demiştir: Bir er kişi Uhud günü Nebi (S)'e:

— Ben öldürülürsem, benim nerede olacağımı bana haber ver! dedi.

Rasulullah (sav.)

— "Cennette (olursun)" buyurdu.

Bunun üzerine o kişi, elindeki yemekte olduğu hurmaları hemen yere attı ve sonra harbe girişti de şehîd oluncaya kadar vuruştu.
(buhari.)

H Çevrimdışı

Havîn

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Abdulah İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.”

[Buhârî, Mezâlim 3; Müslim, Birr 58. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 38, 60;Tirmizî, Hudûd 3, Birr 19; İbni Mâce, Mukaddime 17]

avam16 Çevrimdışı

avam16

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Cennet ahalisi cennete vardığı, cehennem ahalisi de cehenneme vardığında ölüm alaca bir koç suretinde vücut verilerek getirilir. Ta cennet ile cehennem arasında yatırılır. Sonra kesilir.
Sonra bir münadi:
−Ey cennet ahalisi! Artık ölüm yoktur! Ey cehennem ahalisi! Artık ölüm yoktur, diye nida eder. Bu hâdise sebebiyle cennet ehlinin ferahı bir kat daha ziyade olur, cehennem ehlinin hüzün ve kederi ise bir kat daha artar.”

Müslim 2850 / 43, Buhari 6457, İbni Mace 4327, Tirmizi 2682

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Sad bin Ebi Vakkas (Radiyallahu Anh)’dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir;

“Allah (Azze ve Celle) benim hakkımda dört ayet indirdi.

Birincisi: Annem, ben Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in dininden dönmedikçe yememeye ve içmemeye yemin etmişti. Bunun üzerine Allah (Azze ve Celle) şu ayeti indirdi:

“Biz, insana, ana babasına iyilik etmesini emrettik. Bununla beraber eğer bana bir şeyi ortak koşman için sana emir verilirse onlara itaat etme. Akıbet ve dönüş banadır.”

Ankebut: 8

...buhari edebül müfret.

Tihame Çevrimdışı

Tihame

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah (Azze ve Celle) şöyle buyuruyor:

“Sonra şüphesiz, siz de kıyamet günü, Rabbinizin huzurunda hesaplaşacaksınız.”

Zümer / 31

Ebu Katade (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir gün, sahabelerin arasında ayağa kalktı ve onlara hitaben:

‘Şüphesiz ki Allah yolunda cihad ve Allah’a iman amellerin en faziletlisidir’ buyurdu.

Bunun üzerine biri kalkıp:

−Ya Rasulallah! Eğer Allah yolunda öldürülürsem günahlarım benden silinir mi, bu hususta ki görüşün nedir? dedi.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:

−‘Eğer sabredici, ecrini sadece Allah’tan umarak savaşır, ileri atılıcı ve geri kaçıcı olmadan Allah yolunda öldürülürsen evet’ buyurdu.

Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) o kimseye:

−‘Nasıl dedin’ buyurdu.

O kimse:

−Eğer Allah yolunda öldürülürsem günahlarım benden silinir mi, bu hususta ki görüşün nedir? dedi.

Rasulullah ona (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

−‘Eğer sabredici, ecrini sadece Allah’tan umarak savaşır, ileri atılıcı ve geri kaçıcı olmadan Allah yolunda öldürülürsen evet. Ancak kul borcu (hakkı) müstesnadır. Bunu bana Cebrail söyledi’ buyurdu.”

