Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Happy Birthday Muhammed !

!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Happy Birthday Muhammed !

MEVLİD KANDİLİNİ KİM YAKTI


7164.gif


...Hrıstiyanların kiliselerini kıskanıp camileri süsleyenler, onların; İsa (aleyhisselam)’ın doğumunu kutlamalarını da kıskanıp...

Bismillahirrahmanirrahim

Hamd alemlerin Rabbi olan ALLAH’a mahsustur. Salât ve selâm ALLAH’ın kulu ve rasûlü Muhammed (sallALLAHu aleyhi ve sellem) ‘in, ailesinin, ashabının ve onun öğrettiği ile yetinen mü’minlerin üzerine olsun.

Osmanlılar döneminde 2.Selim (1566-1574) zamanından başlayarak minarelerden kandiller yakılarak duyurulduğu ve kutlandığı için bu geceler kandil ismiyle anılır olmuştur. Bu gecelerin ismi kandil olmazdan evvel yine kutlanıyorlardı fakat bu kutlamalar Rasulullah'dan üç yüz yıl sonra başladı.[1]

Mevlid doğum demektir. Mevlid kandili demekle ise Muhammed (sallALLAHu aleyhi ve sellem) ‘in doğduğu günün kutsiyeti kastedilmiş olur. Bu cümle yüzyıllardır kullanılır ve bu isim altında bazı dini merasimler yapılır. Son yıllarda ise hem şemsî hem de kamerî olmak üzere (iki takvime göre de ) bir yılda iki defa kutlandığına hep birlikte şahit olduk. Bu kutlamalar esnasında ; camilerde ve tv.lerde Süleyman Çelebi’nin yazdığı; Muhammed (sallALLAHu aleyhi ve sellem) ‘in doğumunu anlatan ve onu öven mevlid şiiri okunmakta, ilahiler söylenmekte ve Kur’an tilavet edilmektedir. Bunları hepimiz biliyoruz. Peki biz bu işi Peygamber (sallALLAHu aleyhi ve sellem)’in arkadaşları olan, sahabelerin yaptığı gibi yapsak daha iyi olmaz mı ? Elbette daha iyi olur. Herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tarihi araştırmayla görüyoruz ki; sahabeler peygamberin doğum gününü kutlamamışlardır. O güne özel merasimler tertip etmemişlerdir. O güne özel oruç tutmamışlardır. O gece daha sevap olur diye onlarca rekat namaz kılmamışlardır. Ya ondan sonraki asırda ? Onlar da böyle bir şeyden habersiz yaşamışlardır. Ne mezhep imamlarının, ne de diğer müctehid alimlerin doğum günü kutlamasından haberleri yoktur.

Mevlid şiirini yazan Süleyman Çelebi de, insanlar bu şiiri Peygamberin doğum gününde okusunlar diye yazmamıştır, ya da –ne alakası varsa- ölülerin ardından okunsun diye ! Hal böyleyken; Hrıstiyanların kiliselerini kıskanıp camileri süsleyenler, onların; İsa (aleyhisselam)’ın doğumunu kutlamalarını da kıskanıp; bizim peygamberimiz doğum günü kutlanmaya daha layıktır, demeleri neticesinde, bu mevlid kandili dinimize bulaşmıştır. Sanki şiir okumakla yücelttiklerini sandıkları Peygamber: “Hrıstiyanların Meryem oğlu İsa’yı övmede aşırı gittikleri gibi, beni övmede aşırı gitmeyin, sadece ALLAH’ın kulu ve Rasûlüdür deyin” dememiş gibi !

Şimdilik bu kadar aşırı gidiyorlar. Hrıstiyanlar da İsa’nın doğumunu kutlamaya içki içerek başlamamışlardı, fakat zaman nelere şahit oldu. Birileri minarede kandil yaktı, birileri kandil simidi dağıttı, birileri bu işin ALLAH'ın emri olduğunu sanarak o gün oruç tuttu, namaz kıldı, ve daha birkaç yıldan beri, mevlid kandili senede iki kere kutlanır olduğu gibi birçok değişmeler olacak ve insanlar asılsız hurafe işlerle uğraştırılacaktır.

