Ve aleyküm selam. İbadetlerinde ve çalışmalarında düzensizlik yaşayıp, disiplinli olmak için çaba gösteren bir mü’min için şu tavsiyeler faydalı olabilir:
1. Niyet ve Dua ile Başla
• Niyet: Her işin başı niyettir. Allah rızası için disiplinli olmayı istemek ve niyet etmek seni motive eder.
• Dua: Samimi bir şekilde Allah’tan yardım dile. “Rabbim, beni Senin rızan doğrultusunda düzenli ve disiplinli bir kul eyle” diye dua edebilirsin.
2. Küçük Adımlarla Başla
• Her şeyi bir anda değiştirmek yerine, küçük ve uygulanabilir hedefler koy:
• Örneğin, sabah namazını her gün vaktinde kılmakla başlayabilirsin.
• Günde sadece 5 dakika Kur’an okumayı veya bir dua ezberlemeyi hedefleyebilirsin.
3. Rutin ve Plan Oluştur
• İbadet Planı:
• Beş vakit namazı belirli bir sıraya oturt. Namaz vaktini günlük yaşamın merkezine koy.
• Sabah ve akşam tesbihatını bir alışkanlık haline getir.
• Çalışma Planı:
• Günlük işlerini öncelik sırasına göre yaz. Hedeflerini parçalara bölerek daha ulaşılabilir hale getir.
4. Ertelemeyi Yenmek için Teknikler Kullan
• “5 Dakika Kuralı”: Bir işe başlamak zor geliyorsa, sadece 5 dakika boyunca yapmayı dene. Çoğu zaman başladığında devam edebilirsin.
• Zaman Blokları: Her iş için belirli bir süre ayır (örneğin: 25 dakika çalışma, 5 dakika ara).
5. Kendine Hesap Sor
• Gün sonunda kendine şu soruları sor:
• Bugün Rabbime karşı görevlerimde eksik kaldım mı?
• Hedeflerim doğrultusunda bir adım atabildim mi?
• Hz. Ömer (r.a)’ın şu sözüne kulak ver: “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin.”
6. İlham Almak için Okuma ve Sohbet
• Peygamber Efendimizin (sav) hayatından ilham al. Onun ibadet düzeni ve çalışma disiplinine hayran kalacaksın.
• Manevi sohbetlere katıl veya İslamî kitaplar oku. Bu, motivasyonunu artırır.
7. Çevreni Gözden Geçir
• Seni ibadet ve çalışmalarında teşvik eden arkadaşlar edin.
• Negatif alışkanlıklarına sebep olan çevre veya davranışlardan uzaklaşmaya çalış.
8. Hatalardan Korkma, Umutsuz Olma
• Düzensizlik yaşadığında kendini suçlamaktansa, Allah’ın rahmetini hatırla.
• “Allah, tevbe edenleri ve arınanları sever” (Bakara, 222). Her yeni gün yeni bir fırsattır.
9. Belirli Bir Şeyle Meşgul Ol
• Boş kalmak, şeytanın en sevdiği fırsatlardandır. Kendine faydalı uğraşlar bul:
• Sadaka vermek, birine yardım etmek, ilmî bir konuda çalışmak, bir zanaat öğrenmek gibi.
10. Sabır ve İstikrar
• Düzen ve disiplin hemen oturmaz. Sabırla devam et. “Allah sabredenlerle beraberdir” (Bakara, 153).
• Unutma, disiplinli olmak bir alışkanlıktır. Zamanla kolaylaşır ve bir hayat tarzı haline gelir.
Son Söz
Her şeyin başı Allah’a olan bağlılıktır. Allah’a yaklaşma niyetin samimi oldukça, O, mutlaka yolunu kolaylaştırır. En güzel rehberimiz Kur’an ve sünnettir; onlara tutunduğunda düzenli ve huzurlu bir hayat yaşaman mümkün olacaktır.
Rabbim kolaylıklar versin!