Hadis ve kuranda delil olmaksızın bir konuda kişiyi kısıtlamak EPEY bir heva ve hevese göre hareket etmek gibi geliyor bana. Hatta bundan başka ne olabilir ki? Eğer bir Müçtehit kendi hevesine uygun şekilde hanımlarının uzun saçlı olmasını tercih ediyorsa kendi bilir ama başka kadınlara emir veremez verse de bu kadınları bağlamaz. Mukallid olmak isteyen olsun ama kimse kimseyi mukallid olmamakla suçlayamaz ve bu durumu övemez. Ayrıca kadınların saçından erkek üyelere ne? Sahih delik varsa buyrun yoksa susun lütfen.
Şu zamana kadar kadınların saçlarından çok daha mahrem meselelerin Rasulullah(s.a.v) başta olmak üzere günümüze kadar pek çok erkek muftuye sorulup fetva alındı. Saç gibi küfür memleketlerinde mahrem bile sayılmayan bir mesele hakkındaki başlığın garipsenmesinin sebeb ne ola ki!
Biz kimseyi mukallid olmadığı için suçlamayız. Kişi Kur'an'ı, Sünneti, İcma edilen meseleleri, Kıyasın hükümlerini, Arap dilini ve ictihad etmek için gerekli şartları taşıyorsa o kişinin mukallid olması zaten caiz değildir. Bu hususta İbni Teymiye(r.aleyh) "Taklit kimisi için vacip, kimisi için haram kimisi için müstehabdır" demiştir.
Binlerce sahabenin içinden İbn ul-Kayyım ancak 100 kadar müctehid olan sahabe oluğunu söylemiştir. Şu halde bizim için bilmediğimiz zikir ehline sormak olması gereken bir durumdur.
Elbette kör taklit ve tassub Müslümana yakışmaz ama 1400 yıllık fıkhi müktesebat ile dalga geçen Selefi görünümlü zahirilerin bu gün ümmetin akidesini ifsad ettiği takip eden herkesin malumudur.
İcmanın delil olduğuna dair sahih sünnet ve işaretende olsa ayet vardır. Kıyas ise bizzat sahebe tarafından uygulanmıştır.
İctihad, zaten kati nas olmayan konularda geçerlidir. Kati nas olan meselelerde konuşmak -Allah korusun- kişinin imanına mal olur, işte onlar şu ayetin hükmüne girerler:
"Onlar hahamlarını ve papazlarını Allah'tan başka rabler edindiler"(Tevbe 31)
****
Meseleye gelecek olursak, kısa saç sevmeğen birinin ailesine bunu emretmesi için müctehid olmasına bile luzum yoktur. Arada sahih bir nikah bağının olması yeterlidir. Bu karı-koca ilişkisine girer. Yani zaruret yokken ve eşi istemediği halde bir kadının saçını kesmesi caiz olmaz.
Erkeğe benzemek amacıyla veya erkeğe benzeyecek şekilde kesmesi caiz olmaz.
Fasık yada kafir birine benzemek için veya benzeyecek şekilde kesmesi caiz olmaz.
Bunun dışında güzel görünmek yada saçına bakmasının zor gelmesi vb sebeplerden kesmesi caizdir.
"Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem’in hanımları saçları omuzlara değecek şekilde keserlerdi"(Sahih-i Müslim)
İmam Nevevi(r.aleyh) ilgl hadisi şerhederken bu hadisin kadınların saçlarını kısaltmasının cevazına dair bir delil olduğunu söylemiştir.
Allahu Alem.