Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Haramı Allah Rızası Dışında Başka Bir Şeyden Dolayı Terk Edenin Durumu Nedir?

Öğrenen Müslüman Çevrimdışı

Öğrenen Müslüman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuh

Hocam haram işlemeyi Allah rızası dışında başka bir sebebten dolayı (falanca kişi ne der, bunu yaparsam param azalır gibi) yapmaktan vazgeçenin durumu nedir? Bu kişi niyeti Allah rızası olmadığı için şirke mi düşmüş olur? Niyette şirke mi girer?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim ;

Haram bir fiili, Allah rıdası dışında başka bir sebebden dolayı terk etmenin durumu, İslam'ın ilkeleri doğrultusunda niyetin önemine dayanmaktadır. İslam'da ameller niyetlere göre değerlendirildiği için, bir kişi haram bir eylemi terk ederken hangi niyetle bunu yaptığı, amelin hükmünü ve Allah katındaki değerini belirler.
Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Ameller niyetlere göredir. Herkes için niyet ettiği şey vardır."

(Buhari, Bed’u’l-Vahy, 1; Muslim, İmâre, 155)

Allah (c.c.) rıdası için bir haramı terk edene Allah kolaylık sağlar.
"Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, Allah Ona bir çıkış yolu açar." (Talak, 2)

Kim de Allah (c.c.) rıdası dışında başka bir niyet ile bir haramı terk ederse bu fiil ibadet niteliği taşımaz ve sevab kazanılmaz.
Misalen, bir kimse sağlık, kınanma, korku veya dünyevi çıkarlar gibi sebeblerle haramdan kaçınıyorsa, bu durumda niyeti Allah rıdası olmadığı için, yaptığı eylem Allah katında sevab getirmeyebilir. Yani, niyeti dünyevi bir amaç olduğundan, elde edeceği karşılık da yalnızca dünyevi olur. Bu tür bir davranışta bulunmak, kişinin harama girmemesini sağlar, ancak ibadet sevabı elde edilmez.

Haram bir fiili Allah rıdası dışında bir sebeble terk eden kişi, sevab kazanmaz ancak harama düşmekten korunur. İslam'da amellerin niyetlere göre değerlendirilmesi sebebiyle, kişinin haramdan kaçınırken Allah’ın rıdasını gözetmesi, o fiilin ibadet niteliği taşımasını sağlar. Niyetin Allah’a yönelik olması, haramlardan sakınmada takvanın bir göstergesi olarak kabul edilir ve sevab kazandırır.
Haramı terk ederken bu terk, Allah’tan başka bir varlık veya durumun etkisiyle gerçekleşiyorsa, bu durum şirk boyutuna ulaşabilir. Yine misal verecek olursak ;


Dünyalık korkular:
Eğer bir kişi, toplumda dışlanmaktan veya cezadan korktuğu için haramdan kaçınıyorsa ve bu, onun temel motivasyonuysa, bu durum bir tür şirk olarak değerlendirilebilir. Çünkü burada Allah’tan başka bir varlığın (toplumun, yasaların) iradesi ön plana çıkmaktadır.

İbadet ve tevhid:
İbadetlerin amacı, yalnızca Allah’a yönelmektir. Eğer bir kişi, haramı terk ederken Allah’tan başka bir varlığı (misalen bir lider, otorite veya başka bir güç) memnun etmek amacı taşıyorsa, bu da şirke neden olabilir.

Yine Bir kişi, haramı terk etme sebebi olarak yalnızca maddi kazanç, prestij veya bir statü kazanma gibi durumları öne çıkarıyorsa, bu da bir şirk durumu oluşturabilir.
 
Üst Ana Sayfa Alt