Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İsimlerin Kadere Etkisi Var mıdır?

kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Esselamu Âleykum we Rahmatullâhi we Berakâtuh

İsimler kadere etki eder mi? Müslümanlar arasında mesela "bu isme sahip olanlar boğularak ölüyor", "bu isme sahip olanlar zeki olur" vs. gibi inançlar var. Bunların aslı var mıdır? ALLAH Subhanahu we Teâlâ razı olsun, ecrinizi versin.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh

Kişinin adı (ismi) kaderi üzerinde bir etkisi yoktur. Aynı isimden olan pek çok kimsenin birbirinden farklı kader ve yaşantıları mevcuddur. Kişinin adının kaderi üzerinde bir etkisi olmasa da psikolojik olarak bazı insanların üzerlerinde olumlu ya da olumsuz düşüncelere kapılmasına sebeb olabildiği bir hakikattir. Hatta bu ve benzeri sebeble Rasululullah
olumsuz veya kötü mânaya gelebilen isimleri olumlu veya meşrû hallerine tebdil etmiştir.

Rasulullah
: "İslâm'da taşe'um (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi tefe'uldur (iyiye yorma)"
(Buharî, Tıb, 54)

Aynı konuda bir başka rivâyette Sehl ibn Sâd es Saidi'den, Rasul-u Ekram
şöyle buyurduğu bildirilmiştir:
"Eğer uğursuzluk bir varlıkta olacaksa kadında , atta ve evde olur".

Abdurrazzak'ın Musannef'inde Mâmer'den naklettiğine göre hadiste işaret edilen uğursuzluk şöyle açıklanmıştır: "Kadının uğursuzluğu kısır olması , atın uğursuzluğu sırtına binip cihad etmemek ve evin uğursuzluğu ise kötü komşularla olmaktır".

Ebu Davud'un İbnu'l Kasım'dan naklettiğine göre İmam Malik'e bu konu sorulmuş o da : "Öyle evler var ki , insanlar orada otururlar ve helak olup giderler" diye cevab vermiştir.
Maziri, İmam Malik'in bu sözünü şöyle yorumlamıştır : "İmam Malik de hadisi açık ifadesine göre kabul etmiştir. Bunun anlamı şudur: Bazen kul Allah'ın takdiri ile hoşlanmadığı bir evde ve bölgede yaşamak zorunda kalabilir. Bu durumda ev adeta bu kötü durumun bir sebebi gibi olur ve uğursuzluk eve izafe edilir".

İbnu'l Arabi ise İmam Malik'in bu sözüyle ilgili olarak şunları söylemiştir:
"İmam Malik uğursuzluğu eve izafe etmek istememiştir. Burada sadece bir dil özelliği söz konusudur; halkın kullanımına uygun olarak böyle bir ifade kullanılmıştır. O bu sözüyle şuna işaret eder: Böyle kötü bir çevrede bulunan kimseler kendi inançlarını korumak ve batıla düşmemek için orayı terk etmelidirler."

Bana göre İbnu'l Arabi'nin açıklaması daha doğrudur. Bu yönüyle hadis -bulaşıcı olmadığı halde- cüzzamlı bir hastadan kaçmaya benzer. Çünkü bir kimse cüzzamlı hastaya yaklaşıp aynı hastalığa yakalanacak olsa bunu ondan kaptığına ve o hastanın uğursuzluğuna inanabilir. İşte böylesi durumlardan kaçınmak için onlardan uzak durulması emredilmiştir. Dolayısıyla oturduğu evde böylesine rahatsız edici bir durumla karşı karşıya olan kimse de oradan taşınarak bu sorununu çözebilir. Zira bu evde oturduğu sürece oranın gerçekten uğursuz bir mekan olduğuna inanmaya başlayabilir.
(İbn Hacer el Askalani; Fethul Bari (Sahih-i Buhari şerhi) ; Bab Cihad ve Siyer, C. 6, s. 190 - 191)

İsim konusuna gelecek olursak, olumsuz veya kötü anlamı olan isimlerin de kişilerin yanlış anlamasına, veya olumsuzluğu ismine yorularak tüm o isimleri taşıyanlar hakkında yargı oluşacak, isim sahibinde de kötü sonuçlara karşı en baştan kabullenerek moralsiz ve çekingen bir hâletiruhiyeye (karamsar psikolojiye) bürünecektir. Bu sebeble ve kötü mânada olan isimleri değiştirdiği de olmuştur.


Yahya bin Said (r.anh) şöyle anlatıyor:
Peygamber
bol sütlü bir deve hakkında:Bunu kim sağacak?diye sordu.
Bir adam ayağa kalkmıştı ki, Rasulullah
adama: İsmin ne? diye sordu.
Adam: Murre (acı) diyince
O'na Otur. dedi.
Peygamber
tekrar:Bunu kim sağacak?diye sordu.
Bir başkası ayağa kalktı, ben sağacağım diyecekti.
Peygamber
O'na da: İsmin ne?” diye sordu.
Adam: Harb.” diyince,
O'na da: Otur.dedi.
Rasulullah
: "Bu deveyi bize kim sağacak?diye sormaya devam etti.
Bir adam daha kalktı. O'na da ismini sordu.
O daYa’iş” (yaşıyor) cevabını alınca
O'naSen sağ!..dedi.
(İmam Mâlik, Muvatta, İsti’zan 24)


Sualiniz üzere falanca ismini taşıyanların başına şu şu olaylar geliyor tarzında anlayış ve inançlar doğru değildir. Bu tür safsatalar sebebiyle meşrû isimler terk edilmemelidir. Fakat bu hurafelere kişi inanmış ve bu bâtıldan dönemiyor ise, isim koyulacak çocuk kendisinin veya yakınının ise daha farklı bir ismi koyarak kendi psikolojisini ve ileride çocuğun üzerine gelecek olumsuz, yanlış kanaatlere mâni olmalıdır.




 
Üst Ana Sayfa Alt