Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Komşunun Bahçesine Taşan Ağaç Dalları ve Meyvelerinin Hükmü Nedir?

B Çevrimdışı

birhkm

Üye
İslam-TR Üyesi
İslam'a göre komşunun sınırına ektiği ağacın dallarının diğer bahçeye geçmesi durumunda dalların kesilmesi ve meyvelerin hükmü açısından konuyu Kur'an ve sünnet çerçevesinde değerlendirir misiniz?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Ne Kur'an-ı Kerimde ne de hadis-i şeriflerde bahsettiğiniz konuyla bire bir ilişkili bir hüküm bulunmamaktadır. Dolaylı olarak veya tâli meselelerden konuya cevab vereceğiz.

وَاعْبُدُوا اللّٰهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهٖ شَيْـٔاً وَبِالْوَالِدَيْنِ اِحْسَاناً وَبِذِي الْقُرْبٰى وَالْيَتَامٰى وَالْمَسَاكٖينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبٰى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَابْنِ السَّبٖيلِۙ وَمَا مَلَكَتْ اَيْمَانُكُمْؕ اِنَّ اللّٰهَ لَا يُحِبُّ مَنْ كَانَ مُخْتَالاً فَخُوراًۙ
"Allah’a kulluk edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez." (Nisa 36)

مَا قَطَعْتُمْ مِنْ لٖينَةٍ اَوْ تَرَكْتُمُوهَا قَٓائِمَةً عَلٰٓى اُصُولِهَا فَبِاِذْنِ اللّٰهِ وَلِيُخْزِيَ الْفَاسِقٖينَ
"Herhangi bir hurma ağacını kesmeniz de kökleri üzerinde ayakta bırakmanız da Allah’ın izniyledir ve bu, yoldan çıkmışların burunlarını sürtmesi içindir." (Haşr 5)

حدثنا يحيى بن أيوب وقتيبة بن سعيد وعلي بن حجر، جميعا عن إسماعيل قال: أخبرني العلاء عن أبيه، عن أبي هريرة؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال:
"لا يدخل الجنة من لا يأمن جاره بوائقه".
Bana Yahya b. Eyyub, Kuteybe b. Said ve Ali b. Hucr toptan İsmail b. Câ'fer'den rivayet ettiler. İbni Eyyub dedi ki: Bize İsmail rivayet etti. Dedi ki: Bana el-A’Ia' babasından, O da Ebu Hurayra'den naklen haber verdi ki;
Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşusu kötülüklerinden emin olmayan kimse cennete giremez" buyurdu.
(Muslim, İman, Bab 73, Hadis no: 46)


حدثنا زهير بن حرب ومحمد بن عبدالله بن نمير، جميعا عن ابن عيينة، قال ابن نمير: حدثنا سفيان بن عمرو؛ أنه سمع نافع بن جبير يخبر عن ابن شريح الخزاعي؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم قال "من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليحسن إلى جاره. ومن كان يؤمن بالله واليوم الآخر فلكرم ضيفه. ومن كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليقل خيرا أو ليسكت".
Bize Zuheyr b. Harb ile Muhammed b. Abdillah b. Numeyr ikisi birden İbni Uyeyne'den rivayet ettiler, İbn-i Numeyr dediki: Bize Sufyân, Amr'dan rivayet etti ki, Amr Nâfi' b. Cubeyr'i, Ebu Şureyh el-Huzâi'den naklen şöyle haber verirken dinlemiş:
Nebi (Sallalhhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kimse komşusuna ihsan etsin (iyilik yapsın), Allah'a ve ahiret gününe iman eden misafirine ikram etsin, Allah'a ve ahiret gününe iman eden ya hayır söylesin yahut sussun. "
(Muslim, İman, Bab 77 - 168, Hadis no: 48)


وحدثني زهير بن حرب. حدثنا يحيى بن سعيد عن حسين المعلم، عن قتادة، عن أنس، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال:
"والذي نفسي بيده! لا يؤمن عبد حتى يحب لجاره (أو قال لأخيه) ما يحب لنفسه"
Bana Zubeyr b. Harb rivayet etti. (Dedi ki): Bize Yahya b. Said, Huseyn el-MualIim'den, O da Katade'den, O da Enes'den, O da Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den naklen rivayet eyledi.
Efendimiz: "Nefsim elinde olana yemin ederim ki, hiçbir kul kendisi için sevdiğini Komşusu için de -yahud, kardeşi için de, dedi- sevmedikçe iman etmiş olmaz. "
(Muslim, İman, Bab 77 - 169, Hadis no: 45)


Aslen komşunun kendi bahçesine ektiği ağaç, büyüdükçe dalları (veya yer altından kökleri) başkasının bahçesine sarkması muhtemeldir.
Böyle bir durumda eğer çeşitli sebeblerden dolayı (misal bahçeye ekilen sebzelerin güneşi görememesi, böceklenme, çevreyi göremeyip güvenliği tehlikeye düşürme, geçilen yolu kapatması v.s.) zarar veriyorsa "taşkın bitki"nin geçen kısımları budanabilir veya karşılıklı anlaşarak bir nevî bedel (daldaki meyvelerden kira gibi) ödemesi istenebilir. Aksi taktirde taşkınlığa maruz kalan arsa sahibine belirli ölçüde katlanma bedeli getirilmemesi halinde, mulkiyet hakkının doğurduğu yetki çerçevesinde bitkilerin ve özellikle de meyve veren ağaçların salt taşkınlıktan dolayı kesilmesi / budanması gündeme gelebilir.
Taşkın ağaç meyveli ise Mulk ağacın sahibinin mûlküdür. Onun mûlkü O'na iade edilmesi ya da helallik alınması gerekir. Eğer dallar sıkıntı veriyorsa ağacın dallarının sahibine durum iletilir. Gereğini yapmazsa dallar arsa hizasından kesilir. Ağaç kuruyacak türden bir ağaçsa dallar eğilerek en az rahatsızlık verecek hale getirilir.


 
Üst Ana Sayfa Alt