Müslim 1885 / 117

avam16 Çevrimdışı

avam16

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Hz. Urve, Hz. Aişe (radıyallahu anhâ)'den naklediyor: Hz. Aişe buyurmuştur ki: "Havle Bintu Hakim (radıyallahu anhâ), Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a kendisi gelip evlenme teklif edenlerdendir." Aişe (radıyallahu anhâ) devamla dedi ki: "Ben (kıskançlığın sevkiyle): "Kadın kısmı bir erkeğe evlenme teklifi yapmaktan sıkılmaz mı?" (diyerek bu şekilde Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e teklifte bulunanları kınardım). Ne zaman ki: "Onlardan kimi dilersen (nevbetinden) geri bırakır, kimi de dilersen yanına alabilirsin. (Nevbetinden) geri bıraktıklarından kimi istersen (nezdine almak)da da sana güçlük yoktur..." (Ahzab, 51) meâlindeki âyet nazil oldu, (kendimi tutamayarak): "Ey Allah'ın Resûlü, görüyorum ki, Rabbin seni memnun kılmada gecikmiyor" dedim.
Buharî, Tefsir, Ahzab 7, Nikâh 29; Müslim, Rıdâ' 49, (1464); Ebu Dâvud, Nikâh 39, (2136); Nesâî, Nikâh 1, (6, 54).

ebu el-fadl Çevrimdışı

ebu el-fadl

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bir Hadis

Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivayet edildiğine göre,

Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu:

Hayat şartları sizinkinden daha aşağı olanlara bakınız; sizden daha iyi olanlara bakmayınız.

Bu, Allah’ın üzerinizdeki nimetini hor görmemenize daha uygun bir davranıştır.

Müslim, Zühd 9. Tirmizî, Kıyamet 58, Libâs 38; İbni Mâce, Zühd 9

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
. Sâlim İbni Abdullah İbni Ömer’in söylediğine göre, (babası) Abdullah İbni Ömer (radıyallahu anhümâ) bir yolculuğa çıkacak kimseye şöyle derdi:

Yanıma gel de, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem’in) bizimle vedalaştığı gibi seninle vedalaşalım. Rasûl–i Ekrem şöyle vedalaşırdı:

“Dinini koruyup emanetlerini ifa etmen ve amellerini hayırla sonuçlandırman hususunda seni Allah’a emanet ediyorum.''

tirmizi,ebu davud.

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Sâbit el–Bünânî’nin rivayet ettiğine göre Enes İbni Mâlik ona şunları söyledi:

Ben çocuklarla oynarken Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yanıma geldi; bize selâm verdi ve beni bir işe gönderdi. Bu sebeple annemin yanına geç döndüm. Eve varınca annem:

– Niye geç kaldın? diye sordu.

– Rasûlullah beni bir işe göndermişti; onun için geciktim, dedim. Annem:

– Neymiş o iş? diye sorunca:

– Bu bir sırdır, dedim. Bunun üzerine Annem:

– Rasûlullah’ın sırrını kimseye söyleme, dedi.

Enes bu olayı anlattıktan sonra Sâbit el–Bünânî’ye şunları söyledi:

– Şayet bu sırrı birine açacak olsaydım, vallahi sana söylerdim, Sâbit!

muslim sahih.

* Sır saklamada iki değerli şahsiyet; biri çocuk denecek yaşta Enes bir diğeri de annesi Ümmü Süleym.

* Emanet edilen sırrı saklamak karakterli dürüst ve soylu insanların işidir.

Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 228.

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Kuraklık Olduğunda İnsanların İmamdan Yağmur Duası İstemeleri
- Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Bir kimse Cuma günü minberin karşısındaki kapıdan içeriye girdi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ayakta hutbe okuyordu. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in karşısında dikilip:

−Ya Rasulallah! Davarlar helak oldu ve yollar kesildi. Allah’a dua et de imdadımıza yetişsin, dedi.

Enes (Radiyallahu Anh) dedi ki:

−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) elini kaldırdı ve şöyle dedi:

اَللَّهُمَّ اسْقِناَ، اَللَّهُمَّ اسْقِناَ، اَللَّهُمَّ اسْقِناَ

‘Ey Allah’ım! Bize yağmur yağdır. Ey Allah’ım! Bize yağmur yağdır. Ey Allah’ım! Bize yağmur yağdır.’

Enes (Radiyallahu Anh) devamla şöyle dedi:

−Allah’a yemin ederim ki, o sırada biz, gökyüzünde ne kalın ne de ince buluttan bir şey görmüyorduk. Bizimle Seli Dağı arasında o zaman hiçbir ev hiçbir konak da yoktu.

−Derken Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in arkasından kalkan şeklinde bir bulut belirdi. Semanın ortasına ulaşınca yayıldı. Sonra yağmur yağmaya başladı.

