Ben de ilk müslüman olan insan için okunmalı kitap tavsiye edermisiniz?
Her yerde bu tavsiyeleri veriyorum ama gerekli gerçekten.
İslama dair bilgisi az olan kimsenin evela farzı ayn olan ilimleri bilmesi gerekir. Bunlarda üç tanedir:
Tevhid, Şeriat ve Sır. Yani Akide, Fıkıh ve Ahlak.
Önce Akaide dair sahih itikad içeren bir kitap okunmalıdır, becizhane tavsiyem ise Aliyyul Kari'nin fıkhul ekber şerhi.
İkinci olarak ise kendine lazım olan fıkha dair hükümleri öğrenmesi gerekir. Bunun için ise "Delilleri ile Hanefi fıkhı" ismi ile Türkçeye çevrilen eseri tavsiye ederim.
Bunun yanında Kur'an okumayıda öğrenmesi gerekir be Namaz kılmak için asgari gereken ezberide yapması gerekir.
Sonrasında ise amellerini salih tutmak ve kalp katılığını gidermek amacı ile r şeyler okunmalıdır.
Tavsiyem bu hususta İbn ul-Kayyım'ın "Medaric us Salikin" isimli eserini tavsiye ederim.
Bu ilk üçü olmazsa olmazdır. İlla saydıklarım olacak değil ama o muhtevada bir şeyler okumak şarttır. Farzı ayndır. Namaz gibi oruç gibi bu asgari ilimde farzdır, olmaması vebaldir.
Bundan sonrası için bir tavsiye vermem gerkirse, şübhesiz Rasulullah'ın hayatıdır. Yeni Müslüman olmuş kişiniçin tavsiye edilecek eser Celaleddin Vatandaşın eseridir.
Tabi her gün bir miktar Arapçasından kur'an okunmalı. Yeni okuyan zorlanır. Bir sayfa olsun zararı yok. İyi bir mealdende Türkçeside okunmalıdır.
Günde bir kaç hadis olsun zararı yok, Riyad us-Salihin okunmasındada ciddi fayda var. Bunlar sürrekli olarak okunmalı azda olsa. Kalbin katılaşmasını önler. Benim verdiğim tavsiyeer günlük azda olsa Kur'an ve Sünnetin okunmasının dışındadır.
Bu minvalde siyerden sonraki tavsiyem, İmam Mevdudinin " Tefhim ul-Kur'an" isimli eseridir.
Burdan sonrasındaki tavsiyelerimde sıra yok. Azda olsa devamlı Kur'an ve Riyad us-Salihin okumanın haricinde şu eserleride tavye ederim:
Abdullah Azzam, Tevbe Suresi Tefsiri
Seyyid Kutub, Yoldaki İşaretler
Abdullah Azzam, Hurilerin aşıkları
Hayat us-Sahabe
Hasan El Bennanın hatıraları.
Aliya İzzet Begoviç, İslami Manifesto
Kadir Mısıroğlu, Sarıklı Mücahidler
Sallabi, İslam Tarihi
İhyayı Ulumuddin, Gazali
Risale-i Nur, Said Nursi.
Not: Son iki eser müelliflerinin eşari ve Sufi olduğu dikkate alınarak okunmalıdır. Eğer böyle yapılırsa cidden istifade edilebilir.