Çözüldü Köpeğin Su İçtiği Musluktan/Necasetinin Yıkandığı Musluktan Sıçrayan Su Necis midir?

S Çevrimdışı

samisky35

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Lütfen Hanbeli ve Safiilerin kopek salyasını 7 defa yıkanmasını söyleyen görüşe göre cevap verin. Benim köpek salyasi hakkında takip ettiğim görüş bu. Ya da kendi takip ettiğiniz görüş için delil getirin ben ilim konusunda cahilim.

Köpeğin içtiği bir çeşme var, burdan aylar önce bir köpek su içti. Yalnız bu çeşmenin üstü kapalı yağmur ve güneş görmüyor sadece açılıp kapanınca su görüyor. Benimde elime geldi ordan sıçrayan bir ıslaklık, onu toprakla başka bir çeşmeden yıkarken de koluma lavabodan su sıçradı. Sıçrayan su 7 defa yıkadıktan sonra sıçradı fakat benim emin olmadığım yer, burası(lavabo) eli yıkadıktan sonra el ile beraber temiz olur mu olduğu. Bu iki durumuda açığa çıkarabilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden Allah razı olsun...

Son düzenleme:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Mesele ;
A- Köpeğin aylar önce içtiği çeşmeden sıçrayan ıslaklık
B- O eli yıkarken lavabodan/çeşmeden tekrar su sıçraması

Asıl olan şeylerin temiz olmasıdır.
اليقين لا يزول بالشك “Kesinlik, şubhe ile ortadan kalkmaz.”
Yani bir şeyin necis olduğuna kesin delil yoksa, temiz kabul edilir.

Aylar Önce Köpeğin İçtiği Çeşme Meselesi​

Eğer Köpek aylar önce içtiyse ve aradan zaman geçtiyse; sonra o çeşmeden defalarca su aktıysa ve sürekli aynı salya durmuyor ise

Sonuç:
Çeşmenin yüzeyi ve akan su necis sayılmaz. Çünkü necaset kalıcı şekilde mevcud olduğuna dair kesinlik yoktur. Köpeğin bir zaman önce içmiş olması, aylar sonra akan suyu necis yapmaz.

Üstü kapalı olması sonucu değiştirmez!
Güneş görmemesi tek başına hükmü değiştirmez. Önemli olan ;

Necasetin kendisi, Renk/koku/tat izi var mı?
Sürekli su akışıyla gitmiş mi?

Bunlar yoksa temiz kabul edilir.

Ele Gelen Islaklık olduysa;
“Belki köpekten kaldı” , “Belki necis olabilir
” gibi şubhe varsa eliniz temiz kabul edilir. Çünkü şubhe ile necaset sabit olmaz.

Sonra Toprakla Yıkama hatta birde Başka Çeşmede Yıkamak
Eğer ihtiyaten yıkadıysanız, zaten daha da temizlenmiş olur. Ancak çoğu durumda buna bile gerek olmayabilir.

Lavabodan Sonra Sıçrayan Su Meselesi
Kardeşim diyorsunuz ki; "Eli yıkadım hatta 7 defa, sonra lavabodan koluma su sıçradı. Acaba lavabo temiz oldu mu emin değilim?"

"Bir yer necis olduğu kesin değilse, temiz kabul edilir."​

Üzerinden akan bol su, normal yıkama ile lavaboyu da temizler. Özellikle görünür necaset yoksa. Dolayısıyla 7 yıkamadan sonra sıçrayan suyu necis saymak için delil gerekir.

Hanefî Mezhebine Göre Necaset; Görünür iz varsa giderilir, şubhe ile sabit olmaz, vesveseye itibar edilmez.

Şâfiî / Hanbelî’de Köpek Meselesi;
Köpek ağzı değen kaptaki özel hüküm ayrıdır (7 yıkama vb.). Bu hüküm her rastgele yüzeye otomatik yayılmaz. Özellikle aylar geçmiş, akan su değişmişse aynı hüküm uygulanmaz.

Net Sonuç
Aylar önce köpeğin içtiği çeşmeden size sıçrayan suyu necis saymanız gerekmez. Yıkama sonrası lavabodan sıçrayan su da temiz kabul edilir, çünkü necaset kesin değil. Size en faydalı cümlen; Şubheyi bırakın, kesin olana bakın. Kesin necaset yoksa hüküm temizliktir.

Geri
Üst Ana Sayfa Alt