Dinimizin gerçek emir ve yasaklarından ve sevap kazanma yollarından habersiz yaşadığımız ve önümüze din diye ne konursa onunla yetindiğimiz acı bir gerçektir. ALLAH’ın emrettiği işlerle, Peygamber (sallALLAHu aleyhi ve sellem)’in emrettiği işlerle uğraşmadığımız ve hatta asılsız işlerle zaman harcadığımız için; huzur-u İlâhi’de amel defterlerimiz başımıza çalınıp da eyvah demek istemiyorsak; en kolay inandığımız sözler ve işler din adına herkesin söyledikleri olmamalı. Çünkü dinde olmayan birçok hurafe ve bid’atları din diye satanlar var. Bir karpuzu seçmeye gösterdiğin titizliği, din adına duyduğun bir sözü tahlil etmeye de gösteriyor musun ? Hani bir üçgen parça kestirirsin karpuzdan, madem olgun ispatla dersin ya, onun gibi. Din adına kapalı kutuları almadan önce içindekinin isbatını istemelisin. Mesela bu kandiller niye kutlanıyor. Peygamber böyle bir şey öğretmiş midir ? “Aslı olmasa yapılır mıydı” derler. O halde hangi hadis kitabında ve sahih mi ? demelisin. Mahiyetini bilmediğin her mesele için sahih kaynaklardan delil sormalısın. Bilmelisin ki Kur’an ve sahih sünnetten başka sevap kazanma ve ibadet tarzı öğreten bir kaynak olamaz. Bu hususlarda kim ne yazmış veya söylemişse sözünü Kur’ana ve sahih sünnete dayandırmalı, ispatlayabilmelidir. Muhterem kardeşim; sana Rasulullah (sallALLAHu aleyhi ve sellem)’in bir hadisini nakledeyim, ilk defa duyacak olanların bilmesi için de bir kelimeyi dipnotta açıklayayım. ALLAH’ın selamı rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.



Rasulullah (sallALLAHu aleyhi ve sellem) buyurdu ki:

“İşlerin en şerlileri dine sonradan sokulanlardır. Dine sonradan sokulan her şey bid’attır.

Her bid’at sapıklıktır ve her sapıklık da cehennemliktir.”[2]





VE SELAMUN ALE’L MURSELÎN VE’L HAMDU LİLLAHİ RABBİ’L ALEMÎN




Kaynaklar :


[1] (Şamil İslam Ansiklopedisi “Kandil” bölümüne bakınız.)



[2] Nesâî (1578)

muhammed.jpg
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Çoğu çevrenin, Rasul sav'i anmanın, o güne özel kuran okumanın ya da çeşitli ibadetler yapmanın kime ne zararı var mantığı ile hareket ederek kutladığı özel günler kandiller.

Bidat'in tarihçesine bakıldığında yakaladığım şu nokta dikkat çekmektedir. Tüm bidatlerin özünde bu mantık yatmaktadır. Ancak şu varki islam dini, islami kurallarını insanların mantığı değil, Allah cc'ın verdiği kurallardan oluşur.

Bu konuda da Rasul sav'in üstüne basa basa geçmiş ümmetlerin kendi peygamberlerine yaptıklarını kendisine yapılmamasını emretmesine rağmen malesef yüz yıllar sonra çıkan bu kandillerle acaba amaç gerçekten mantık kuralları içinde ibadet etmek mi, yoksa insanları dinden uzaklaştırmanın stratejik bir yolu mu?


Dikkat ediyor musunuz bilmiyorum ama.

Batıda, anneler günü, sevgililer günü,babalar günü gibi günler meşhurdur.

Belkide bu yazıyı okuyan herkes hayatında bir kez olsun şunu demiştir.

Yahu böyle saçmalık mı olur, annenler günü yıl içinde 1 güne nasıl sığdırılır. Eğer anneni seviyorsan ona 1 gün simgesel çiçek yerine senin her günü onu sev demiştir. Zaten Allah cc'da ayetinde bizden bunu istememişmidir?

