"İbn Teymiyye'nin Ölüye Yönelik Dua Konusundaki Ayırımı Nedir?"
Şeyhulislâm İbn Teymiyye bu meselede açık bir şekilde konuşmuştur ve bunu el-Fetâvâ’nın birçok yerinde dile getirmiştir. Kardeşin sorduğu konu, İbn Teymiyye'nin ölüye dua meselesini nasıl ayırdığıdır. Yani eğer bir kimse:
"Ey Allah'ın Resûlü!" ya da "Ey falanca kişi, bana yardım et, bana merhamet et, tevbe etmemi sağla, bana rızık ver!" gibi ifadeler kullanırsa — bu kişi, Müslümanların ittifakıyla kâfirdir. Bu konuda hiçbir ihtilaf yoktur.
Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:
“Allah ile birlikte, hakkında hiçbir delili olmayan başka bir ilaha dua edenin hesabı ancak Rabbine aittir. Şüphesiz kâfirler kurtuluşa eremezler.”
(Mü’minûn 117)
Fakat eğer bir kişi şöyle derse:
"Ey Allah'ın Resûlü, Allah'a benim için dua et!" veya "Rabbim katında bana şefaat et!"
İbn Teymiyye, bu tür sözler hakkında şöyle demiştir:
Bu, sonradan ortaya çıkmış bir bidattir ve Müslümanların ittifakıyla bu bir bidattir. Ancak Allah rahmet eylesin, İbn Teymiyye bu durumda kesin olarak şirk dememiştir.
İbn Teymiyye bu görüşüyle, insanı korumaya yönelik davranışları dikkate alan birçok âlimin görüşüne katılmıştır. Bu görüş, Şeyh Abdul-Latif b. Hasan Âl-i Şeyh’in Mecmûʿu’r-Rasâʾil ve’l-Mesâʾil adlı eserinde de yer alır ve pek çok ilim ehli de aynı görüştedir.
Bu bağlamda Şeyhulislâm (İbn Teymiyye) der ki:
Eğer bir kişi kabir etrafında tavaf ederse ve bu tavafı ölü için yaparsa, bu kişi Müslümanların ittifakıyla kâfirdir.
Fakat eğer bir kişi Allah için tavaf ettiğini ve Kabeden başka bir yerde tavaf yapılabileceğini zannederek kabir etrafında tavaf ederse — yani ölüye değil Allah’a niyet ederek yaparsa — bu durumda:
İbn Teymiyye, bunun bir bidat olduğunu söyler, ancak bunun büyük küfür olduğunu açıkça ifade etmez.
Öte yandan, İbn Teymiyye dışındaki bazı âlimler bu fiilin büyük şirk/küfür olduğunu kesin bir şekilde belirtmişlerdir. Çünkü bu bir ibadettir, ve ibadet Allah’tan başkasına yöneltilirse bu şirk olur.
Aynı şekilde bu, müşriklerin şu sözlerine benzer:
“Biz onlara sadece bizi Allah’a daha fazla yaklaştırsınlar diye ibadet ediyoruz.”
(Zümer 3)
Ve Allah Teâlâ şöyle buyurur:
“Allah'tan başka, sana fayda da zarar da veremeyecek olanlara dua etme! Eğer bunu yaparsan, o zaman gerçekten zalimlerden olursun.”
(Yunus 106)
Ve Allah en iyi bilendir.
Şeyhin sözleri burada bitti
Ancak bir kimse, ölüden "Benim için Allah’a dua et" yahut "şefaatçi ol" gibi ifadelerle bir vesilecilik talep ederse, bunu şirk değil, bidat olarak tanımlar. Zira bu, sahabe devrinde olmayan bir uygulamadır ve dolayısıyla şer‘î delile dayanmayan bir tekliftir. Burada İbn Teymiyye, fiilin şirk olup olmadığını, kişinin inancına ve kastına bağlı kılar. Bu sebeple tekfirde ihtiyatlı davranır.
Kabir etrafında yapılan tavafa gelince: Eğer maksat ibadet ve taazzimle ölüye yönelmekse, bu da şirktir. Ancak kişi bunu “Allah için ibadet” kastıyla fakat cehâletle yapıyorsa, bidat olur; bu ayrım, onun usûlde tekfirde tazakkî ve ihtiyat prensibini esas aldığını gösterir.
Neticede, İbn Teymiyye meseleye lafız, kast ve şer‘î delil açısından bakar; her mutlak lafzı mutlak şirkle nitelendirmez.