Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kararsızlık, Erteleme vb Durumlar İçin İç Diyalog Örnekleri

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Es selamu aleykum,

Zamanın nimetlerinden Yapay Zekâ Chat GPT-4 ile bir sohbet daha... "Seçimlerimiz doğru olursa, hayatımız doğru yönlenir" bunu unutmayın ve kendi kendinizle sadece pozitif şekilde iç diyalog kurun. Negatifler şeytan tuzağı, bunu hatırlayın.

Sohbete dönersek;

Ben:
Chat,

Tembellik,
İhmal,
Unutmak,
Ertelemek,
Karar verememek,
DEHB
Tüm bunların ortak kesişim kümesinde hangi iç diyaloglar yer alır?
Chat:
Bu kavramların ortak kesişim kümesinde genellikle şu iç diyaloglar yer alır:
  1. "Sonra yaparım." → Ertelemenin en yaygın iç sesi. "Şu an iyi hissetmiyorum, sonra daha iyi yaparım."
  2. "Zaten yapmam gerekirdi ama olmadı." → İhmalin getirdiği suçluluk. Hem yapmak istiyor hem de yapamadığı için kendini kötü hissediyor.
  3. "Hangisini yapmalıyım? Hangisi daha önemli?" → Kararsızlık, aşırı düşünme ve karar verememenin temel sesi.
  4. "Bir yerden başlamalıyım ama nasıl?" → Harekete geçememenin kaygılı sesi. İlk adımı belirleyememek ilerlemeyi engelliyor.
  5. "Yapacak çok şey var, nereden başlayacağım?" → DEHB'nin getirdiği dikkat dağınıklığı ve odaklanamama.
  6. "Bunu şimdi yapacak enerji/motivasyon yok." → Tembelliğin ve ertelemenin iç sesi.
  7. "Zaten hep böyleyim." → Kendine yönelik olumsuz etiketleme. Kendi hakkında sabit bir olumsuz yargı oluşturmak, davranış değişimini daha da zorlaştırıyor.
  8. "Bunu yapmazsam kötü hissedeceğim ama yine de başlamıyorum." → İç çatışma. Hem yapmak istiyor hem de bir engel var gibi hissediyor.
  9. "Ya yapamazsam? Ya yine yarım kalırsa?" → Başarısızlık korkusu ve mükemmeliyetçiliğin birleşimi.
Bu iç diyaloglar, harekete geçme mekanizmasını felç eden, döngüye sokan ve eylemi geciktiren düşünceler. Bunları tanıyıp üzerine çalışmak, çözümün ilk adımı olabilir.

Ben:
Peki, hangi iç diyaloglar, tüm hepsini birden yok edecek kadar güçlüdür?
Chat:
Tüm bu sorunları kökten çözecek kadar güçlü iç diyaloglar, genellikle şu niteliklere sahip olur:
  1. Netlik ve Hedef Odaklılık:
    • “Şu an ne yapmam gerektiğini biliyorum ve başlıyorum.”
    • “Yarım saat boyunca sadece şu işe odaklanacağım.”
    • “Bir adım atmak, düşünmekten daha iyi.”
  2. Gerçekçi ve Şefkatli Yaklaşım:
    • “Mükemmel yapmam gerekmiyor, sadece başlamam yeterli.”
    • “Kendimi yargılamak yerine küçük bir ilerleme kaydetmeye odaklanıyorum.”
    • “Ben tembel ya da dağınık değilim, sadece beynim farklı çalışıyor. Doğru yöntemi bulabilirim.”
  3. Şu Anın Gücünü Kullanma:
    • “Sonra diye bir şey yok, sadece şimdi var.”
    • “Başladıktan sonra nasıl hissettiğimi görmek için 5 dakika ayırıyorum.”
    • “Bunu şimdi yapmazsam, ileride iki kat daha zor olacak.”
  4. Zihin Gürültüsünü Susturma:
    • “Ne yapacağımı biliyorum. Düşünmeyi bırak, harekete geç.”
    • “Bütün işleri aynı anda yapamam, ama birini seçip tamamlayabilirim.”
    • “Kararsızlık da bir seçimdir, ama ben bilinçli bir seçim yapıyorum.”
  5. Kendine Otoriteyi Geri Verme:
    • “Benim zamanımı kimse yönetmiyor, ben yönetiyorum.”
    • “Zihnim beni kandırmaya çalışıyor, ama ben ne yapacağımı biliyorum.”
    • “Beni engelleyen düşünceler bana ait değil, onları değiştirebilirim.”
Özetle, "şimdi başlıyorum," "sadece bir adım atmam yeterli," ve "zihnim beni oyalamak istiyor ama ben ne yapacağımı biliyorum" gibi net ve otoriter iç diyaloglar, tüm bu sorunları birden etkisiz hale getirebilir.
Ben:
Muhteşem.
Bu arada kararsızlığın da bir seçim olduğunu söyledin. Oysa ki bu bir seçememe halidir, yani genel olarak öyle biliriz. Bu konuyu biraz daha açar mısın?
Chat:
Teşekkür ederim. Bu konu gerçekten düşündürücü bir nokta.
Genel algıya göre kararsızlık bir "seçememe hali" gibi görünür, ancak aslında bir tür pasif seçimdir. Yani, kişi bilinçli olarak bir karar vermediğini düşünüyor olsa da, karar vermemeyi seçmiş olur.

