Soru Kuran-ı Kerim Meali Okumak Caiz mi?

Ebu Lihye Çevrimdışı

Ebu Lihye

‎لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
Esselamun aleykum,

Kuranı kerimin mealden okunmasının haram olduğunu bazılarınında caiz olmıcağını söylediğini duydum.
Tevhid ehli hocaların kuranın mealini okumakta sıkıntı görmediklerinide gördüm.

İki tarafında arasında kalan bir konu gibi düşünüyorum.
Kuran meali okumak HARAM demek caiz değil demenin çok büyük bir itham olduğunu bunun kararırının böyle basit şekilde verilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum.
Aynı şekilde kesinlikle okuna bilir denmeside çok büyük sorunlara yol açabiliyor.
Ne olduğu belli olmayan biri çıkıp ben okudum namaz 3 tür diyor. Diğeri çıkıyor namaz yoktur diyor.
Bu konu hakkında farklı bir fetva veya bilgiye sahip olan var mı?

T Çevrimdışı

Tuğrulbey

Üye
İslam-TR Üyesi
Ve aleyküm selam benim görüşüm meal okumak iyidir ama meal okudum diye din yüksek şura başkanı oldum havalarina girmek iyi değildir. Bu dini tatbik eden ve öğreten bir Resul ilinde derinleşmiş alimler bu dine ömur vermiş hocalar var.
O yüzden güzeldir ama yeterli değildir.

Ebu Lihye Çevrimdışı

Ebu Lihye

‎لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
Ve aleyküm selam benim görüşüm meal okumak iyidir ama meal okudum diye din yüksek şura başkanı oldum havalarina girmek iyi değildir. Bu dini tatbik eden ve öğreten bir Resul ilinde derinleşmiş alimler bu dine ömur vermiş hocalar var.
O yüzden güzeldir ama yeterli değildir.
Hocam bende sizin gibi düşünüyorum ama burda meal okuyup sapkınlaşan çok büyük bir güruh var onlar açısından birine meal okuyabilirsin demek doğru mu sizce?

Y Çevrimdışı

yalandunya1990

Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamun aleykum,

Kuranı kerimin mealden okunmasının haram olduğunu bazılarınında caiz olmıcağını söylediğini duydum.
Tevhid ehli hocaların kuranın mealini okumakta sıkıntı görmediklerinide gördüm.

İki tarafında arasında kalan bir konu gibi düşünüyorum.
Kuran meali okumak HARAM demek caiz değil demenin çok büyük bir itham olduğunu bunun kararırının böyle basit şekilde verilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum.
Aynı şekilde kesinlikle okuna bilir denmeside çok büyük sorunlara yol açabiliyor.
Ne olduğu belli olmayan biri çıkıp ben okudum namaz 3 tür diyor. Diğeri çıkıyor namaz yoktur diyor.
Bu konu hakkında farklı bir fetva veya bilgiye sahip olan var mı?
Meal okurken yanında sağlam bir tefsir de beraberinde okunur ise gayet güzel olur ilk etapta.

T Çevrimdışı

Tuğrulbey

Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam bende sizin gibi düşünüyorum ama burda meal okuyup sapkınlaşan çok büyük bir güruh var onlar açısından birine meal okuyabilirsin demek doğru mu sizce?
Meal okunabilir dediğim gibi ama meal bir din olusturacak kadar büyük bir veri saglarmi kesinlikle sağlamaz. Çünkü Kur'an ve İslam dininin oluşumu bir süreç içeriyor. Ondan öncesini ele alan ondan sonrasına bakan bir din bir oluşum ve mücadele süreci var tatbik süreci var kuran ve Allah Resulü ile şekillenen bir toplum var. Karşı çıkanlar reddedenler kabul edenler düşmanlık edenler değişimler hepsinin içinde oluşan bir din. Bu dini bir meale hapsetmek ve meal okuyarak kuran yeter demek biraz abes oluyor.
Kur'an kendisi zaten dışarı taşan bir kitap. Hayatımızda düzen nizam oluşması hedeflenen bir kitapta Ebu lehebin elleri kurusun deniyor.
Mealin yettigini düşünen kişi için Ebu lehebin ellerinin kuruması bir ayet olur ama hayata nizam getiren bir veri olmaz. Nizam için Ebu lehep kim nasıl biriydi Allah neden ellerini kuruttu sorularıni sorup günümüzde Ebu lehep kim çevremde varmı ben onlardan miyim sorularını sormaya başladığın zaman zaten meal dışına çoktan çıkmış oluyorsun.
O yüzden meal okunur ama yetmez yeter diyenlerin arasındaki anlaşmazlık yetmediğini zaten gösteriyor.

Geri
Üst Ana Sayfa Alt