Soru Ilk Okudugunuz Kitap Hangisiydi?

İmam Malik Çevrimdışı

İmam Malik

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Eminim herkesin ilk okudugu kitabda farkli duygu ve izlenimleri vardir? Eski anilari acmak ve ibret alabilmek icin konuyu aciyorum.

Maleseft benim yok. İlk okuduğum kitabı bile bilmiyorum.
Ama hafızayı zorlayınca en erken, 3-4 yaşlarımda okuduğum bir masal kitabı geliyor, ismini hatırlamıyorum.
Okuma yazmayı o zamanlar Dedem bana yeni öğretmişti bende içimdeki merak ve yörüklerin deyimi ile gurdama isteğine yenik düşüp okumuşumdur muhtemelen.
Ama ismen hatırladığım 13 peygamberin hayatını anlatan bir çocuk kitabı serisini okumuştum. Hz Adem, Nuh, Salih, İbrahim, İsmail, Yusuf, Musa, Eyyub, Davud, Süleyman, Yunus, İsa ve Muhammed'in(hepsine selam olsun) Peygamberlerin hayatları hep ilgimi çekmişti, hatta çizgi film olarak dahi Peygamber hayatı anlatan çizgifilmleri izlerdim. Kitap olarakta ilk bunu okudum hatrıma gelen, sırasını bile unutmamışım.
Ciddi kitap olarak, yazarını hatırlamadığım son derece kalın bir Peygamberler tarihi okumuştum, peygamberler tarihi ilgimi çekiyordu.
Daha sonraları ise okulda kitap yarışmaları düzenlendi, o zamanlar ilk okuduğm kitap, Gonca yayınlarından basılan Güllü isimli kitaptı yalnış değilsem.
Gerçi şimdi Güzel anadolu serisine bir baktımda ilk kitap Elmalı Köy'müş, ama ben o kitabın ismini dahi hatırlamıyorum.
Fikri olarak okuduğum ilk kitap, "Gayri Resmi Yakın Tarih" isimli kitaptı. yazarı yalnış değilsem beşinci yada altıncı sınıfta okumuştum, kitabın sonuna kadar gayet uyumlu gitmiş sonunda "Ilımlı şeriat değil ılımlı laiklik lazım" başlığı ile kitabı çöpe atmıştım :D
İslami manada okuduğum ilk fikir kitabı ise Fethullah Gülenin kitaplarıydı. Pek iyi bir başlangıç olmadığı doğrudur :D
Bizim cenahtan ise ilk olarak, Abdullah Azzam'ın tevbe suresi tefsiri'ni okuyarak başladım. Hatırlıyorum, o zamanlar Hizbullah cemaatindendim, o kitabı istemiştim, bana o kitabın aşırılığa ve tekfirciliğe neden olabileceğini söyleyince ise "Bilmiyormusun ben medrese talebesiyim, benim bile ayaklarımı kaydıracaksa bu kitabı kimse satmak için bastınız" deyince adam vermişti :D

Kısacık hayatım film şeridi gibi gözlerimin önünden aktı geçti valla. Allah iyiliğini versin @عبد الرحمن abi, atacak başka konu linki kalmadımıydı :)

Pangea Çevrimdışı

Pangea

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Cevaplara baktım da elhamdulillah müslümanım dedim benim okuduğum ilk kale alınır kalınlıktaki kirap/roman harry potterdı ve o dönem bunu okumayan yoktu herkes çılgın gibi serinin devamını bekliyordu harryle sevinip onla üzülüyorduk hatta kahroluyorduk :D 1000sayfayı aşkın kitabı bir gün+gecede sabaha kadar okuduğumu hatırlıyorum. Çocukluğumun ve gençliğimin iliklerine işlendi kitap ne yazık ki.

Nefer-i Guraba Çevrimdışı

Nefer-i Guraba

xxxxxxxxxxxxx
İslam-TR Üyesi
Cevaplara baktım da elhamdulillah müslümanım dedim benim okuduğum ilk kale alınır kalınlıktaki kirap/roman harry potterdı ve o dönem bunu okumayan yoktu herkes çılgın gibi serinin devamını bekliyordu harryle sevinip onla üzülüyorduk hatta kahroluyorduk :D 1000sayfayı aşkın kitabı bir gün+gecede sabaha kadar okuduğumu hatırlıyorum. Çocukluğumun ve gençliğimin iliklerine işlendi kitap ne yazık ki.
İliklerinden atabildinmi bari?

Ebu m.emin Çevrimdışı

Ebu m.emin

Üye
İslam-TR Üyesi
İlk okuduğum kitap, cemaatteki muhbir di.

Ondan sonra bir sürü kitap aldım,ama bir türlü okuyamıyorum.Okuduğumu anlamıyorum. Bunun için psikiyatrik doktoruna gittim ilac verdi ama fayda etmedi.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
İlk okuduğum kitap, cemaatteki muhbir di.

