Aleykum selam,
Gücünüz yetmediği zamanlarda oturarak kılmanızda bir beis yoktur. Zira Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'in de ashabınında oturarak namaz kıldıkları sabit olmuştur.
İmran bin Husayn (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Benim basur hastalığım vardı, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e namazı nasıl kılacağımı sordum?
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Ayakta namaz kıl! Eğer ayakta namaz kılmaya gücün yetmez ise oturarak kıl! Eğer buna da gücün yetmezse yanının üzere yatarak kıl’ buyurdu.”
Buhari 1117, Ebu Davud 952, Tirmizi 372, İbni Mace 1223, Darekutni 1/380, Beyhaki 2/304, Ahmed 19840, İbnu’l-Carud 231, Albânî İrva 299
İmran bin Husayn (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Ben, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir insanın oturarak kıldığı namazını sordum.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kim ayakta namaz kılarsa bu en faziletli olanıdır. Kim de oturarak kılarsa onun için ayakta kılanın yarı ecri vardır. Kim de yanı üzere yatarak kılarsa, onun için oturarak kılanın yarı ecri vardır’ buyurdu.”
Buhari 1074, Ebu Davud 951, Nesei 1659, Tirmizi 371, İbnu’l-Carûd 230, Beyhaki 2/308, İbni Hibban 2513, İbni Ebi Şeybe 1/502, Ahmed 4/433
Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ben kendisiyle beraber olduğum halde ashabından hasta bir adamı ziyaret etti. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yanına girdiğinde adam bir ağaç parçası üzerine namaz kılıyordu. Adam secde ettiğinde alnını o ağaç parçasının üzerine koydu. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona işaret etti, adam da ağacı attı ve bir yastık aldı.
Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Onu bırak, eğer yere secde etmeye gücün yeterse et, yoksa ima ederek kıl. İma ettiğinde secdeni rükûundan daha eğik yap’ buyurdu.”
Tabarani Mucemu’l-Kebir 13082