Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Hayatını ve İbadetlerini Düzenlemek İsteyen Müminlere Nasihatleriniz Ne Olur?

I Çevrimdışı

imtina

Allah var, gam yok
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum. İbadetlerinde, çalışmalarında düzensiz olan ama disiplinli olmak için sürekli ertleyen bir mü'mine tavsiyeleriniz ne olur?

Son düzenleme:
Mustafa bin Yılmaz Çevrimiçi

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Selamün aleyküm

Disiplinli olmak için sürekli erteleyen nasıl oluyor ahi.?

Ölümü bu konuda hatırlayabilirsiniz. Ölüm belli bir zamanı olmayan, her an kapına gelebililecek bir şeydir. Bu yüzden yapacağınız ibadetleri son ibadetlerinz gibi yaparsanız hem ihlâslı bir şekilde hem de sürekli olarak yapabilirsiniz.

Allah korkusu, ölüm, kabir azabı nefsinizeagir gelen şeyleri, korkuyu aşılarsanız bu ibadetlerinizi sürekli ve düzgün bir şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır.

Namaza kalktığınız zaman ne için kalktığınızı, oruç tutar iken ne için tuttuğunuzu ve kimin için, kimin rızasını kazanmak için bu amelleri yaptığınızı sürekli kendinize hatırlatın.

Nefsinize bir anda yüklenmek yerine azar azar yaparak alışkanlık haline getirmeye çalışın. Bir günde 1 cüz bitirmek yerine 10 sayfa Kur'an okuyun. Bunu yapamıyorsanız 5 sayfa okuyun. Bunu yapamıyorsanız 1 sayfa okuyun ama düzenli bir şekilde yapın. Bu şekilde yaparsanız zaman içinde boşluklar bulduğunuz vakit nefsiniz okumak isteyecektir.

Sadece Kur'an için geçerli değil. Tüm ibadetler için geçerli.

Yine kendinizde bulunan kötü alışkanlıkları def etmeye, onları İslam için kullanmaya bakın. Örneğin; parayı seviyorsanız onu Allah için, nefsinize zor da gelse harcayın. Fırsat buldukça bunu yapın. Böylelikle para sevdası gibi kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçebilirsiniz.

"Dünyaya sanki yabancı veya yolcu gibi bak. Kendini kabir ehli arasında say. Ölümü çok hatırla, çünkü ölümü çok hatırlayan kimse birçok günahı terk eder." (Tirmizi)

Allahu alem..

hse Çevrimdışı

hse

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum. İbadetlerinde, çalışmalarında düzensiz olan ama disiplinli olmak için sürekli ertleyen bir mü'mine tavsiyeleriniz ne olur?
Ve  Aleykümselam,
Kur'an okumaya ilave olarak itikat ve siyere de düzenli olarak vakit ayımayı selefi düşünceye yakın hocamdan duydum. Disiplin için Rabbim her gün 1 saat-yarım saat bile olsa düzenlice ilme vakit ayıralardan eylesin bizleri🤲🏻

