Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İslam'ın Kadına Verdiği Değer Nedir?

siyah Çevrimdışı

siyah

Üye
İslam-TR Üyesi
İstismar edilen konu. Bunu hangi ayet hadis yahut alim yorumları ile destekleyebilirim?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
İslam'ın Gelmesiyle Kadın Neler Kazandı?
sahabeanlayisiylakuran.JPG


Allah (c.c.) Kur’an-i Kerim’de şöyle buyuruyor:
لِلَّهِ مُلْكُالسَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ يَهَبُ لِمَنْ يَشَاءُ إِنَاثاًوَيَهَبُ لِمَن يَشَاءُ الذُّكُورَ {} أَوْ يُزَوِّجُهُمْ ذُكْرَاناً وَإِنَاثاًوَيَجْعَلُ مَن يَشَاءُ عَقِيماً إِنَّهُ عَلِيمٌ قَدِيرٌ
Göklerin ve yerin mûlkü (hükümranlığı) Allah’ındır. O, dilediğini yaratır. Dilediğine kız çocukları, dilediğine erkek çocukları verir. Yahut o çocukları erkekler, dişiler olmak üzere çift verir, dilediği kimseyi de kısır yapar. Şubhesiz O, her şeyi hakkıyla bilendir, hakkıyla gücü yetendir. “ (Şû ra, 49 - 50)

إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِوَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَوَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَوَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَفُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيراًوَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْراً عَظِيماً


Şubhesiz Müslüman erkeklerle Müslüman kadınlar, mümin erkeklerle mümin kadınlar, itaatkâr erkeklerle itaatkâr kadınlar, doğru erkeklerle doğru kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, Allah’a derinden saygı duyan erkekler, Allah’a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, namuslarını koruyan erkeklerle namuslarını koruyan kadınlar, Allah’ı çokça anan erkeklerle çokça anan kadınlar var ya, işte onlar için Allah bağışlanma ve büyük bir muükâfat hazırlamıştır.” (Ahzab 35)


(Erkeklerin kadınlar) üzerindeki hakları olduğu gibi kadınların da erkeklerin ma’ruf şekilde lehlerine de hakları vardır. Erkeklerin ise kadınların üzerine bir dereceleri vardır…” (Bakara 228)

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz de bu konuda şöyle buyuruyor :
Dikkat ediniz! Sizin, hanımlarınızın üzerinde hakkınız vardır. Sizin hanımlarınızın üzerindeki hakkınız, namuslarını muhafaza etmeleri ve hoşlanmadığınız kimselerin evinize girmesine izin vermemeleridir. Dikkat ediniz! Hanımlarınızın sizin üzerinizdeki hakkı ise onların giyim ve gıda ihtiyaçlarını güzelce karşılamanızdır.” (Tirmizi, Rda,11 ; İbn Mace, Sünen, 1,594. (H.1851)


İslâm'ın kadın tanıdığı hakları, değer ve önemini anlayabilmek ve itiraf edebilmemiz için, Cahiliyye devirlerindeki çeşitli toplum ve medeniyetlerde kadının durumu ve konumunu bilmemiz elzemdir.

Kadının insan olup olmadığın, rûhunun bulunup bulunmadığının tartışıldığı, tamamen erkeğe tâbi olduğu ve sürekli vesâyet altında bulunduğu, bir mal gibi alınıb kullanılarak ilişkiye girildiği, uğursuz sayıldığı, hatta mirastan hisse alması bir yana, kendisinin bile miras malı gibi değerlendirildiği bir dönemde, yüce İslam dini; kadının da insan olduğunu beyan etmiş, mirastaki haklarını ortaya koymuş, eşini seçme, onaylama ve boşanma hakkı, şahidlik, onu sadece emir alan değil, yerine göre fikir beyan edebileceği makâma koymuştur.


İslam peygamberi Muhammed (a.s.)'ın kadınlardan ayrıca biat alması ve bu hâdisenin Kur'an-ı Kerim'de açıkça yer alması, (Mumtehine, 13) İslam'a göre kadın iradesinin bağımsızlığını göstermektedir.
İslam'a göre, bir insan olarak erkeğe tanınan temel insan hakları kadına da tanınmıştır. Buna göre hayat hakkı, mûlkiyet ve tasarruf hakkı, kanun önünde eşitlik ve adaletle muamele görme hakkı, mesken dokunulmazlığı, şeref ve onurun korunması, inanç ve düşünce hurriyeti, evlenme ve aile kurma hakkı, özel hayatının gizliliği ve dokunulmazlığı, geçim teminatı gibi temel haklar bakımından kadınla erkek arasında fark yoktur.

Ömer (r.anh)'ın hilâfeti döneminde, bir hutbesinde kadınlara verilen mehirin yüksek oranlarda tutulduğunu, bunun miktarının azaltılması gerektiğini söylediğinde, mescidde bulunan kadınlardan birinin ayağa kalkıp; “Ya Ömer! Allah bize veriyor, sen ise alıyorsun. Cenab-ı Hak Kur’an’da: “(Boşanmış kadına mehir olarak) kantar kantar altın (çokça mal) vermiş olsanız bile, hiçbir şeyi geri almayınız.buyurmuyor mu?
Bu uyarı üzerine Ömer (r.anh): “Kadın isabet etti, Ömer ise hata…” dedi ve şunu ilave etti: “A Ömer! Herkes senden daha bilgilidir!(Asrın Kur’an Tefsiri, C. Yıldırım, 3/1255)

Ebû Hurayra (r.anh) Rasûl-u Ekram (s.a.v.)'den şöyle aktarmıştır:
"
Allah yahudilerin canını alsın, onlar uğursuzluğun evde, kadında ve atta olduğuna inanırlar" (Ebû Dâvûd et-Tayâlisî, Musned, s. 215, no: 1537)

Mu’minlerin îmân bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır.”
(Tirmizî, Radâ` 11, Menakıb.63; İbn Mace, Nikah, 50; Ahmed b. Hanbel, Musned, II, 472; El-Camiu’s-sağır, c.2, sf: 11, Hadis no: 4012)

Bir kimse karısına kin beslemesin. Onun bir huyunu beğenmezse, bir başka huyunu beğenir.”
(Muslim, Radâ` 61)

“Bir adam Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’e gelerek: Kendisine en iyi davranmam gereken kimdir? diye sordu.
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “
Anan!” buyurdu.
Adam:
Ondan sonra kimdir? diye sordu.
Anan!” buyurdu.
Adam tekrar:
Ondan sonra kim gelir? diye sordu.
Anan!” dedi.
Adam tekrar:
Sonra kim gelir? diye sordu.
Rasûl-u Ekram sallallahu aleyhi ve sellem: - “
Baban!” cevabını verdi.” (Riyazu’s-Salihin, Hadis No: 318)


وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُمْ بِالأُنثَى ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدّاً وَهُوَ كَظِيمٌ
يَتَوَارَى مِنَ الْقَوْمِ مِن سُوءِ مَا بُشِّرَ بِهِ أَيُمْسِكُهُ عَلَى هُونأَمْ يَدُسُّهُ فِي التُّرَابِ أَلاَ سَاء مَا يَحْكُمُونَ

Onlardan biri, kız ile müjdelendiği zaman içi öfke ile dolarak yüzü simsiyah kesilir! Kendisine verilen kötü müjde (!) yüzünden halktan gizlenir. Şimdi onu, aşağılanmış olarak yanında tutacak mı, yoksa toprağa mı gömecek? Bak, ne kötü hüküm veriyorlar!(Nahl 58 - 59)
 
Üst Ana Sayfa Alt