İmdii bu nakşi soficanlar silsileyi Hz. Ebu Bekire dayandirirlar. Kadirilerinde Hz. Aliye dayandirdiklarini duymuştum. Bu durumda Hz. Ebu Bekir de onlarin anladigi anlamda evliyadir. Zurnanin zirt dedigi soru şu :
Hz. Ebubekir bööle kendinden geçip şirk sözleri sarf etmişmidir ?
Eger kendinden gecmemis ise murşid olamamişmidir
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Bazı kimselerin Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'den rivayet ettikleri şu olayda böyledir. Bu rivayete göre, bir şair Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in yanında şu şiiri okumuştu:
"Aşk yılanı, beni ta ciğerimden soktu.
Ne tabip kâr eder, ne de bir efsuncu,
Ancak yanıp tutuştuğum bir sevgili,
İşte onda buldum efsun ve çareyi."
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bu şiiri duyunca vecde
(38) gelmiş, hatta hırkası omuzundan düşmüş. Bu rivayetin yalan olduğunda hadis âlimleri ittifak etmişlerdir. Bundan daha yalan olanı ise bazılarının rivayet ettikleri Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in elbisesini parçaladığı ve Cebrail'in de ondan bir parçayı alıp Arş'a astığı rivayettir.
(39)
Onların, Ömer radiyallahu anh'dan rivayet ettikleri haberde böyledir: Güya Hz. Ömer şöyle demiş: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ile Ebu Bekir birbiriyle konuşurlardı. Ben onların arasında zenci gibi kalırdım."
(40) Bunun da uydurulmuş bir yalan olduğunda hadis âlimleri ittifak etmişlerdir.
----------------------------------------
(38) Tasavvufçulara göre vecd: Zorlanma ve yapmacılık olmaksızın kalbe tesadüfen gelen bir duygudur. Kul, Hakk'In varlığına vasıl olduğu zaman beşeriyet niteliklerini kaybeder. Çünkü hakikatin gücü ortaya çıktığı zaman beşeriyet için beka olmaz. Tevhid başlangıçtır, varlık sonuçtur. Vecd ise ikisi arasında bir vasıtadır. CürcanÎ, Tarifat, s. 25.
(39) Bu kıssayı senediyle birlikte Sühreverdî, Avarifü'l-Mearif isimli kitabında zikretmiş, sonra onun sıhhatini inkâr etmiştir. Sanki o, "Aşk yılanı beni ta ciğerimden soktu" beytinin geçtiği bu hurafeyi uydurmuş gibidir. El-Füttehi (Tezkiratü'l-Mevzuat'ta) bunun bir yalan olduğunu söyledi. Sühreverdi, Avarifü'l-Mearif, s. 148; Zehebî, Mizanü'l-İ'tidal, 3/164; el-Füttenî, Tezkiratü'l-Mevzuat, s. 197-198.
(40) İbnül-Kayyim dedi ki: Bu, ehl-i Sünnet'e mensup cahillerin Ebu Bekir radiyallahu anh'ın fazileti hakkında uydurduğu bir şeydir. el-Menaru'l-Münif, s. 115.
İbn Teymiyye, el-Furkân Beyne Evliyâi'r-Rahmân ve Evliyâi'ş-Şeytân
Bunları yazmamdaki sebep senin bunların ne kadar ileri gidebileceği hakkında bilgi sahibi olman.
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته