Az önce tivitirda gördüğüm bir flood.
Böyle guzel insanlari görünce
Suizanla bakan gozler balon oluyor
Samimiyet,kendini bilmek
ayri,apayri birsey vallahi.
Lisenin ilk zamanları, sağlam islami düşünce kitaplar okumaya başladığımız anlar.Saksıyı okuduğumuzu hazmetmeden olduğu gibi dolduruyoruz.
Okuduğumuzu ölçüp biçip hazmetmiyoruz,edemiyoruz; delikanlılık toyluk olunca okuduğumuz bilgi hakikat değil de kibir oluyor tabi bıngıldakta
Ondan sonra gelsin tartışmalar, ukalalıklar, had bilmemezlikler.
Okuyoruz bilgiliyiz ya milleti doğruyoruz yanlış biliyorsunuz,okumuyorsunuz
Geç saatlere kadar islami konularda nasıl ahkam kesiyoruz fekat hep ve sadece konuşuyoruz ve konuşmalarımız keskin, kırıcı da olabiliyor.
Zaman geçtikçe kendimizi insanları tanıdıkça gördükçe hayatı yaşadıkça okuyup saksıyı doldurduğumuz bilgileri hazmetmeye başladık.
O bilgiler köşeli kenarları ufalanınca saksının aslında boş olduğunu gerçekten dolması içûn hayli zaman daha geçmesi gerektiğini öğrendim.
Almanyada öğrenciyken yanımda namaz kılan yeni müslüman olmuş birinden, namaz kılmayı öğrendim.
Öyle heyecanlı ve duygu yüklü kılıyordu ki.
Hayat içinde zamanla sınanılan kuyulardan sabır ve teslimiyetle çıkınca geçmişteki bilgiler yaşanmışlıkla birleşmeye başlayınca anlamı oldu.
Büyük düşünmeyi bıraktım, bir başlangıç değişim olacaksa kendimden başlatmalıydım.
Ve sahip olduğum düşünce hayatın içinde eyleme geçmeliydi
İnsanları keskince eleştirmeyi bırakıp, Allah rasulü olsa nasıl yaşardı diye düşünmeye başladım.
Değişimin temeli ahlak olmalıydı.
Anne babasına eşine çocuğuna akrabasına dostuna komşusuna herhangi bir insana nasıl davranırdı, evinde işinde sokakta nasıl hareket ederdi.!
Gençken dünyayı kurtarmaktan, orta yaşlıyken kendini kurtarmaya.
Bireysel ahlaki değişim zamanla,toplumsal ahlaki değişime vesile olabilir.
Dedim ya,çokca konuşmayı ve büyük düşünmeyi bırakıp basit şeyleri eyleme geçirmeye yaşamaya başladım.Allah rızası için insana dokunan şeyler
Yalandan kibirden gıybetten haksızlıktan uzak durmak, namazı dosdoğru kılıp yaşamak, hakkı ve sabrı tavsiye etmek, adil olmaya çalışmak.
*Faiz kredi kartı taksitli alışveriş işlerine mümkün mertebe hiç bulaşmadım.
Aylık düzenli infak ederek maaşımı temiz tutmaya özen gösterdim
Aile hakkını, akraba hakkını, komşu hakkını, çalıştığım iş yerinin hakkını eksikler olmasına rağmen gözetmeye çalıştım.
Kızımla bi babanın geçireceğinden fazla vakit geçirip ahlak ve erdemle ilgili yaşamsal eğitimler verdim.Bi yetimin kardeşliğini hediye ettim
Hülasa uzatmadan demem o ki, bir müslüman olarak gerçek yaşamın içinden çok uzaklaşmış ya da boş şeylerle meşgaleye dalıp uzaklaştırılmışız
Çok konuşuyoruz ama az yaşıyoruz.
Yaşayarak anlatacaklarımız konuşarak anlatacaklarımızdan çok daha fazla etkili olabilir.
Affola.!
Deliosmanoğlu