Çözüldü Katılım Bankasına Altın Hesabı Açmak Caiz midir?

Sefa Demirci Çevrimdışı

Sefa Demirci

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleyküm,

Katılım bankasından altın hesabı açıp altın birikimi yapmak caiz midir? Banka altınımı bana fiziki olarak istediğimde veriyor fakat yüzde 4 gibi bir komisyon alıyor bunun hükmü nedir? Ben alacağı komisyona razıyım fakat bunun dini açıdan bir sakıncası var mıdır? Allah razı olsun.

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;
Faizde radı olmamak veya bir tarafın radı olmaması hükmü değiştirmez; ki genel de iki tarafta anlaşarak faiz ödemelerine başlanır.

Altın mal değil nakittir. Parayı ödeyip altını alırsın. Aldın deyip daha sonra teslim alırken %4 komisyon adı altında haraç neyin nesidir? 4 Pi sayısı mıdır? Neden 5 ya 2 değil? Bankanın kira ve çalışan maaşlarına göre mi taksimat yapılıyor?

Bankadan altın hesabı açılırken, altının alınabilir olması ayrı bir şey, alış veriş akdi sırasında alabilmek ayrı şeydir. Yani altının teslim alınabilir olması önemli değil, akidde teslim almak esastır. Kişi altının parasını ödediğinde altını kabzetmeli, teslim almalıdır,
Banka, altını “senin adına saklıyor” diyorsa ve istediğinde verebiliyorsa, fiilen kabz sağlamıyor demektir. Yani akitte alıcı altını henüz teslim almamıştır, sadece bankanın kasasında bir kayıt vardır. Bu durum klasik fıkıh açısından kabz esasına uymadığından, teslim alınmayan altın üzerinden yapılan alış-satış tartışmalı olabilir.

Altın hesabı açıp birikim yapmak , güvenlik ve saklama açısından pratik, ama şer‘î alım-satım hükmü açısından kabz şarttır. Altın fiilen alınmadıkça (kabz edilmedikçe) satış gerçekleşmiş sayılmaz, dolayısıyla faiz veya belirsizlik riski ortaya çıkar. Bu yüzden bazı İslamî(!) bankalar “alıcı istediğinde altın hemen teslim edilir” şeklinde kabz şartına yaklaşma hilesi uygulayabilmektedirler. Fakat Sen "ver altını" deyip cebine koysan, bankadan dışarı çıkmaya çalışsan kabul etmez, "ver bankada hesabında kalsın, yoksa aynı işlemde ekstradan hizmed bedeli içerikli komisyona mâruz kalırsın.

Kısacası, adı kâtılım bankası da olsa alış veriş parayı verip karşılığını almakla meşru olur. Tamam aldın dediği malı, teslim ederken alınmayan hizmet bedeli/komisyon birden gündeme geliyor ve teslim alınıp kabzedilmemiş olan altının defterde kayıt olması İslam fıkhındaki alış verişle alakası yoktur!

İsl4mist Çevrimdışı

İsl4mist

لِلّٰهِ🏴
İslam-TR Üyesi
Hocam selamünaleyküm,
Ailemden uzakta okuduğum için ve yurtta kaldığım için herhangi bir şekilde değeri olan bir şeyi fiziki olarak saklayamıyorum, saklasam bile hırsızlık vs. Gibi riskleri var böyle bir durumda parasını tl'de tutmamak isteyen kişi ne yapmalı?

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah;
Paranı saklayamıyor veya saklayacak güvenli bir yer yok ve üzerinde gezdiremeyecek kadar çok ise; Yurdun kasası var ise paranı oraya verip lazım oldukça alıp kullanabilirsin. Paranı tl tutmak istemiyorsan döviz veya altın türüne çevirerek saklarsın.

Geri
Üst Ana Sayfa Alt