Arkadaşlar dönem dönem islamdan uzaklaştırılıyoruz, geçmişte bayanların açık gezmesi, erkeklerin içki içmesi toplum tarafından yadırganırken, günümüzde artık bayanın kapalı gezmesi bırakın toplumu ailesi tarafından yadırganmaktadır. Erkeklere gelince içki içmesi,sigara içmesi,kadınlarla ...... erkekliğin olmazsa olmaz göstergeleri arasına girmiştir.

Yine eski toplum ne kadar namusuna bağlıydı. Şimdide sözde namus var ancak yine günümüz toplumu ilk okula giden bir kız ya da erkeğin karşı cins ile arkadaşlık yapmasını doğal karşılamaktadır.

Hiç şaşmam 20 sene sonra kız-erkek tıpkı batıdaki gibi bekaretini evlenmeden önce adına deneyimler dediği pislikte verirse kimse şaşırmasın.

Bu toplum birden değil zamanla tarihsel süreçte dinden uzaklaştırıldı ve uzaklaştırılmaya devam ediyor.

Bırakın toplumu artık kendi aramızda bile birbirimize karşı sabrımız,hoş görümüz kanaatimiz yok denecek kadar azalmış...

Kimsenin bu güne özel kuran okumasına,namaz kılmasına birşey demiyorum ve yadırgamıyorum zira bu durumda olanların bunu yapması çok normal.

Bu kardeşlerimden bu gündeki genel niyet olan hayata temiz sayfa çekme düşüncelerini, gerçekten hayata yeni bir adım olarak değerlendirip 14 asır evvel gelen dini öz kaynakları ile onun bunun vs gibilerin sonradan çıkardığı malzemelerle değilde , Cebrail vasıtası ile Hz.Muhammed sav ile insanlara gelen bu dini araştırmalarını istiyoruz.

Dini has kaynaklarından öğrenip, yaşayabilmek duası ile...
 
TEVHİD EHLİ Çevrimdışı

TEVHİD EHLİ

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Maalesef bizim toplum kestirmeden cennete gitme mantığını bırakmadığı için böyle günlerde köşeyi dönmeye çalışıyor. Oysa bir bilse daha doğrusu kabullense bu yaptığı bid'atlerle sevap kazanılamayacağını...
 
ebubeyza Çevrimdışı

ebubeyza

Üyeliği İptal Edildi
Banned
evet tafsilata, gereksiz cekisme ve uzatmalara girmeden bir konu bu kadar acık ve secik izah edilebilir. Bu sozlerin uzerıne birileri hala mazeretler öne sürüyorsa Allah akıl fikir versin.
Konu ile ilgili Allah Rasulunun bir hadisini hatırlatmakta fayda goruyorum:" Sizleri Allah'a yakınlastıracak hicbir sey yok ki,Onu sizlere öğretmiş olmıyayım".
Şu halde bu kandillerde bir hayır olsa idi Peygamber a.s'ın bunları bize bildirmiş olması gerekirdi.
 
KavlulFasl Çevrimdışı

KavlulFasl

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
İnsanlarda ''Efdaliyyet'' Hastalığı vardır...Benim Peygamberim Senin Peygamberinden Büyük Dövüşü gibi...Hristiyan Geleneğinin altında ezilenlerin bu Geleneği Müslümanlara Bulaştırmaları gibi...

Aşşağılık Kompleksine girmenin ne anlamaı var Hristiyanlara karşı ,Günümüz Hristiyanları ''Teslis Akidesi'' ne sahipler ''Hulul Akidesi'' ne sahipler Müşrikler,Onların Peygamberinin Örnekliği yeryüzünden kaldırıldı...Ta ki Hz.İsa (a.s) ı ''İlahlaştırdık'' ları için Örnekliğini hayatlarından kaldırdılar...