−Allah’a yeminle söylüyorum ki, biz altı gün güneşin yüzünü göremedik. Sonra öbür Cuma günü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yine ayakta hutbe okurken, aynı kapıdan bir kimse girdi, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in karşısında dikilip:

−Ya Rasulallah! Mallar helak oldu, yollar da kesildi. Allah’a dua et de bu yağmuru durdursun, dedi.

−Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırdı ve:

اَللَّهُمَّ حَوَالَيْناَ، وَلاَ عَلَيْناَ، اَللَّهُمَّ عَلَى الْآكاَمِ، وَالْجِبَالِ، وَالْآجَامِ، وَالظِّرَابِ، وَالْاَوْدِيَةِ، وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ

‘Ey Allah’ım! Etrafımıza, üzerimize değil. Ey Allah’ım! Tepelere, dağlara, kelelere, bayırlara, derelere ve ağaçlıklara yağdır,’ buyurdu.

−Bunun üzerine yağmur kesildi. Namazdan çıktığımızda güneş altında yürüyorduk...”

Buhari 967, Müslim 897/8,

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
. Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakkı altıdır.”

Sahabeler:

–Onlar nedir? Ya Rasulallah! diye sordular.

1) Ona rastladığın zaman selam ver!

2) Seni davet ederse, davetine icabet et!

3) Senden nasihat isterse ona nasihat et!

4) Hapşırınca elhamdulillah derse, ona yerhamukellah de!

5) Hastalanırsa ona hasta ziyareti yap!

6) Öldüğünde arkasından git!”

Müslim 2162/4, 5, Buhari 1239, Buhari Edebu’l-Müfred 991.

Tihame Çevrimdışı

Tihame

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ebû Yahya Suheyb İbni Sinan (ra)’dan

Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu:

Mü’minin hayranlık verici bir hali vardır ki, başka hiç kimsede bulunmaz. O’nun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur.

Müslim, Zühd, 64

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
-rasulullah (sav.) şöyle buyurmuştur ;
"Adaletli olanlar, Kıyamet Günü'nde Rahman Tebareke ve Te'ala'nın sağında nurdan minberler/tahtlar üzerinde olacaklardır. Şüphesiz ki O'nun her iki eli de 'yemin/sağ'dır. Bunlar, verdikleri hükümlerde, aileleri hakkında ve yönetimlerini üstlendikleri kimseler hakkında adaleti gözetenlerdir."

(Müslim)

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Ebu Kebşe el-Emmari Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:

"Muhakkak ki dünya dört kişiye verilmiştir:

a- Allah'ın kendisine hem mal, hem de ilim verdiği bir kula… Bu kul malı hususunda Rabb'inden korkmakta (O'nun haklarını gözetip yerine getirmekte), akrabalık bağlarını(n gereklerini) yerine getirmekte ve o malda Allah'ın hakkının da var olduğunu bilmekte (ve gereğini yerine getirmekte) dir. İşte bu, mertebelerin en güzelidir.

b- Allah'ın kendisine mal vermeyip, sadece ilim verdiği bir kula… Bu kul şöyle demektedir: Eğer benim de malım olsaydı, falan (mal sahibi) nin yaptığı (iyi amelleri) ben de yapacaktım.

Şüphesiz ki bu kul niyetine göredir. Ve ikisinin de mükafatı eşit olacaktır.

c- Allah'ın kendisine ilim vermeyip, mal verdiği bir kula… Bu kul malı hususunda Rabb'inden korkmamakta, akrabalık bağlarını gözetmemekte ve Allah'ın o maldaki hakkını bilmeyip (gereğini yerine getirmemektedir). İşte mertebelerin en kötüsü Allah katında budur.

d- Allah'ın kendisine mal da ilim de vermediği bir kul.. Bu kul şöyle der: Eğer benim de malım olsaydı, falanın (mal sahibi) yaptığı (kötü) işleri ben de yapardım.

İşte bu kul da niyetine göre (muamele bulacak) tır. Ve onların her ikisi de vebal de eşit olacaklardır."

(Tirmizi; İbni Mace; Ahmed, Müsned)

Üst Ana Sayfa Alt