Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Küfür Kitaplarının Satışı Caiz mi?

SalihBeratt Çevrimdışı

SalihBeratt

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
السلام عليكم

Zihne küfür aşılayan kitapları satmak caiz mi? İncil satmak caiz mi? Bidat kitapları (mesela Risale-i Nur) satmak caiz mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
عَلَيْكُمْا لسَّلَامُ وَرَحْمَة اللّٰه وَبَرَكَاتُهُ
Zihne küfür (dinsizlik, Din dışı düşünce, şirk, hurafe, bid'at vb.) aşılayan, içeren dine ve kutsallarına zarar veren, insanları yanlış yollara sevk eden kitabları satmak câiz değildir.

Bu konuda İlkeler:

a - Zararlı ve haram olan şeylerin yayılması: İslam'da bir Müslümanın, topluma veya bireylere zarar verecek, onların manevi hayatını kötüye sürükleyecek materyallerin ticaretini yapması yasaktır. Bu, hem maddi hem de manevi zararlar için geçerlidir. Küfür, inançsızlık veya İslam'ı kötüleyen düşünceleri yaymak, topluma manevi zarar verir.
b - Müslüman’ın faydalı olanı yayma sorumluluğu: İslam, Müslümanlara faydalı olan bilgiyi yayma, iyi olanı emretme ve kötülükten sakındırma (emr-i bi'l mârûf ve nehy-i anil munker) görevini yükler. Küfre, inançsızlığa, günaha teşvik eden kitabların satılması bu prensiplerle çelişir. Zira kim zerre miktarı hayır da işlese, şer de işlese mutlaka karşılığını görecektir! (Zilzal 7 - 8)
c - Doğrudan ya da dolaylı destek: Zararlı, ahlaka aykırı veya dinî değerlere saldıran kitabları satmak, bu tür içeriklerin yayılmasına ve dolayısıyla bu kötü sonuçlara dolaylı destek anlamına gelir. İslam, yanlış ve zararlı olanı yaymak şöyle dursun, buna aracılık yapmayı dahi hoş karşılamaz.

Zihne küfür aşılayan veya İslam'a zarar verecek düşünceleri içeren kitabların satışı, dinî açıdan câiz değildir. Bu tür kitabları satmak, insanları yanlış yönlendirmek ve kötüye teşvik etmek anlamına gelir ve İslam’ın temel ahlaki değerleriyle uyuşmaz. Bunun yerine, Müslüman bir bireyin faydalı, ahlaki ve insanları doğruya yönlendiren materyallerin ticaretini yapması teşvik edilir.

İncil gibi muharref kitabların ticareti de bu minvaldedir. Bir Müslümanın İncil'i kendi inancı doğrultusunda kullanması, teşvik etmesi veya yayması uygun görülmez. Sebeb de, İslam dışındaki bir dini desteklemek ve yanlış inançları yaymaya yardımcı olmak anlamına gelir. Ticari olarak düşünmek meşrûlaştırmaz. Fakat İncil vb. satışı, ilmi bir çalışma, araştırma veya çeşitli akademik bir amaçla yapılıyorsa, bu konumdaki ve niyetteki talebte bulunan kişilere satış yapılabilir.
Risale-i Nur, Mesnevi veya benzeri içerisinde küfür, şirk, hurafe ve bidat itikatleri barındıran çeşitli tasavvuf ve büyüklerinin kitabları da ancak ilmi bir çalışma, araştırma veya içerisindeki sakıncalı ve sıkıntılı mevzuların ifşa ve isbatı gibi delillendirilmesi gereken çalışma niyetteki talebte bulunan kişilere satış yapılabilir. Bunun dışında bu sapkın itikadlerdeki kitablardan rızık temini için maddi kazanç elde etme niyetiyle meşrû bir kitabmış gibi satışı câiz olmaz. Bu tür kitabların satışı ile bir kişi itikadi olarak zehirlenilmesinde katkıda bulunmak büyük bir vebali gerektirir.
 
Üst Ana Sayfa Alt