Ondan sonra bir sürü kitap aldım,ama bir türlü okuyamıyorum.Okuduğumu anlamıyorum. Bunun için psikiyatrik doktoruna gittim ilac verdi ama fayda etmedi.
Teşhisi nedir bilmiyorum ancak zihninizin çok dolu olması sebebiyle geçmişte zorluk çekmiş olabilirsiniz ve bu haliniz "o anki zorluklar geçmiş olsa bile" okumaya karşı bir önyargı geliştirmiş olabilir. "Okuduğumu anlamıyorum" ifadenizi "Allah'ın izniyle okuduğumu anlayabilirim" ifadesi ile değiştirin ve 1 ay kadar, bu konuda, kendinizi aşırı da yormadan zorlayın. Az az, cümle cümle, okuduğunuzu anlayabildiğinizi fark etmeye çalışın.

Ki, bakın burada okuduğunuzu anlamaktasınız, kitap da farklı değil. Sadece araya bir dönem kopukluk girmiş belli, ve ardınca okuduğunu anlayamama hali sabitleşmiş. Ancak dediğim şekilde, Allah'tan da yardım isteyerek, az az kendinizi zorlarsanız, durumunuzun değiştiğini göreceksiniz diye umarım. Rabbim kolaylıklar versin dilerim bu konuda.

Ebu m.emin Çevrimdışı

Ebu m.emin

Üye
İslam-TR Üyesi
Teşhisi nedir bilmiyorum ancak zihninizin çok dolu olması sebebiyle geçmişte zorluk çekmiş olabilirsiniz ve bu haliniz "o anki zorluklar geçmiş olsa bile" okumaya karşı bir önyargı geliştirmiş olabilir. "Okuduğumu anlamıyorum" ifadenizi "Allah'ın izniyle okuduğumu anlayabilirim" ifadesi ile değiştirin ve 1 ay kadar, bu konuda, kendinizi aşırı da yormadan zorlayın. Az az, cümle cümle, okuduğunuzu anlayabildiğinizi fark etmeye çalışın.

Ki, bakın burada okuduğunuzu anlamaktasınız, kitap da farklı değil. Sadece araya bir dönem kopukluk girmiş belli, ve ardınca okuduğunu anlayamama hali sabitleşmiş. Ancak dediğim şekilde, Allah'tan da yardım isteyerek, az az kendinizi zorlarsanız, durumunuzun değiştiğini göreceksiniz diye umarım. Rabbim kolaylıklar versin dilerim bu konuda.
Allah cc sizden razı olsun inşeAllah. Bu durumun bazı günlerde oluyor ve unutkanım, kekemeyim ve sizin dediginiz gibi zihnim dolu Allah u Alem. Kafamın içi karmakarışık.

Siz değerli kardeşlerimden dua ve nasihat talep ederim.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Allah cc sizden razı olsun inşeAllah. Bu durumun bazı günlerde oluyor ve unutkanım, kekemeyim ve sizin dediginiz gibi zihnim dolu Allah u Alem. Kafamın içi karmakarışık.

Siz değerli kardeşlerimden dua ve nasihat talep ederim.
Amin ecmain kardeşim. Anlattıklarınızı değerlendirince ilk aklıma gelenler:

Nazar vb. olumsuz manevi bir durumsa: sahih rukye yaptırmak, sabah-akşam korunma dualarını asla aksatmamak, tevbe-istiğfarı çok yapmak, sık sık dua etmek.

Eğer fizyolojik bir durumsa: B12 ve tiroid değerlerine bakılması.

Psikolojik bir durumsa: ilaçla yetinmeyip, bir psikologdan terapi alınması. Nitekim iç dünyada geçmişten gelen çözülmemiş travmalar varsa, onları çözümlemeden insanın düzlüğe çıkması pek kolay değil. Elbette insan böyle bir durumda gayretle yine düzelebilir; ancak psikolog bu süreci daha kısa sürede tamamlatabileceği için, gereksiz yere manevi acınızın uzamasının önüne geçilmiş olur inşaAllah.

...

Bu arada yukarıdaki "olumsuz ifade kalıbı kullanmama" önerimi, mantığını biraz daha açarak yinelemek istiyorum:

"Unutkanım" ya da "kekemeyim" gibi ifadeler yerine, "unutkanlık sorunu yaşıyorum" veya "kekemelik sorunu yaşıyorum" demek daha faydalı olacaktır.
Çünkü bu tür ifadeler, yaşadığınız durumu kalıcı bir hâl/kimlik gibi değil, geçici bir süreç olarak tanımlar. Bu da zihninizin olumsuzlukta sabitlenmesini engelleyip, toparlanması için alan açar inşaAllah.

Kısaca, kendimizi olumsuz bir tarifle ve o hâlimiz sabit bir kimlikmiş gibi ifade etmekten olabildiğince kaçınmalıyız.
Durumumuzu geçici bir süreç olarak tanımlayan, umuda yönelen ifadeler; zihnin kilitlenmiş algılarını kırmaya vesile olur inşaAllah. Elbette bol bol dualarla birlikte...

