"Adiy b. Hatem kıssası peygamberin şari olup olmamasına delil olmaz ki. "
Peygamber asm helal ve haram belirlemez, yasak koyar. Üzgünüm ama İslamoğlu'nun bu konuda doğru söylediğini düşünüyorum.
Şari olduğunu savunanlar bile kaynaklarda böyle yazılmasının sebebini mecaza isnad olarak açıklar. Derler ki, Peygamber asm Kuran dışı hüküm vaaz ettiği için mecazen şaridir, gayri metluv vahye dayalıdır, hakikatte şari Cenabı Hakk'tır. Kaynağı vahiyse nasıl şari olabilir ? Dinin sahibi Allah'tır.
Ancak bir takım şüphelerden dolayı araştırma yapmaya başladım. Beni oldukça şaşırtan bir şey var sizin bilginiz varsa beni aydınlatın.
Talak-4
İbni Kesir: Kadınlarınızdan adetten kesilmiş olanların iddeti eğer şüphe ederseniz üç aydır. Henüz adet görmemiş olanlar da böyle. Gebe kadınların süresi ise; yüklerini vaz'etmeleridir. Kim, Allah'tan korkarsa; O, işinde bir kolaylık halkeder.
Ayette "lem yahıdne" adet görmeyen demek olmasına rağmen "henüz adet görmeyen" olarak yanlış çeviri yapmışlar. Lem yerine Lemma edatı ile başlaysadı henüz anlamını verirdi.
Çoğu tefsirde henüz adet görmeyen denilerek kız çocukları ile evlenilebileceğine delil alınmış bu ayet. Adet görmeyen kız çocuklarının iddeti 3 aymış, gülsem mi ağlasam mı bilemedim.
Aslında ayette kast edilen hayz gördüğü halde bir sebepten ötürü kesilmiş kadınlardır.
Ahzab-49 ayete göre zifaf olmadan boşanan kadının iddeti yoktur. Çocukla ilişkiye mi giriliyormuş ki 3 ay beklesin ? Tefsir ekte okuyabilirsiniz.
"Ey iman edenler; mü'min kadınları nikahlayıp sonra onlarla temasta bulunmadan önce boşadığınızda, artık onlar için iddet saymanıza lüzum yoktur. Kendilerini geçindirin ve güzellikle serbest bırakın." Ahzab-49
Bir süredir İslamoğlu hakkında söylenenlerin bir kısmının iftira olduğunu biliyordum zaten. İncelerseniz siz de fark edersiniz. Yanlışları olabilir her görüşünü savunmasam da doğru konuştuğu yerler var. İslamoğlu diyor ki; "Vahiy sadece Kuran'ın iki kapağı arasında olandır.
Eğer biz Kuran dışı vahiy olduğu iddiasını kabul edersek bir sözün Allah'ın sözü olup olmadığını belirleme hakkını cerh ve tadil ulemasının içtihadına bırakmış oluruz." Bir hadisin ravisine sika deyip sahih gören bir hadis alimi olduğu gibi bunu zayıf veya uydurma diyen alimler de var. Ayrıca birbirine zıt hadisler de var. İlk sünnetin vahy olduğunu öğrendiğimde zıtlıkları fark edince aklıma yatmamıştı. Hadiste otorite kabul edilen Mehmet Said Hatiboğlu'nun Kuran Dışı Vahiy İddiası isimli kitabı varmış, henüz inceleme fırsatım olmadı inşaAllah okuyacağım.
Peygamber Helal ve Haram koyamaz ama yasaklar getirebilir, ikisi aynı şey değil mi???)