Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Haber Hüseyin Velioğlu

H Çevrimdışı

Hattab Amedi

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
O zamanlar öyleydi...şimdi bu mesajdan sonra yıllar geçmiş ve şartlar değişmiş kardeşim.video bile açılmıyor bende..
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Şia'da âdil muctehid : Rehber


Rehber
~ Fa rahbar
رهبر yol gösteren, kılavuz § Fa rah ره yol + Fa +bar بر getiren, taşıyan → rahvan, +ber
Kelime Kökeni
Farsça
rahbar
رهبر "yol gösteren, kılavuz" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça rah ره "yol" ve Farsça +bar بر "getiren, taşıyan" sözcüklerinin bileşiğidir.

Rahvan
~ Fa rāhvār راهوار yollu, hızlı giden at § Fa rāh/rah راه/ره yol (~ OFa rās/rah a.a. = Ave raithya- a.a. = Sans rathyā रथ्या a.a. ) + Fa vār وار sahip, -li → reva, +aver
Kelime Kökeni
Farsça
rāhvār راهوار "yollu, hızlı giden at" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça rāh veya rah راه/ره "yol"
(NOT: Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen rās veya rah sözcüğünden alıntıdır. Orta Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen raithya- sözcüğü ile eş kökenlidir. Avestaca sözcük Sanskritçe aynı anlama gelen rathyā रथ्या sözcüğü ile eş kökenlidir. ) ve Farsça vār وار "sahib, -li" sözcüklerinin bileşiğidir.


+ber
~ Fa +bar/+var بر/ور +getiren, taşıyan, ürün veren < Fa burdan, bar- بردن, بر getirmek, taşımak, ürün vermek, dünyaya getirmek, doğurmak
Kelime Kökeni
Farsça
bar veya bar- "1. üzere, üzeri (edat), ismin de hali, 2. yukarı doğru hareket bildiren fiil öneki" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Eski Farsça upari- sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde upairi- sözcüğü ile eş kökenlidir. Avestaca sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *(s)uper- "üze, üst (edat)" biçiminden evrilmiştir.
 
S Çevrimdışı

Salim Suheyb

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
 
S Çevrimdışı

Salim Suheyb

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Üst Ana Sayfa Alt