Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

İsrail Yine Sivillere Ateş Açtı

7 Çevrimdışı

7 Nokta

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Yahudilerin alimleri hahamlar kendi heva ve heveslerine göre tevratta yazan ayetleri değiştirmişlerdir. Hahamlar Allah'ın helal ve haramları değiştirip kendi heva ve heveslerine göre helal ve haramları belirlemişlerdir.
Bu heva ve hevese göre tevil etmeyi günümüz tarikatlarında da bolca görüyoruz. Hatta fark etmeden bizler de yapıyor olabiliriz.
Ayetleri bağlamından koparmadan, hak üzere itaat etmek için hangi ilim gerekli ?

7 Çevrimdışı

7 Nokta

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Tefsir ve iyi alimlerin çıkarttığı hükümler
Kelamda bazı usuller var hani mantık çerçevesinde bazı şeyleri reddedebiliyor. Tefsir üzere ilerlersek, tefsir eden hata yapmışsa yine bilemeyebiliriz ? Tefsir usulü kitapları olduğunu biliyorum hatta ilahiyatta bunun üzerine ders var ama bu kitapları okumak yeterli olacak mı ? Üniversite öğretim görevlileri de var ki (ille bu dersleri almış olmalarına rağmen) Risale-i Nur'u tefsir olarak görüp nurcu olabiliyor. Risalede bildiğim kadarıyla pek çok işari mana var.
Tefsir usulü okuyan herkesin de hakka isabet edemediğini düşününce başka hangi yöntemler olabilir ?

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Bu heva ve hevese göre tevil etmeyi günümüz tarikatlarında da bolca görüyoruz. Hatta fark etmeden bizler de yapıyor olabiliriz.
Ayetleri bağlamından koparmadan, hak üzere itaat etmek için hangi ilim gerekli ?
Daha iyi bir cevab olabilir ama ben tefsir diyebilirim. Ancak elbette okunacak veya öğrenilecek tefsir de güvenilir alım olması gerekiyor. Ayetleri bağlamından niçin çıkartıyorlar? İstedikleri gibi yorumlamak veya bir kelimeyi bozarak yeni anlam katmak. Bunu en çok Tağut kelimesinde görüyoruz. Bu yüzden güvenilir bir alimden tefsir okunur veya öğrenilirse bu kelime bozma veya bağlamından koparmanın önüne geçilebilir.

Yeni baslayanlar için dil bilgisinin de içinde bulunduğu tefsirler zor olabilir ama karşınıza dişli biri çıktığında dil bilgisi ile yine ayetleri bağlamından koparır. Bu yüzden bir çok tefsir okunabilir veya öğrenilebilir.

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Kelamda bazı usuller var hani mantık çerçevesinde bazı şeyleri reddedebiliyor. Tefsir üzere ilerlersek, tefsir eden hata yapmışsa yine bilemeyebiliriz ? Tefsir usulü kitapları olduğunu biliyorum hatta ilahiyatta bunun üzerine ders var ama bu kitapları okumak yeterli olacak mı ? Üniversite öğretim görevlileri de var ki (ille bu dersleri almış olmalarına rağmen) Risale-i Nur'u tefsir olarak görüp nurcu olabiliyor. Risalede bildiğim kadarıyla pek çok işari mana var.
Tefsir usulü okuyan herkesin de hakka isabet edemediğini düşününce başka hangi yöntemler olabilir ?
Allah'ın Rasulü'nün dua etmiş olduğu ve amcasının oğlu olan ibni Abbas r.a in tefsiri mi? Yoksa ilahiyatçı bir adamın dediği mi?

Veya İbni Abbas r.a'ın dediğini tasdikleyen selef alimlerin tefsirleri mi ?Risale-i Nur mu?

ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
Allahu Alem en sağlam Tefsirler Rivayet Tefsirleridir. Burda Nakil Sened odaklı olduğundan hata bile olsa anlaşılır inşeAllah.

7 Çevrimdışı

7 Nokta

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Allah'ın Rasulü'nün dua etmiş olduğu ve amcasının oğlu olan ibni Abbas r.a in tefsiri mi? Yoksa ilahiyatçı bir adamın dediği mi?

Veya İbni Abbas r.a'ın dediğini tasdikleyen selef alimlerin tefsirleri mi ?Risale-i Nur mu?

