Çözüldü İmam Şafii'nin Tasavvufu Kötüleyen Sözleri Gerçek mi?

G Çevrimdışı

gulyabanii

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
“Hiçbir akıllı kimse yoktur ki; sabahleyin tasavvufa girsin de, ikindi namazının vakti girdiğinde aklını yitirmiş olmasın.”

İmam Şafii

bu sözün kaynağını verebilecek bir arkadaş varmıdır.

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

: فَعَنْ يُونُسَ بْنِ عَبْدِ الأَعْلَى قَالَ سَمِعْتُ الشَّافِعِيَّ يَقُولُ
«
لَوْ أَنَّ رَجُلًا تَصَوَّفَ أَوَّلَ النَّهَارِ ، لَا يَأْتِي الظُّهْرُ حَتَّى يَصِيرَ أَحْمَقَ»
وَعَنْهُ أَيْضًا أَنَّهُ قَالَ :
مَا لَزِمَ أَحَدٌ الصُّوفِيَّةَ أَرْبَعِينَ يَوْمًا ، فَعَادَ عَقْلُهُ إِلَيْهِ أَبَدًا

وَقَالَ يُونُسُ بْنُ عَبْدِ الأَعْلَى تِلْمِيذُ الشَّافِعِيِّ : «
صَحِبْتُ الصُّوفِيَّةَ ثَلَاثِينَ سَنَةً ، مَا رَأَيْتُ فِيهِمْ عَاقِلًا ، إِلَّا مُسْلِمَ الْخَوَّاصِّ
اِنْتَهَى مِنْ «تَلْبِيسِ إِبْلِيسَ» (ص 327)
وَانْظُرْ كِتَابَ «الاِسْتِقَامَةِ» لِشَيْخِ الإِسْلَامِ ابْنِ تَيْمِيَّةَ رَحِمَهُ اللَّهُ
(1/414)
​
Yûnus b. Abdul-A‘lâ’dan rivayetle dedi ki: İmam Şâfiî’yi şöyle derken işittim:
“
Eğer bir adam günün başında tasavvufa girerse, öğle vakti gelmeden ahmak hâle gelir.”

Yine ondan (İmam Şâfiî’den) rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: “Hiç kimse sûfîlere 40 gün devam etmemiştir ki, aklı bir daha kendisine geri dönmüş olsun.”

İmam Şâfiî’nin talebesi Yûnus b. Abdul-A‘lâ dedi ki: “30 yıl sûfîlerle beraber oldum; içlerinde Muslim el-Havvâs dışında akıllı kimse görmedim
.”
İbnu’l-Cevzî’nin Telbîsu İblîs adlı eserinin 327. sayfasından alıntı tamamlandı.
Ayrıca Şeyhu’l-İslâm İbn Teymiyye’nin el-İstikāme adlı eserine bakınız. (C. 1, Sf: 414)

: قال يونس بن عبد الأعلى رحمه الله
: سمعتُ الشافعي يقول
«لَوْ أَنَّ رَجُلًا تَصَوَّفَ أَوَّلَ النَّهَارِ، لَا يَأْتِي الظُّهْرُ حَتَّى يَصِيرَ أَحْمَقَ»
​
Yûnus b. Abdul-A‘lâ (rahimehullah) dedi ki:
İmam Şâfiî’yi şöyle derken işittim:
“Eğer bir kimse günün başında (sabahleyin) tasavvufa girerse, öğle vakti gelmeden ahmak hâle gelir.”

(
Ebû Muhammed ed-Darrâb, Zemmu’r-Riyâ, Sf: no: 69; Ebû Nu‘aym, Hilyetu’l-Evliyâ, C. 9, 142; Beyhakî, Menâkıbu’ş-Şâfiî , C. 2, Sf: 207; İbnu’l-Cevzî, Telbîsu İblîs, Sf: 327; Şeyhu’l-İslâm İbn Teymiyye, El İstikamet, C. 1, Sf: 414)

Yûnus b. Abdil-A‘lâ, İmam Şâfiî’nin önde gelen, sika, en yakın talebelerindendir. Şâfiî’nin Mısır döneminin en güvenilir râvilerindendir.
“
سمعت الشافعي يقول " : Doğrudan semâ (işitme) vardır.
Bu sözlerin İmam Şâfiî’ye nisbeti sabittir. Hadis değildir , maktû‘ / eserdir. Ama uydurma / zayıf isnadlı söz de değildir

Şeyhu’l-İslâm İbn Teymiyye (rahimehullah), bu tür rivayetleri zikrettikten sonra şu çerçeveyi çizer:
Selef ve imamlar Zuhd, ibadet, ihlâs ehline değil aksine Şeriatsız sûfîliğe karşı konuşmuşlardır.

İbn Teymiyye’nin temel kaidesi: “Tasavvuf iki kısımdır:
1- Kitab ve Sünnet’e tâbi olan zuhd; 2- Bid‘at, cehalet ve hevâ üzerine kurulu sûfîlik”

İmam Şâfiî’nin sert sözleri 2. kısma yöneliktir. Özellikle ilmi terk eden, keşif ve ilhamı delil sayan, şer‘î sınırları aşan, aklı ve fıkhı küçümseyen zumreye.
Yûnus b. Abdil-A‘lâ سمعت الشافعي يقول târikiyle İmam Şâfiî’ye nisbeti sabittir.

İmam Şafiinin Şu sözü için grupta uydurma diye yazıldığını gördüm fakat bu söz uydurma değil doğrudur aşağıya kaynakları ile beraber atıyorum .
Imâm Şâfiî Râhimehûllâh şöyle demiştir:

"Akıllı bir kimse tasavvufa girse,öğlen olmadan ahmak olur çıkar"

Sahih maktu. Ebu Muhammed ed-Darrab
Zemmu'r-Riya (69) Ebu Nuaym Hilye (9/142)
Beyhaki Menakıbu'ş-Şafii (2/207) Ibnu'l-Cevzi
Telbisu Iblis (s.327

فعن يونس بن عبد الأعلى قال سمعت الشافعي يقول : " لو أن رجلا تصوف أول النهار ، لا يأتي الظهر حتى يصير أحمق " .
وعنه أيضا أنه قال : " ما لزم أحد الصوفية أربعين يوما ، فعاد عقله إليه أبدا " .
وقال يونس بن عبد الأعلى تلميذ الشافعي : " صحبت الصوفية ثلاثين سنة ، ما رأيت فيهم عاقلا ، إلا مسلم الخواص " . انتهى من "تلبيس إبليس" (ص 327) .
وانظر كتاب "الاستقامة" لشيخ الإسلام ابن تيمية رحمه الله (1/414)

Geri
Üst Ana Sayfa Alt