Bugün Tasavvufcularda Hz.Muhammed (a.s) ın Örnekliğini kaldırdılar Hayatlarından bunu yine ''İlahlaştırarak'' yaptılar...Bir Tasavvufcuya göre Peygamber ''Allah'ın bir Parçasıdır Haşa Allah'dır'' işte böyle bir Peygamber İnancı Örnekliğini ortadan kaldırır...İlahlaştırılan hiç birşey Örnek olamaz...

Tasavvufcu Zihniyete Göre ''Nur'u Muhammediyye'' yüzü suyu hürmetine hepimiz yerler ve gökler yaratıldı..Hristiyanlarda Hz.İsa a.s için aynısı söyleniyor farkı yok...

Hz.Muhammed a.s in Allah'dan Kopan bir Nur olduğu ve İnsan şekline ''Hulul'' edildiği tasavvufdcularda hakim bir anlayıştır...

''Sen olmasaydın Habibim Yeri Göğü Yaratmazdım'' anlayışından tutun ''Vahdet-i Vucud ve Şuhud '' anlayışları hep bu Hristiyan Aklının ve Panteizmin Tezahürüdür...Tasavvufda Örnek olacak biri varsa ''Sübhan'' yani ''İnsan-ı Kamil''-Alemlerden Mustağni olmuş Allah'da Fenafillah olmuş tekrar Şehadet Alemine dönmüş ''İlah''laşmış insaların örnekliği vardır...

Çünkü Onlar ''Ona Ruhumdan Üfledim'' ayetini böyle anlamak istiyorlar...Yani Biz İlahın bir parçasıyız,Seyri Sülük ve İlallah yolu ile Vuslatımızı tamamlayacağız diyorlar...Nefis tezkiyesi Nefsi Öldürme taktikleri ile ''Fena Mertebesine'' Dönüşü Budizmde ''Nirvana'' yı akla getiren bu Akıl ile Peygamberleri VE Örnekliklerini hayatlarından Akredite ediyorlar...

Diğer taraftan ''Rezevyonist'' akımın Sünnet ve Hadis İnkarcılığı ve ''Kur'an'ı Peygambersiz Düşünme'' Gelenekleri ile Peygamberin Örnekliğini hayatlarından kaldırıyorlar...
 
selsebil Çevrimdışı

selsebil

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
dine sonradan sokulan herşeye bidat diyemeyiz.bunun da şartları var.mesela bu dine sonradan dahil edilen şey sünnete aykırı mıdır?yine bu eylem adet olarak mı yapılıyo yoksa 'bu kesinlikle dindendir'denilerek mi?kimse minareye dinin kesin emridir,dindendir demiyo ama adet üzere camilere minare de inşa ediliyo.ya da kandil geceleri adet olarak kutlanabiliyo.en azından ben bu niyetle katılıyorum bu tür eylemlere.sünnette buna aykırı bişey yok ve müslüman için özel bi gece.insanların böyle günlerde toplanıp dini,peygamberi hatırlaması neden sakıncalıdır ki?hz ömer tervaih için sahabe bidat dediğinde 'bu ne güzel bidattir'demedi mi?
 
laylay Çevrimdışı

laylay

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
o hadis tartışmalı...bide minare konusu ezan yüksek bir yere çıkarak okuurdu...yani sesin daha fazla alana dağılması için ...minare dini değil...islam mimarisinin sonucudur
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
dine sonradan sokulan herşeye bidat diyemeyiz.bunun da şartları var.mesela bu dine sonradan dahil edilen şey sünnete aykırı mıdır?yine bu eylem adet olarak mı yapılıyo yoksa 'bu kesinlikle dindendir'denilerek mi?

Dine sonradan sokulan herşeye bidat diyemeyiz dedin, sanırım bu konuda eksiğin var kardeş.

Bak nesaide geçen hadisi aktarayım sana.

''Şerru'l umûri muhdesâtiha. Küllü muhdesetin bid'atun. Ve küllü bid'atin dalâletun. Ve küllü dalâletin fi'n nâr."

(İşlerin en şerlileri sonradan çıkarılanlarıdır. Sonradan çıkarılan herşey bid'attır. Her bid'at sapıklıktır ve her sapıklık cehennemdedir.)"

