Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Kamed Getiren Muezzin, İmamlık Yapabilir mi?

ا Çevrimdışı

التوحيد

Üyeliği İptal Edildi
Banned
bildiğim kadarıyla kıldırabilir
kamete kimse kalkmayınca İmam kendisi kamet getirip akabinde Namaza durduğunu biliyorum
tek başına namaz kılan kişi nasıl kametin peşinden Namaz'a duruyorsa Cemaatte de farklı bir durumun olmaması gerekir. Allah-u alem benim bildiğim bu.
Delil istersen delil yok.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Namaz kılmak için Kamed getiren kişi, muezzinlik yapmıştır. Kamed getiren kişinin namaz kıldıramayack olması durumunda, tek başına olanın namaz kılamayacak olması gerekir ki bu zaten sahih değildir. İmamlık yapma şartlarına haiz olan herkişi, hem muezzinlik hem de imamlık yapabilir, bir sakınca yoktur. Kişi ister tek başına olsun, ister cemaatle olmuş olsa da kamed getirebilir, kamed getirdiği namazı da, uygunsa kılabilir. Genel olarak muezzin ayrı, imam ayrı kişiler olsa da, bu durumu kısıtlayan bir hukum yoktur. Aksine caizliğine dair ek deliller mevcuttur.

697- İbn Abbas'ın şöyle dediği nakledilmiştir:
"Bir gece teyzem Meymune'nin yanında kalmıştım. O gece Rasûlullah yatsı namazını kıldırdıktan sonra mescitten evine dönüp dört rekat daha namaz kılmıştı. Sonra yatıp biraz uyudu ve bir süre sonra uyandı. Abdest alıp namaz kılmaya başladı. Ben de onunla birlikte kalktım ve sol tarafına geçip namazda kendisine uydum. Bunun üzerine beni tutup sağ tarafına geçirdi. Bu şekilde beş rekat namaz kıldı ve ardından iki rekat daha kılıp yattı. Uykuya daldığında horlamasını bile işitmiştim. Sonra kalktı ve namazı kıldırmak üzere mescide geçti.

Açıklama

Bâb başlığında geçen "yanyana kılarlar" ifadesi imamın arkasında veya hafif çaprazında bulunan cemaatin bu kapsamda olmadığını gösterir. Mensubu bulunduğumuz Şafiî mezhebi âlimlerine göre cemaatin, İmamın hafif arkasında durması mustehabdır.
Nakledildiğine göre Abdurrazzâk İbn Cureyc ile Atâ İbn Yesâr arasında şöyle bir konuşma geçer.
Abdurrazzâk sorar: İki kişi cemaat olup namaz kılarken cemaat olan kişi imamın neresinde namaza durur?
Sağ tarafında.
Peki bu kişi imamın arkasına geçmeden onunla aynı safta durarak yanyana mı namaz kılar?
Evet.
Sen iki kişi cemaatle namaz kılarken imamla ona cemaat olan kişinin aynı hizada durup aralarında öncelik sonralık bakımından hiçbir boşluk bulunmamasını daha iyi mi buluyorsun?
Bu rivayette cemaatin tek olması durumunda imamın neresinde duracağı ele alınmıştır. Cemaatin İki kişi olması durumunda uygulama şekli farklıdır.
(Fethu'l Bari ; C. 2 , S. 352 - 355)
 
Üst Ana Sayfa Alt