Aslında topuk konu konusu vardı hani, orada bazı ayetler paylaşıldı. Abdulmuizz abi bu şekilde heva ve hevese göre yorumlandığını söyledi.
Ayetleri ilk okuduğumda (yetim ayeti vs) orada çıkarılan hüküm mantıklı gelmişti. Bu hataya düşmemek için ne yapmak gerek onu anlamak istiyorum. Mesela birisi bir ayetten hüküm çıkardı, gördüğümüzde hak gibi geliyor ama alim birisi gördüğünde sapkınlık diyor. Bu ilim tefsir okumaktan mı oluyor, hadis bilmekten mi oluyor ?

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Aslında topuk konu konusu vardı hani, orada bazı ayetler paylaşıldı. Abdulmuizz abi bu şekilde heva ve hevese göre yorumlandığını söyledi.
Ayetleri ilk okuduğumda (yetim ayeti vs) orada çıkarılan hüküm mantıklı gelmişti. Bu hataya düşmemek için ne yapmak gerek onu anlamak istiyorum. Mesela birisi bir ayetten hüküm çıkardı, gördüğümüzde hak gibi geliyor ama alim birisi gördüğünde sapkınlık diyor. Bu ilim tefsir okumaktan mı oluyor, hadis bilmekten mi oluyor ?
Abi/abla ihtilafların olması çok normal. Kendiniz de araştırın daha doğru düşünen alimin görüşünü alın. Rasulullahtan başka herkesin sözü alınır da, atılır da.

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
İkisi içinde olabilir.

Tefsir okumuş ve ayetin niçin indiğini veya ne anlama geldiğini bilmiş olsanız o ayetlerin heva ve hevese göre yorumlandığını anlayabilirsiniz.
Yine hadis bilmekle de olabilir.

Eğer daha detaylı cevap isterseniz soru olarak bir konu açın. Abdulmuizz hoca cevaplasın inşallah.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Risale nur tefsir olabilir bunu bilmiyorum ama her tefsir doğru olacak diye bir kaide yok ki. Cübbeli ahmet denilen ‘alim’ (belam) bile tefsir yapıyor.

7 Çevrimdışı

7 Nokta

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
İkisi içinde olabilir.

Tefsir okumuş ve ayetin niçin indiğini veya ne anlama geldiğini bilmiş olsanız o ayetlerin heva ve hevese göre yorumlandığını anlayabilirsiniz.
Yine hadis bilmekle de olabilir.

Eğer daha detaylı cevap isterseniz soru olarak bir konu açın. Abdulmuizz hoca cevaplasın inşallah.
bunu açayım inşaAllah ya hepimizin işine yarayabilir. Herkes deliliyle geliyor. Sakalı şerif için bile bir sürü şey anlatmışlar, sahabelerden yola çıkıyor delili için ...

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
bunu açayım inşaAllah ya hepimizin işine yarayabilir. Herkes deliliyle geliyor. Sakalı şerif için bile bir sürü şey anlatmışlar, sahabelerden yola çıkıyor delili için ...
İyi olur abla.

Sakal hakkında sahih hadis dışında tüm hadisleri red ediyoruz. Anlatan hoca hadisi kabul edebilir ancak sahih değilse kabul edilmez. Siz yinede açın ki bizde istifade edelim.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Tarikatçıların ve belamların söylediklerini en az 3 kez araştırın sonra inanın ya da inanmayın. Yıllarca suud yönetimini öven suud belamları ve akide sorunları olan türkiyedeki ramazanda ortaya çıkan ilimsiz belamlar milleti saptırmakta level atlamış durumdalar. O yüzden dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
Konu dışına çıkıyor ama
Sakalı Şerif eğer Sakalın gerçekten RasulUllah SAW İsnadı varsa Teberrük etmek var. Bu konu hakkında Müslim de Hadisler var.

75- (2325) Bize Muhammed b. Kafi rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Ebu'n-Nadr rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Süleyman Sabit'ten, o da Enes'-den naklen rivayet etti. Enes şöyle demiş: Vallahi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'i gördüm. Berber kendisini tıraş ediyordu. Ashabı etrafını sarmıştı. Bir kılın bir adamın elinden başka bir yere düşmesini istemiyorlardı.

Son düzenleme: