Kadının çalışmaması, kadının sosyal hayattan soyutlanması değil, kadının sosyal hayatın tehlikelerinden korunması demektir.
çok doğru..
Ebu Muaz hocanın "Kadın erkek ihtilatının hükmü"adlı eserinden...
Abdullah Bin Mes'ud r.a.' den; Rasulullah s.a.v. buyurdu ki;
"Kadın avrettir. Dışarı çıktığı zaman şeytan, bakışları ona çevirtir. Kadının Rabbine en yakın olduğu yer, evinin ortasıdır."
"hasen, sahih" kaydıyla Tirmizi (1173), Taberani (9/295,10/108), İbni Huzeyme(3/93)
Ümmü Humeyd es Saidiye r.a Rasulullah s.a.v.'e gelip der ki;
"Ey Allah'ın Rasulu! Ben seninle beraber namaz kılmak istiyorum" bunun üzerine buyurdu ki;
Benimle namaz kılmak istediğini biliyorum. Lakin evinin ortasında kıldığın namaz, evinin avlusunda kıldığın namazdan hayırlıdır. Evinin avlusunda kıldığın namaz da mahalle mescidinde kıldığın namazdan hayırlıdır. Mahalle mescidinde kıldığın namaz ise, senin için benim şu mescidimde kıldığın namazdan hayırlıdır."
İbn Huzeyme(3/95), Hafız İbn Hacer Fethul Bari'de (3/318) İmam Ahmed ve Tebarani'ye nisbet etmiş; "Ahmed'in isnadı hasendir. Ebu Davud'un Ebu Mesud r.a'den rivayeti bunun şahididir." demiştir.
Bu saliha ve takvalı hanım sahabiyenin ahlaklı ve dindar olmasına rağmen, Rasulullah s.a.v. ona daha doğru ve daha hayırlı olanı açıklamış, ona namaz kılabileceği yerleri fazilet sırasına göre saymıştır. Fazileti en az olan yer, evine en uzak olan yerdir. Çünkü evi dışında daha fazla yol yürüyecek ve bakışlara daha çok maruz kalacaktır.
Bu da gösteriyor ki, Rasulullah s.a.v., kadınları mümkün mertebe evinden çıkmaktan alıkoymak istemekte, onların dışarı çıktıkları taktirde meydana gelebilecek tehlikelere işaret etmektedir.
Takvalı ve saliha bir kadının, Rasulullah s.a.v. ile namaz kılmak için dışarı çıkması müstehab olmadığına göre, çalışmak için, siyasi alanlara ve gezmek için çıkabileceği nasıl söylenebilir ve onlar nasıl olurda dışarı çıkmaya davet edilir.!?
Yönetici Notu:
Aynı içerikli konular birleştirildi.