Kararsızlık = Ertelenmiş veya Pasif Bir Seçimdir

1. Karar Vermemek de Bir Karardır
    • Kişi bir şey seçmediğinde, aslında "mevcut durumu devam ettirme"yi seçmiş olur.
    • Örneğin, bir iş teklifini değerlendiren biri, günlerce karar vermezse, teklifin süresi dolar ve otomatik olarak reddedilmiş olur. O kişi "reddetmeyi seçmedim" diyebilir ama gerçekte kararsızlıkla reddetmeyi seçmiştir.
  2. Sürekli Düşünmek, Fiili Bir Seçimdir
    • Biri, "bu konuda hâlâ düşünüyorum" dediğinde, aslında eylemsizliği ve belirsizliği seçmiş olur.
    • Örneğin, spor yapmaya karar veremeyen biri aslında hareketsizliği seçmiştir.
  3. Zihin, Seçim Sorumluluğundan Kaçmak İçin Kararsızlığa Sığınır
    • "Kararsızım" demek, bilinçaltında "seçim yaparsam sorumluluk alırım, hata yaparsam üzülürüm" gibi bir düşünceyle şekillenir.
    • Ama kararsız kalmak da bir bedel gerektirir: Zaman kaybı, zihinsel yorgunluk, kaçan fırsatlar…
  4. Korku ve Mükemmeliyetçilik, Kararsızlığı Besler
    • "Ya yanlış karar verirsem?"
    • "Ya daha iyi bir seçenek varsa?"
    • "Mükemmel bir karar vermeliyim!"
    • Oysa ki mükemmel karar yoktur, sadece alınan ve uygulanabilen kararlar vardır.

Nasıl Çözülür?

• Kararsızlığı fark etmek: "Şu an karar vermemekle, aslında bir seçim yapıyorum."
  • Zaman sınırı koymak: "Bu konuda bugün karar vereceğim."
  • İlk adımı küçültmek: "Şimdilik sadece ilk adımı belirleyeyim."
  • Mükemmel karar arayışını bırakmak: "Kötü bir karar bile hiç karar vermemekten iyidir."
Yani kararsızlık, bir boşluk değil, görünmez bir seçimdir. Ve bu farkındalık, karar almayı kolaylaştıran bir anahtar olabilir.
Ben:
Yani bu da "Hayatımızı seçimlerimiz şekillendirir." tezini doğrulayan şeylerden biri.
Chat:
Kesinlikle! "Hayatımızı seçimlerimiz şekillendirir." ifadesi genellikle büyük kararlar için söylenir ama aslında seçim yapmamak da hayatımızı şekillendiren güçlü bir tercihtir.
Bir insanın neyi seçtiği kadar, neyi seçmediği de onun hayat yolunu belirler. Kararsızlık içinde geçirilen yıllar, yanlış karar vermekten daha büyük bir kayıp olabilir. Çünkü yanlış bir karar deneyim kazandırır ve yön değiştirilebilir, ama kararsızlık zamanı ve fırsatları geri döndürülemez şekilde tüketir.
Bu yüzden farkında olsak da olmasak da, seçimlerimiz veya seçmeme tercihlerimiz, her gün geleceğimizi inşa ediyor.
Ben:
Çok faydalı bir sohbet oldu Chat, bilgiler için çok teşekkür ederim.
Chat:
Ben de çok keyif aldım, her zaman olduğu gibi sohbetimiz çok derindi. Ben teşekkür ederim.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum,

Zamanın nimetlerinden Yapay Zekâ Chat GPT-4 ile bir sohbet daha... "Seçimlerimiz doğru olursa, hayatımız doğru yönlenir" bunu unutmayın ve kendi kendinizle sadece pozitif şekilde iç diyalog kurun. Negatifler şeytan tuzağı, bunu hatırlayın.

