Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Köpek Beslenen Evde Kalmak Caiz mi?

simsim Çevrimdışı

simsim

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum.. Bir haftalığına başka bir şehre gideceğiz ve bir akrabamızda kalacaktık. Fakat öğrendik ki evinde köpeği varmış. Bu evde kalmamız caiz olur mu? Namaz kılınır mı?
 
Salafiyyaaa Çevrimdışı

Salafiyyaaa

لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum.. Bir haftalığına başka bir şehre gideceğiz ve bir akrabamızda kalacaktık. Fakat öğrendik ki evinde köpeği varmış. Bu evde kalmamız caiz olur mu? Namaz kılınır mı?
Aleyküm selam . Birincisi sen o eve misafirsin ev sahibi değilsin . Ev sahibinin şerî olarak mazereti yoksa bu onun açısından uygun değildir .
İslâm şeriatı, evde köpek barındırmayı haram kılmış ve buna aykırı hareket eden kimsenin sevaplarından her gün için bir veya iki kîrât

Kîrât: Cenâze namazına ve cenâzeyi defnetme işine iştirak etme hakkında rivâyet olunan hadiste geçtiği üzere, Uhud dağı büyüklüğünde sevap anlamındadır.
eksiltmekle cezâlandırmıştır. Ancak avda kullanmak, koyun ve sığır sürüsünü koruması, bağ, bahçe ve tarla bekçiliği yapması için köpek barındıran/besleyen kimseler bu cezânın dışında tutulmuştur.

Nitekim Ebu Hureyre'den -Allah ondan ve babasından râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

مَنِ اتَّخَذَ كَلْبًا إِلَّا كَلْبَ مَاشِيَةٍ أَوْ صَيْدٍ أَوْ زَرْعٍ، انْتَقَصَ مِنْ أَجْرِهِ كُلَّ يَوْمٍ قِيرَاطٌ [ متفق عليه ]

"Kim, sürü (çoban) köpeği, av köpeği veya tarladaki ürünü koruyanköpek dışında bir köpek edinirse, her gün için onun sevabından bir kîrât eksiltilir." (Müslim; hadis no:1575)
Namaz kılma mevzusunda ise öncelikle köpek mi necis köpeğin salyası mı necis bu konu üzerinde durmalısın .
Öyle ki necâset (pislik), köpeğin zâtında değildir. Aksine köpek bir kaptan su içerken necâset, onun salyasında olur.Dolayısıyla kim bir köpeğe dokunursa veya köpek kendisine dokunursa, kendisini toprak veya su ile temizlemesi gerekmez. Eğer köpek bir kaptan su içerse, -tekrar o kabı kullanmak istiyorsa- bu kimsenin o suyu dökmesi ve kabı yedi defa su ile yıkaması, sekizincisinde de toprak ile ovalaması gerekir.O kimse, bu kabı köpeğe tahsis ederse, onu yıkamasına gerek yoktur.

Nitekim Ebu Hureyre'den -Allah ondan ve babasından râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

طَهُورُ إِنَاءِ أَحَدِكُمْ إِذَا وَلَغَ فِيهِ الْكَلْبُ أَنْ يَغْسِلَهُ سَبْعَ مَرَّاتٍ أُولَاهُنَّ بِالتُّرَابِ [ رواه مسلم ]

"Birinizin kabından köpek içtiği zaman, onu yedi defa yıkaması, -ki (bu yedi defa yıkamanın) ilki toprakla birlikte olsun-, o kabın temiz olmasıdır." (Müslim, hadis no:279)

Başka bir rivâyette Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

إذَا وَلَغَ الْكَلْبُ فِي الْإِناءِ، فَاغْسِلُوهُ سَبْعاً، وَعَفِّرُوهُ الثَّامِنَةَ بِالتُّرَابِ [ رواه مسلم ]

"Köpek, bir kabı diliyle yaladığı zaman, onu yedi defa yıkayın ve sekizincisinde onu toprakla ovun."(Müslim, hadis no:280)

Şeyhul-İslâm İbn-i Teymiyye -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:

"Köpeğe gelince, âlimler onun hakkında üç farklı görüşe ayrılmışlardır:

Birincisi: Köpek, kendisi temiz olduğu gibi salyası da temizdir.Bu, Mâlikî Mezhebi'nin görüşüdür.

İkincisi:Köpek kendisi necis (pis) olduğu gibi, kılları bile necistir.Bu, Şâfiî Mezhebi'nin görüşüdür. Ayrıca İmam Ahmed'in iki görüşünden birisi de bu yöndedir.

Üçüncüsü: Köpeğin kılları temizdir, fakat salyası necistir. Bu, Hanefî Mezhebi'nin görüşüdür. Ayrıca İmam Ahmed'in diğer bir görüşü de bu yöndedir.

Bu üç görüş, âlimlerin görüşlerinden en doğru olanlarıdır. Köpeğin kıllarının ıslaklığı, elbiseye veya vücuda bulaşırsa, necis olmaz." (Mecmû'ul-Fetâvâ, c: 21, s: 530)

Şeyhul-İslâm İbn-i Teymiyye -Allah ona rahmet etsin- başka bir yerde bu konuda şöyle demiştir:

"Çünkü eşyada aslolan, temiz oluşudur. Delilsiz olarak bir şeyin necis ve haram kılmak, câiz değildir.

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in hadislerinin hepsinde köpeğin:"diliyle yalaması"ndan başka bir uzvunu zikretmemiştir.Bu sebeple köpeğin başka uzvunun necis sayılması, salyası kıyas edilmiştir.

Böyle bir soruda @Abdulmuizz Fida ( hoca ) ;
“Necaseti ğaliza olma ihtimali munkun olabilecek yerlerde namazı ihtimale veya riske sokmamak gerekir.Temiz olduğuna kuvvetli delil, zannın olan yerlerde kılınmalı. “ demişti . Bu yüzden temiz bir seccade bulup kılman en güzelidir Wallahu alem
.
 
Salafiyyaaa Çevrimdışı

Salafiyyaaa

لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum.. Bir haftalığına başka bir şehre gideceğiz ve bir akrabamızda kalacaktık. Fakat öğrendik ki evinde köpeği varmış. Bu evde kalmamız caiz olur mu? Namaz kılınır mı?
Hoca burada delilleri ile necisliği ve yıkanması Hakkında yazı yazmış buna da bir bak istersen
 
Üst Ana Sayfa Alt