Arapça 'da "Küllü" (her) kelimesi istisnası olmayan bütünlüğü ifade eder. Onda bir istisna olabileceği başka bir cümleyle bildirilmedikçe "küllü" kelimesi ile bildirilen haberde istisna yoktur.

Rasul sav'in hadisi açık sanırım, yorumunuz kişiseldir.




kimse minareye dinin kesin emridir,dindendir demiyo ama adet üzere camilere minare de inşa ediliyo.


Evet kimse bunlara bidat diyemez, çünkü: çatal kaşık, tesbih, minare vs. sözlük manasında bid’at olup, dini ıstılahta mübah olan eşyalardır.

Bunları kul ihtiyaç için kullanır, bunları kullanmakta hiçbir beis yoktur. Bunlar sevap kazanmak için ibadet değildir, bunlar dini ilgilendiren manada bid'at değildirler. Rasulullah sav' ın yasakladığı bunlar değil bilakis dine sokulan yeniliklerdir.

Bu yenilikler inançta da olabilir amelde de olabilir. Her halukarda yasaklanmıştır. Dolayısıyla bunları örnek gösterip ardından uydurma ibadetlere kapı açmamak gerekir.

hz ömer tervaih için sahabe bidat dediğinde 'bu ne güzel bidattir'demedi mi?


Bu sözünü ispat edebilirmisin?

Bidatçilerin kendilerini haklı göstermek için uydurdukları bir sözdür. Ayrıca hadis vs değildir.

ya da kandil geceleri adet olarak kutlanabiliyo.en azından ben bu niyetle katılıyorum bu tür eylemlere.sünnette buna aykırı bişey yok ve müslüman için özel bi gece.insanların böyle günlerde toplanıp dini,peygamberi hatırlaması neden sakıncalıdır ki?

Aynen öyle yazıda da buna değinmeye çalıştık, bidatin temelinde iyi olma durumu vardır zaten bidat direk kötü için uydurulmaz.

Ancak Rasul sav bu konuda bizlere son emri vermektedir.

"Şerru'l umûri muhdesâtiha. Küllü muhdesetin bid'atun. Ve küllü bid'atin dalâletun. Ve küllü dalâletin fi'n nâr."
 
H Çevrimdışı

Habibullah

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
ISLAM da ozel gunler tabiki onemlidir,bu konuda kimse diyemezki ne olucak ya gun gundur,bizim anlamamiz gereken bu ozel gunlerden kendimizi hesaba cekmek hatalarimizi gormek ve bunun sonucundada eger sapmalarimiz var ise onlardan kendimizi men etmek olmalidir bir kadir gecesinde bu yuce KURAN ne icin indirildi bana neler soyluyor ne yapmaliyim ve ben neler yapiyorum ISLAM icin diyebilmeli ama malesef bir cogumuz bunu boyle algilamiyor ramazanda bir suru insan zinadan vazgecer,icki icmekten vazgecer ve ozel gecelerde yapacagi bir suru pis isleri yapmaz ama bir gun sonra yapacagini gene yapar bu yaklasim gercekten cok cirkin adi ve riyakar bir durumdur bir benzetme yapsam umarim bana kizmazsiniz yurt disinda ki deneyimlerimden insanlar hafta arasi her turlu pisligi yaparlar hafta sonlarida papaz efendilerine muracat edip kendilerini sanki araba gibi yikama yaglama servsine sokarlar ve hafta basina kendilerince tertemiz basllarlar bu ozel gunlerde tavsiye edilen namazlari dualari sunnette hic bir hadisi serifte bulamiyoruz ve bir suru alimler din adamlari bu gecelerde sukadar namaz dua edin yapin af olursunuz demeleri ayni yabancilarin kendilerini soktuklari yikama yaglamayi hatirlatiyor o gunlerde okunan KURAN lari bir dinledinizmi hic hangi tecvidte 15 20 bazen 25 te olabiliyor elif miktari uzatiyorlar bu adina teganni mi dersiniz bilmiyorum ama yada ben cok cahilim aydinlatin beni yani sonucta bu tip ozel gunler bizlerin bir araya gelmesi(cay kahve icmek icin degil tabiki) niye neden ve ne yapabiliriz neler yapiyoruz nasil gercek mumin oluruz gibi kendimizi gelistirmek acisindan degerlendirmemiz lazim diyorum yanlislarim varsa duzeltin lutfen,,,
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Selsebil kardeş islami sohbet buldum humble kardeşe rica ettim indirip siteye atması için sağolsun atmış.