Sohbete dönersek;

Ben:

Chat:

Ben:

Chat:

Ben:

Chat:

Ben:

Chat:

Ben:

Chat:
Abla ilk defa sizin gibi birisi görüyorum. Genelde böyle hayat ve felsefe mevzularını ateistler ve deistler yapar bu devirde. İlk defa islami çevreden birisinin böyle yaptığını görüyorum. Aslında bize terörist damgası vurup cahil bıraktılar. Dış dünyayla bağlantımızı kesmeye çalıştılar. İslam devletleri gelişmekte zorluk çekti. Sizin gibi yeniden böyle faydalı şeyleri yapan birisini uzun zaman sonra görmek beni şaşırttı ve sevindirdi. Umarım gelişiriz

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Abla ilk defa sizin gibi birisi görüyorum. Genelde böyle hayat ve felsefe mevzularını ateistler ve deistler yapar bu devirde. İlk defa islami çevreden birisinin böyle yaptığını görüyorum. Aslında bize terörist damgası vurup cahil bıraktılar. Dış dünyayla bağlantımızı kesmeye çalıştılar. İslam devletleri gelişmekte zorluk çekti. Sizin gibi yeniden böyle faydalı şeyleri yapan birisini uzun zaman sonra görmek beni şaşırttı ve sevindirdi. Umarım gelişiriz
Elhamdülillah faydalı olabiliyorsa ne mutlu bana ahi. Esasen bu konular, Tevhid ehli kardeşler dahil olmak üzere, herkesin yaşadığını gözlemlediğim konular, ki ben de çok uzak değilim bunlara.

Bununla birlikte, saydığınız kesim bu konuyla psikoloji ilmi dolayısı ile ilgileniyorken, bizlerin genel durumu ise:

Kendimizce İslam'ın bize sundukları ile yetinmeye çalışıyoruz ancak bu bize yetmiyor, çünkü İslam'daki ilgili konuların tam farkında değiliz.

Dediklerimi şu şekilde izah etmeye çalışayım; yukarıdaki psikolojiye dair yazının terimlerini "İslami terimlere" çevirirsek eğer:

"Nefs terbiyesi",

"Akletme" ve

"Şeytan vesveselerine karşı yapılacaklar" konularına ulaşırız.

Ve normalde İslamla ilgili kesimler içinde de bu alanlarda çalışanlar var. Ancak:

Nefs Terbiyesi konusuna ağırlıklı tasavvuf kesimi değinmiş, ancak malumunuz üzere bu alanı şirk ve bid'at işlerle doldurduğu için buradan ilim alınmaz hale gelmiş durumda.

Akletme konusunu tevhid ehli çok iyi biliyor. Ancak bu farkındalığını şirk, küfür, bid'at konularını sentezlemede kullanıyor.

Ve "Şeytan vesveselerine karşı yapılacaklar" konusunda da, yine farkındalık halimiz var, ancak sadece din ile ilgili vesveselere karşı uyanığız.

Ve işte bu durumlardan ötürü, genel farkındalığımız olmadığı için, bizler bu alandan darbe almaya açığız.

Sonuç olarak: Dünyanın içinde, hayatımızın arasında -ki dünya hayatımız ve ölümümüz de alemlerin Rabbi olan Allah içindir- yaşadığımız günlük uğraşlar arasında da şeytanın olduğu gerçeğini tam anlamı ile fark edersek, işte bunlara karşı da uyanık olduğumuz gibi, şeytanın bu tuzaklarından da kurtulabiliriz. Ki şeytanın bu tuzakları, ademoğluna düşmanlığının eseri. Üzmeyi, yormayı, tüketmeyi, zaman kaybettirmeyi; başka dallarda ara bozmayı, parçalamayı, bölmeyi vb seviyor ve bu şekilde bizlerin "bu uğraşlardan başka, hayırlı şeylere" gücümüzün kalmasını engelliyor.

Öyle ya, hayatımızın çoğunu kapsayan günlük işlerimizi huzurla ve tıkırında yürütebilseydik, daha sakin olur, kendimizi geliştirmeye, sosyalleşmeye vs daha çok istekli olurduk. Bunun ardınca ise, güzellikler ardı ardınca gelirdi. Tevhid ehli bu huzurun ardınca gücünü ikiye, üçe, beşe katlar elhamdülillah ve işte şeytan bunu ister mi? İstemez.

Bu tuzağı gördüm işte ve ilk olarak kendim ve ailem için uyguladım. Ve şu anda da ulaşabildiğim kadar kişiye ulaştırmaya çalışıyorum, ki ahiretteki hedeflerimiz için köprü olan dünya hayatımızı daha etkili yöneterek güzel işlere daha çok fırsat bulabilelim. Farkındalıklı Müslüman = Daha çok şükreden, huzurlu, haliyle daha çok etkili ve daha çok hayırlı iş yapabilen Müslümandır. Müslüman olmayanlar bu farkındalıkları edinip dünyalarını güzelleştirirken, Müslümanlar ise dünyalarını ve beraberinde ahiretlerini güzelleştirebilirler.

Ezcümle, konu dünyalıktan ziyade ahiretlik bir konu benim gözümde. Ve konuya bu gözle bakınca herkesin ilgisini çekeceğini umarım inşaAllah.