Bunlar benim bilgim dahilinde tavsiyelerim kardeşim, bunları değerlendirin ve özellikle "pozitif düşünmenin zihinsel, psikolojik ve hatta fizyolojik iyileşmeye katkısı" üzerine araştırın. Bu alandaki farkındalıklarınız arttıkça, bu yolda daha kolay ilerlersiniz inşaAllah. Rabbim tekraren kolaylıklar versin dilerim kardeşim.

Ebu m.emin Çevrimdışı

Ebu m.emin

Üye
İslam-TR Üyesi
Amin ecmain kardeşim. Anlattıklarınızı değerlendirince ilk aklıma gelenler:

Nazar vb. olumsuz manevi bir durumsa: sahih rukye yaptırmak, sabah-akşam korunma dualarını asla aksatmamak, tevbe-istiğfarı çok yapmak, sık sık dua etmek.

Eğer fizyolojik bir durumsa: B12 ve tiroid değerlerine bakılması.

Psikolojik bir durumsa: ilaçla yetinmeyip, bir psikologdan terapi alınması. Nitekim iç dünyada geçmişten gelen çözülmemiş travmalar varsa, onları çözümlemeden insanın düzlüğe çıkması pek kolay değil. Elbette insan böyle bir durumda gayretle yine düzelebilir; ancak psikolog bu süreci daha kısa sürede tamamlatabileceği için, gereksiz yere manevi acınızın uzamasının önüne geçilmiş olur inşaAllah.

...

Bu arada yukarıdaki "olumsuz ifade kalıbı kullanmama" önerimi, mantığını biraz daha açarak yinelemek istiyorum:

"Unutkanım" ya da "kekemeyim" gibi ifadeler yerine, "unutkanlık sorunu yaşıyorum" veya "kekemelik sorunu yaşıyorum" demek daha faydalı olacaktır.
Çünkü bu tür ifadeler, yaşadığınız durumu kalıcı bir hâl/kimlik gibi değil, geçici bir süreç olarak tanımlar. Bu da zihninizin olumsuzlukta sabitlenmesini engelleyip, toparlanması için alan açar inşaAllah.

Kısaca, kendimizi olumsuz bir tarifle ve o hâlimiz sabit bir kimlikmiş gibi ifade etmekten olabildiğince kaçınmalıyız.
Durumumuzu geçici bir süreç olarak tanımlayan, umuda yönelen ifadeler; zihnin kilitlenmiş algılarını kırmaya vesile olur inşaAllah. Elbette bol bol dualarla birlikte...

Bunlar benim bilgim dahilinde tavsiyelerim kardeşim, bunları değerlendirin ve özellikle "pozitif düşünmenin zihinsel, psikolojik ve hatta fizyolojik iyileşmeye katkısı" üzerine araştırın. Bu alandaki farkındalıklarınız arttıkça, bu yolda daha kolay ilerlersiniz inşaAllah. Rabbim tekraren kolaylıklar versin dilerim kardeşim.
Alemlerin Rabbi olan Allah swt sizi cennetine alsın. Öneri ve nasihatlarınız için çok teşekkür ederim.

ع Çevrimdışı

عبد

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
İlki bir romandı 24 yıl kadar önce bitirememiştim ama sadece kitabın kapağını hatırlıyorum bir köpek resmi vardı neydi acaba ismi :)

Ama en eski bende yer eden 23 yıl kadar önce Emine ŞENLİKOĞLU'nun İDAMLIK GENÇ kitabını okumuştum ilk defa bir kitabı heyecanla bir gecede bitirmiştim

!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
İlki bir romandı 24 yıl kadar önce bitirememiştim ama sadece kitabın kapağını hatırlıyorum bir köpek resmi vardı neydi acaba ismi :)

Ama en eski bende yer eden 23 yıl kadar önce Emine ŞENLİKOĞLU'nun İDAMLIK GENÇ kitabını okumuştum ilk defa bir kitabı heyecanla bir gecede bitirmiştim

cogu müslümanin okudugu romanlardandir idamlik genc, emine ablanin sürükleyici kitaplarından. kitaplarin yeni basimi cikacakti ya da cikmaya baslamistir.

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
cogu müslümanin okudugu romanlardandir idamlik genc, emine ablanin sürükleyici kitaplarından. kitaplarin yeni basimi cikacakti ya da cikmaya baslamistir.
Emine Şenlikoğlu gerçekten yeni okuyanlar için sürükleyici güzel romanlar çıkarmıştı ama son yıllarda hadis inkarcılarıyla paralel, övüyordu. Rabb'im ıslah etsin.

!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Emine Şenlikoğlu gerçekten yeni okuyanlar için sürükleyici güzel romanlar çıkarmıştı ama son yıllarda hadis inkarcılarıyla paralel, övüyordu. Rabb'im ıslah etsin.

amin amin, malesef abi bu durum üzüntü verici. Rabbim dosdogru yoluna iletsin, yaslari da cok ilerledi umarim kendi halini düzeltir.