Lütfen 2 videoyuda sonuna kadar izlermisin?

Özellikle sizin gibi düşünenlerin üzerindeki soru işaretlerine inşAllah çare olacak bir sohbet sonuna kadar dinledim, lütfen siz de dinleyin...


2816


2817

Talha Hoca Bidatı Hasene -1 İslami Sohbet Video - ilahi dinle,islami Videolar - Dini Videolar, klipler-ezgiler, kuran dinle

Talha Hoca Bidatı Hasene -2 İslami Sohbet Video - ilahi dinle,islami Videolar - Dini Videolar, klipler-ezgiler, kuran dinlehttp://www.gulyarasi.com/videos/2817/talha-hoca-bidati-hasene-2-islami-sohbet.html
 
selsebil Çevrimdışı

selsebil

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bu sözünü ispat edebilirmisin?

Bidatçilerin kendilerini haklı göstermek için uydurdukları bir sözdür. Ayrıca hadis vs değildir.
tabi ediyim:(İbni Esîr, 1/107).(Tahanevî, 1/133).
hadisten haberdarız kardeşim.imamı şafii de haberdardı ve bakın ne diyo:
“Bidat iki kısımdır: Övülen (mahmûd) ve yerilen (mezmûm). Sünnet’e uygun olana övülen, sünnete muhâlif olana ise yerilen bidat denir.”
Beyhakî, İmam Şafii’nin bu sözünü şöyle izah eder: “Yerilen (kötü/seyyie) bidatın dinde dayanacağı bir aslı yoktur. Şer’î ıstılahta buna mutlak bidat denir. Övülen (hasene/güzel) bidat ise Sünnet’e uygundur. Yani Sünnet’ten dayanacağı bir delil vardır. Bu şer’î manâsıyla değil, sözlük manâsıyla bidattır. İmam Şafii’den şöyle bir söz de nakledilmiştir: “Sonradan ortaya çıkan şeyler (muhdesat) iki çeşittir. Bir kısmı, Kitap, Sünnet, Eser veya İcma’dan birine muhâliftir ki, bu dalâlet olan bidattır. Hayır/iyilik olarak ortaya çıkarılan yenilikler ise, ihtilafsız bir şekilde iyidirler, tenkit edilemezler” (Askalânî, 17/10).

ha eğer mesele kandillere binaen uydurulan 100 rekatlık namazlar,tesbihler derseniz haklısınız.elimde bi kitap var şuan.adem şener'in...oturmuş üşenmeden kandillerde kılınacak bi yığın namaz uydurmuş.evet,işte bu bidattir.
 
selsebil Çevrimdışı

selsebil

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
amacım zorla birşeyleri dikte etmek değil, amacım üstte çıkmak da değil, emin ol amacım bu olsaydı 1 cümle ile bunu yapabilirdim (inşAllah).

İnanmak başka, inandığını has kitabından okuyup aktarmak başkadır. (ister copy ister uzaydan gelsin, önemli olan has kitapda o bilgileri okumaktır,görmektir,içe sinmesidir. A,B,C sitesi ya da şahsının yazısını copy etmek önemli değil)

Bidati öncelikle örnekle tanımlamaya çalıştınız, ardından Hz Ömer r.a'ı bidati güzel göstermekle delillendirdiniz. Merak ediyorum bunu hangi kitapdan ya da hangi hadis külliyatına dayanarak yazdınız.

Hayırlısı..

Susuyorum, ancak akılla bidati dinden göstermeye çalışan olursa yine müdahale edeceğim.
vdeoyu izledim aldım cevabımı.haklıymışsınız eyvallah...
 
Üst Ana Sayfa Alt