Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

HASTALIK NASIL BULAŞIR?

C Çevrimdışı

cendel

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Hastalıklar en çok havayla bulaşır.


Hastalık Nasıl Bulaşır?
Hastalıklar en çok havayla bulaşır. Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya soluk verdiğinizde, havaya küçük damlacıklar yayarsınız. Bu, nezle, grip ve suçiceği gibi hastalıkların başkalarına bulaşmasına sebep olabilir.



Yiyecek
Yiyeceklere yeterli özeni göstermezseniz, mikroplar yiyecekleri bozabilir ve hastalığa yol açabilir. Çok uzun süre bekletilirlerse, et ve süt gibi taze yiyeceklerde bakteriler üremeye başlar.Taze yiyecekler pişirilmeden veya yenmeden önce mutlaka yıkanmalıdır.Yiyecekler serin bir yerde saklanırlarsa daha uzun süre dayanırlar.



Dokunma
Uçuk veya siğil gibi bazı deri hastalıkları, hastalıklı bölgeye dokunulduğunda bir insandan diğerine geçebilir.Bulaşıcı bir hastalığı olan insanların eşyalarını, örneğin havlularını veya yıkanmamış tabak bardak, çatal ve bıçaklarını kullanmamaya
çalışın.



Elleri yıkamak
Tuvaletten çıkarken ve yemek yemeden veya hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Kirli eller yiyeceğe bakteri bulaştırabilir ve midenizin bozulmasına yol açabilir.
 
ABDULHAK Çevrimdışı

ABDULHAK

الإذلال هو بعيد عنا
Admin
Ebu Hureyra anlatıyor:
Peygamberimiz (s.a.v.): “Adva (hastalık bulaşması), safer (aç yılan saldırması), Hame (uğursuz kuş veya intikamını almamış ruhun kötülük yapması) diye bir şey yoktur” buyurdu.
Orada bulunan bir Arabî (bedevî): “Peki Ya Rasulallah! Kumluklarda geyikler gibi -sapa sağlam- duran, sonra bir uyuz devenin içlerine sokulmakla uyuz olan develer için ne dersiniz?” dedi.
Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.): “peki bu uyuz ilk deveye nereden bulaştı?"diye buyurdu.
(Muslim, Selam, 101)

- Abdullah b. Abbas anlatıyor:
Peygamberimiz (s.a.v.): “Bulaşıcılık/ hastalığın bulaşması diye bir şey yoktur” buyurdu.
Arâbî (bedevî, köylü bir adam): “Ya Rasulallah! Biz uyuz olmuş bir keçiyi davarların arasına koyduğumuzda onların hepsi uyuz oluyor” deyince,
Peygamberimiz (s.a.v.): “Ya Arâbî! Peki o ilk hayvanı kim uyuz etmişti?” diye buyurdu.
( Mecmau’z-zevaid, 5/102).

“hastalığın bulaşması… diye bir şey yoktur” cümlesinden sonra “cüzamlı olan hastalardan - aslandan kaçar gibi- kaçın” ifadesine yer verilmiştir ( Buharî, Tıp, 19).
Yine Efendimiz (s.a.v.): “Hasta olan kimse, sağlam olan kimsenin yanına gitmesin”, “Bir yerde Taunun/vebanın olduğunu duyan kimse oraya gitmesin” diye buyurmuştur (Nevevî, İbn Hacer, ilgili hadis).
Bu ifadeler ise, bazı hastalıkların bulaşıcı olduğuna delalet etmektedir.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar gibi bulaşıcı olan hastalıklar da, Allah’ın emir ve iradesi ile hareket ederler.
Ortada hiçbir bulaşıcı hastalık yokken, hayvanları hasta eden Kudret, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasından sonra da hayvanları hasta eden yine aynı kudrettir.
Sebepler, yalnız zahiri bir perdedir. Asıl iş yapan Allah’ın kudretidir.

“Hastalığın bulaşması diye bir şey yoktur” şeklinde tercüme edilen hadis bu manada anlamak gerekir. Yani, gerçekte hastalık bulaştırmıyor, o hastalığın mikrobunu diğerine bulaştıran Allah’tır.


 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Elleri yıkamak
Tuvaletten çıkarken ve yemek yemeden veya hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Kirli eller yiyeceğe bakteri bulaştırabilir ve midenizin bozulmasına yol açabilir.

gelişmiş ülkelerde, günde sabunla "el'ele" olma dakikası 22 dakikadır.

"sıhhat içinde yaşamanızı Allah size emreder" Hz.Muhammed (S.A.V)

“Hastalığın bulaşması diye bir şey yoktur” şeklinde tercüme edilen hadis bu manada anlamak gerekir. Yani, gerçekte hastalık bulaştırmıyor, o hastalığın mikrobunu diğerine bulaştıran Allah’tır.

Başka söze ne hacet.
 
Üst Ana Sayfa Alt