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Üye
İslam-TR Üyesi
Aleykum selam. Abi bunun için kendimden örnekler vermek isterim. Dünya hayatından kopamayan ve disiplinsiz olan bir insanın tekiydim. Allahın bana yüklemiş olduğu sorumlulukları anladım, bolca zikir yaptım, ibadet ettim, Kuran dinledim, Kuran okudum, ve en önemlisini söylüyorum ilim öğrendim. Tevhid ve ibadetten sonra en güzel nimet ilimdir. Allahı gerçekten tanımanız gerekir. İsim ve sıfatlarını bolca araştırıp Allahı hakkıyla tanıyabilirsiniz. Mesela klasik bir zikir söyleyeyim, Subhane rabbiyel azim, Subhane rabbiyel ala, Subhanel melikul guddus. Melik olan Guddus olan, alemlerin rabbi olan Allahı tanıyoruz. Kafirlere buğz edip, iman edenleri sevmek de yardım eder size. İman edenleri sevip onların da sizin için nimet olduğunu unutmayın. Nimetleri anlamak dediğiniz sorunları çözecektir. Her gün düşünün ki, Allah diğer insanlara vermediği imkanı size verdi. Tevhid nimetini verdi. Sünnet nimetini verdi. İbadet, zikir, tövbe, dua imkanları verdi. Size de düşen şey bunu insanlara anlatmak. Bu nimetleri insanlarla paylaşmak. Özel biri olduğunuzu sürekli hatırlayın. Alemlerin rabbi olan yüce Allah size değer verip size emirler ve yasaklar indiriyor. Bunu anlayın. Sürekli düşünün. Allahtan korkun. Allahı sevin. İlim öğrenip vaktinizi dolu geçirin. Allahın size sorumluluklar yüklediğini unutmayın. Kendinize söyleyin ki, Allah bana değer verip bazı şeyler indirmişse ben de onun dinine değer verip onun dediklerini yapmalıyım. Şüphesiz ki o yardım edendir. Dediğim şeyleri bol bol yapın. Gayret gösterin. Ama çok fazla büyütürseniz sorun yaşarsınız. Yani bilin ki o yaşadığınız şey de bir imtihandır ve bazı zamanlar olacak ki dininize hizmet etmekten çok fazla zevk duyacaksınız. İmtihanların sonunda mükafatlar olduğunu unutmayın. Allahın bize cennet gibi güzel bir yeri vereceğini unutmayın. Din zordur, cenneti elde etmek zordur ama zorlukların üstesinden gelmek çok kolaydır. Allaha emanet inşeAllah.

M Çevrimdışı

Muvahhid Mücahid

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Aleykum Selam.Allah Azze ve Celle'den yardım istemek.Önce niyetinizi ihlaslı eylemesi için sonra da bu konuda başarı vermesi ve yardım etmesi için yardım istemek.

Culeybib Horasani Çevrimdışı

Culeybib Horasani

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Ve Aleykum selam sevgili kardeşim.
İnsan dünya'ya geldiğinde,tabir yerinde olursa;her insan için bir kum saati çevriliyor.
Kişi, öleceğini bilmekle birlikte,ne zaman ve nasıl ölecegini bilemediği bir yolculuğa başlıyor.Bu yolculuk daki insanın durumunu ise:
ibn Kayyım (rhm) şu sözü çok güzel ifade ediyor.
" İnsanlar iki kısımdır

Üstün olan: Bu, Rabbine giden yolu bilip O'na ulaşmak kastıyla o yolu tutandır. İşte bu kimse Rabbi için değerli olandır.

Alçak olan: Bu, Rabbine giden yolu bilmeyendir... Ve o yolu tutma- yandır ki o; Allah'ın kendisi hakkında "Allah kimi alçaltırsa, artık onu yükseltecek kimse yoktur" (Hac, 18) buyurduğu alçak kimsedir.

Burdaki ölçüden hareket edersek,kişi bedeni bir rahatsızlığı olduğu zaman nasıl bir hekime gidiyorsa,manevi sıkıntılara maruz kaldığında ise ,Kur'an ve Sünnet'Rasullulahın ölçüleri ni kendine şiar edinmiş, sıkıntıları zamanın da tecrübe etmiş ve bu konularda ilim sahibi olmuş bir mütehassıs dan , yardım almalıdır.Naçizane içinde bulunduğun bu durum için sana bir kitap tavsiyesinde bulunacam.
Kitabın müellefi:
Şehid(inş) şeyh Halid el Huseynân külliyatı 2 ciltlik bir eser.
Ahiret yolcusu olan ve O büyük güne hazırlanan müslüman lar için bir yol azığı mesabesinde bir eser.Burayada kitabı bulabileceğin adresi bırakıyorum.
Selam ve dua ile , Allah azze ve bu sıkıntınızı gidermede yardımcınız olsun

B Çevrimdışı

burak12

Üye
İslam-TR Üyesi
Bir süre kendini dinlemesi kendiyle başbaşa kalması bunun için vakit yaratması kendine Allah ın izniyle. Genelde gece vakitleri ideal. Böylece kendini dinleyip anlayıp yaklaştıkça niyetini başka değişle nedenine yaklaşmış olur. Zaten niyet neden ağır geldikten sonra da , eski bir düşünürün dediği gibi "bir nedeni olan her nasıla katlanır" olur. hedefler dsiplin vs de kendiliğinden gelir.

Üst Ana Sayfa Alt