Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ÇözüldüHz. Adem ve Hz. Davud Hakkındaki Rivayetler Sahih midir?
Selamun Aleykum kardeşler. Hz. Adem'in zürriyetinden gelen bütün insanları görüp. Hz. Davud'a ömründen bir kaç sene verip sonra da ölüm meleği gelince bunu inkar ettiğine dair rivayetler sahih midir ? @Abdulmuizz Fida Allah razı olsun.
Ebû Hurayra (r.anh)’den rivâyete göre,
Rasûlullah (s.a.v.), şöyle buyurdu: “Allah, Adem’i yarattığında onun sırtını sıvazladı ve kıyamete kadar yaratacağı her canlı ondan küçük parçalar halinde bir kenara döküldü bunlardan her insanın iki gözü arasında bir parıltı yarattı sonra onları Adem’e sundu.”
Bunun üzerine Adem dedi ki: “Ey Rabb'im! Bunlar kimdir?”
Allah: “Bunlar senin zürriyetindendir” buyurdu.
İçlerinden bir adam gördü ve onun gözleri arasındaki nurun parıltısı hoşuna gitti ve “Ey Rabbim bu kimdir?” dedi.
Allah: “Bu senin zurriyetinden gelen son ümmetlerden bir kişidir ki adı Dâvûd’tur.”
Adem: “Rabb'im O'nun ömrü ne kadardır” dedi.
Allah “Altmış sene” buyurdu.
Adem: “Benim ömrümden ona kırk yıl ilave et” dedi.
Adem’in ömrü dolunca ölüm meleği kendisine geldi.
Adem: “Daha kırk yıllık ömrüm yok mudur?” dedi.
Ölüm meleği: “Bu kırk yılı oğullarından Dâvûd’a vermedin mi?” diye karşılık verdi.
Rasûlullah (s.a.v.) şöyle devam etti: “Adem bu durumu inkar etti, zurriyeti de inkar etmektedir. Adem’e unutturuldu bu yüzden zürriyeti de unutmaktadır. Adem yanıldı zürriyeti de yanılmaktadır.” (Tirmizî, Kur'anı Tefsiri, Bab 8 Âraf suresi tefsirinden, Hadis no: 3076) Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir. Ebû Hurayra’dan değişik şekillerde de rivâyet edilmiştir.
Âdem (a.s.)'in, "Ömrümden altmış yıl verdim" demesi, Allah nezdinde bir duadır. Yani Dâvud'un ömrünün artırılması talebtir. Zîra, insanların ömrünü artırma güç ve yetkisi kimseye verilmemiştir, bu Allah'a mahsus bir keyfiyettir. Öyle ise Âdem (a.s.)'in "altmış yıl kendi ömrümden verdim" demesi, onun ömrünün altmış yıl uzatılması için Cenab-ı Hakk'a yaptığı duayı ifade eder.
Âdem (a.s.)'e ölüm meleğinin gelişini, şârihler: "Dokuz yüz kırk yaşındayken, imtihan için" diye tasrih ederler. Rivâyet, Âdem'in, ömrünü bin yıl bilerek, yıl be yıl sayıp hesapladığını açık olarak belirtir. Daha altmış yıl ömrü olduğunu hesaplarken ölüm meleğinin ziyâret etmesi Âdem (aleyhisselam)'i biraz şaşırtmış olmalı ki: "Vaktinden önce geldin!" demiştir.
Rivâyet Âdem'in, ömründen altmış yılı Dâvud (a.s.)'a vermiş olduğunu unuttuğunu, evlâd babanın tinetinden olduğu için, zürriyetinin de önceden verdiği sözü unuttuğunu belirtiyor. Âdem (a.s.)'in bu meseledeki inkârı, kasdî bir inkâr değildir. Unutması, ona meşru bir özür olmaktadır. Âdem (aleyhisselam)'in unutkanlığını tescîl eden şu âyet de var:
"Andolsun biz bundan evvel Âdem'e de vahy (ve emretmişiz)dir. Fakat unuttu o. Biz onda bir azim bulmadık" (Tâ-Hâ 115).
Ancak, bu âyette, Âdem'in yasak ağaçtan yememe emrini unuttuğu kastedilmiştir.
***
Rivayete göre Cenâb-ı Hak, Âdem’e ileride türeyecek bütün soyunu göstermiş, Âdem (a.s) Dâvûd (a.s.)’un ömrünün altmış yıl olduğunu görünce kendi 1000 yıllık ömrünün kırk yılını ona vermiştir. Ancak eceli geldiğinde bu vaadinden dönmek isteyince Allah onun ömrünü 1000’e, Dâvûd’un ömrünü de 100’e tamamlamıştır. (Ebû İshâk Ahmed b. Muhammed b. İbrâhîm es-Sa‘lebî en-Nîsâbûrî, el-Keşf ve’l-beyân ʿan tefsîri’l-Ḳurʾân (et-Tefsîrü’l-kebîr, Tefsîrü’s̱-S̱âleb, sf: 36)