Akhi afganistan kimi destekliyor anlamadım ? Taliban zaten kendi topraklarında işide göz açtırmıyor elhamdulillah.Nitekim İşidin cürümleri herkesce malum.Hilafet gelmeden önce mürted afgan hükümeti işidi talibana karşı kullanıyordu.hatta bi ara muhasaraya almıştı taliban,mürted afgan hükümeti helikopterlerle işidi tahliye etmişti.
Akhi İran'ın Afganistan İslam Emirliği hakkındaki politik tutumu hakkında konuşuyorum.
ran'ın Taliban'ı durdurmak için IŞİD ile işbirliği yapıp yapmayacağını kesin olarak söylemek zordur çünkü bu İran hükümetinin motivasyonlarını ve karar alma sürecini derinlemesine anlamayı gerektirecektir. Ancak İran'ın IŞİD'i Afganistan'daki hedeflerine ulaşmak için faydalı bir araç olarak görmesi mümkündür.
İran'ın IŞİD'i faydalı bir araç olarak görmesinin birkaç nedeni var. İlk olarak, IŞİD aşırılıkçı bir gruptur ve bu nedenle Şii ağırlıklı İran hükümetine karşıdır. Bu da IŞİD'i İran'ın doğal bir düşmanı haline getirmektedir. İkinci olarak, IŞİD çok güçlü ve iyi örgütlenmiş bir militan gruptur ve bu nedenle İran için Afgan hükümetini istikrarsızlaştırmak ve ülkede kaos yaratmak için kullanışlı bir araç olabilir. Son olarak, IŞİD zaten Afganistan'da mevcut ve Taliban'la aktif olarak savaşıyor. Bu da İran'ın Taliban'a karşı mücadelesinde IŞİD'i desteklemek için fazla bir şey yapmasına gerek kalmayacağı anlamına geliyor.
IŞİD'le neden durdurmak istiyorlar? Teorik olarak düşüncem şu yönde. Geçenlerde Herat'ta Şii olan Mevlevi Mehdi'yi Mücahid kardeşlerimiz öldürmüştü. Mehdi'de daha evvel Taliban tarafından komutan olarak atanmış fakat görüş ayrılıkları nedeniyle azletmişlerdi. Sonra da Mehdi buna istinaden Kendisini destekleyen Şii hazaralardan oluşan grupları da yanına alarak Silahlı ayaklanma başlatmıştı. Çok geçmeden Herat'tan sınırı geçmeye çalışırken öldürülmüştü bu. Hazaraları kullanmaya kalktı İran ama bunda da başarısız oldu. Muhtemelen de bu Rafıdlar da bunlardan ümit kesince bunu demiş olabilirler. Allah'u alem.
Suriye'de Irak'ta IŞİD'le savaşan aynı kişiler (İran) Afganistan'da onları destekliyor. Demiştim. Aslında şunu unutmamak önemli ki İran Ümmet'e karşı olabilmek için her şeyi yapabilir. Belki de IŞİD ve İran hücreleri birbirlerini de destekleyebilir. IŞİD bunu çıkarı için yapabilir. Aslında bunu demiştim. Yine de Allah'u alem.
Bununla birlikte, İran'ın şu anda Afganistan'da IŞİD ile işbirliği yaptığına dair hiçbir kanıt olmadığını belirtmek önemlidir. Bu noktada bu sadece bir spekülasyon.