Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kadir Gecesinin Günü Ne Zaman?

!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
kadir.gif


kadirdua1.jpg


kadirdua2.jpg


Allahümme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul afve fa'fu anni


Kadir gecesi ramazan ayının son gün günü içerisindedir. Peygamber (SAV)den bu şekilde şöyle buyurduğu sahih olmuştur.
"O, ramazan'ın son on günü içerisindedir."
Buhari leyletül kadr bab= 3 Ahmed müsned 5/234. te "onu son on günde arayınız." lafzı ile rivayet etmiştir. buhari itifak bab= 1, 9 da- Ebu Davud Fezailu ramazan bab= 2,3- Nesai Sehv bab= 98- İbni Mace Siyam bab= 56- Ahmed 1/13, 43, 2)8, 5, 36, 39, 40, 313, 318, 321, 6/50 de rivayet etmiştir.

Son on günün tek gecelerin de olur. Ancak, tek gece geçen itibarı ile olur. Ve yirmibirinci, yirmiüçüncü, yirmibeşinci, yirmiyedi nci, yirmid dokuzuncu günde kadir gecesi aranır. Ve geriye kalanlar itibarı ile olur. Peygamber (SAV)in buyurduğu gibi "kalan dokuzuncu, günde, kalan yedinci günde, kalan beşinci günde ve kalan üçüncü günde.." Bunun üzerine, ay otuz gün olduğu zaman bu çift gecelerde olur, ve yirmi ikinci, gece kalan dokuzuncu gece olur. Yirmidördüncü gece kalan yedinci gece olur. Sahih bir hadiste Ebu Said el hudri, bu şekilde açıklamıştır. Peygamber (SAV)de ay içinde bu şekilde geceyi ihya etmiştir.

Eğer ay yirmi dokuz gün olursa geçmiş tarihte olduğu gibi, tarih geriye kalan iledir. Durum böyle olunca, müminin kadir geceisini son on günün hepsinde araması gerekir. Peygamber (SAV) buyurduğu gibi "onu son on günde arayınız."sahih buhari= bab= 2,3 leyletül kadr, temcid bab= 21- Müslim siyam hadis= 205, 206, Ebu Davud siyamü ramazan bab= 5- Tirmizi savm bab= 71- Malik İ'tikaf hadis= 10, 11,14,- Ahmed 2/2, 27, 62, 74, 157, 6/56, 73, 204

Son yedi günde daha çok olur. Kadir gecesinin en çok olduğu gece yirmiyedi nci gecedir. Ubey bin Ka'b onun yirmiyedi nci gecede olduğuna yemin ederdi. Kendisine denildi ki= Bunu hangi şeyle bildin? Şöyle cevap verdi= Allah resulünün bize bildirdiği ayet (alamet-nişan)ile. "o bize güneşin parlak ve güzel bir şekilde doğduğunu ışıklarının leğen gibi ve ışınsız olduğunu bize bildirmiştir."
Ubey bin Kab'ın Peygamber (SAV)den rivayet etiği bu alamet hadisteki alametler in en meşhurlarındandır. Onun alametler i hakkında, "O aydınlık, parlak bir gecedir." Müsnedi Ahmed 5/324

O gece sakindir. Sıcaklığı fazla değil, soğukluğu da fazla değildir. Allah teala insanların bazılarına bunu rüyasında veya uyanıkken keşfeder ve o kimse kadir gecesinin nurlarını görür veya kendisine bu kadir gecesidir diyecek birini görür. Kendisi ile işin ortaya çıkacağı müşahadeliy onun kalbine açar. Allah (cc) daha iyi bilir.
Feteva 476. sayfadan terceme edilmiştir
 
A Çevrimdışı

ANDOLSUN

Üye
İslam-TR Üyesi
Rabbim kadir gecesine kavuşmamızı hakkıyla eda etmemizi cümlemize nasip etsin inşeAllah.

Emeğinize sağlık.
 
hümeyra__ Çevrimdışı

hümeyra__

Üye
İslam-TR Üyesi
selamun aleykum ay inşallah bu kadir geçesi daha güzel geçeceğe benziyo kardeşlerim sayesinde...böyle kadir gecesine has güzel videolar falan ekleyelim sitemize ayetler hadisler dualar züpper olur:yale
 
Üst Ana Sayfa Alt