Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Mekke Feth Edildiğinde Peygamber (s.a.v.) Kabe'nin İçinde Meryem ve İsa'nın Suretlerini Muhafaza Etti mi?

U Çevrimdışı

Uteyfa

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- fetih gününde Mekke'ye girdiğinde Meryem ve İsa(a.s)'in suretlerini sakladığını Kabe içindeki diğer resimleri ise sildirdiği iddia ediliyor. Rafiziler ise bunu delil olarak alıyorlar. İnternet linkini vereceğim iki Arapça kaynak ise bu riyayetin asılsız ve uydurma olduğunu belirtmiş. Arapça bilmeyenler iki siteyide google otomatik çeviridende okuyabilir. Sizlerin bu konuda görüşleri nelerdir?



 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Ezrakî; Mekke'nin fethinden evvel Kâbe'nin içerisinde İsâ ve Meryem'in duvara kazınmış resimlerinin (ikona) bulunup, Peygamber'in Mekke fethedilince Kâbe'deki bütün resimleri sildirdiği halde bu resimlerin silinmesini istemediğine dair şöyle bir rivayet nakleder:
rivayet 1.jpg
Ebu'l-Velîd el-Ezrakî ➡️Dedesinden ➡️Dâvud b. Abdirrahman'dan ➡️ Bazı Hacebeden➡️ Musâfi‟ b. Şeybe b. Osman dedi ki:
Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki:
Ey Şeybe ! Elimin altındakiler dışında Kâbe'deki bütün resimleri sil (kazı).

Şeybe dedi ki: Elini kaldırdığında altında İsâ b. Meryem ve annesi (Meryem) vardı (resimleri).(Ezrakî, C.I, Sf: 168)

Tâbiîn tabakasından olan Musâfi' b. Şeybe b. Osman'dan (ö.h.101-110) gelen rivayet Peygamber'e isnad edildiği için merfu'dur. Sıhhati yönünden incelendiğinde ise rivayette hem irsâl vardır. Hemde
ahbarni 1.jpg
-bize bazı hâcibler haber verdi- tâbiriyle kimlerin kastedildiği bilinmediğinden senedde mubhem râvî vardır.
Bundan dolayı rivayet zayıftır. Hadis kaynaklarında bulamadığımız bu rivayet sadece İbnu'z- Ziya'nın (ö.h.854), Târîhu Mekke isimli eserinde bulunmaktadır.
bnu'z-Ziya, Târîhu Mekke, Sf: 100-101 ; İbnu'z-Ziya her ne kadar rivâyetin senedinde sadece Musâfi' b. Şeybe b. Osman'ı zikretsede, bir diğer sayfada naklettiği bütün rivayetleri Ezrakî'nin rivayet ettiğini belirtmiştir.)

Ezrakî bu rivayetin arkasından da adeta diğer rivayeti nakzeder şekilde Peygamber'in Kâbe'deki bütün resimleri sildirmeden (kazıtmadan) içeriye girmediğine dair başka bir rivayet nakleder. Rivayet şöyledir:
rivayet 2.jpg

Ebu'l Velîd el-Ezrakî ➡️ Dedesinden ➡️ Dâvud b. Abdurrahman‟dan ➡️ İbn Cureyc'den ➡️ Suleyman b. Musa‟dan ➡️
Cabir b. Abdullah dedi ki: “ Rasûlullah (s.a.v.) resim yapmayı yasakladı (men etti). Fetih zamanı Ömer b. Hattâb'a, Kâbe'ye girip oradaki bütün resimleri silmesini (kazımasını) emretti. O resimler silinene kadar Kâbe'ye girmedi.(Ezrakî, C.I, Sf: 168)

Câbir b. Abdullah'dan(ö.h.78) gelen rivayet senedin muntehâsı bakımından merfu'dur. Rivayeti sıhhati yönünden incelediğimizde ise isnad zincirinde bulunan Suleyman b. Musa ed-Dımeşkî (ö.h.119) için Buhârî (ö.h.256) “
anhu munkir.jpg
” –munker rivayetleri var- demiş, Nesâî'de (ö.h.303)
leyse.jpg
hadiste kuvvetli değildir- diye cerh etmiştir. (Zehebî, Târîhu'l-İslâm , C.III, Sf: 242)
Bundan dolayı rivayet zayıftır. Rivayeti kaynak değeri açısından incelediğimizde ise bu rivayet senedindeki bazı râvîlerin değişmesiyle, hemen hemen aynı lafızlarla hadis kaynaklarından Ahmed b. Hanbel'in(ö.h.241) Musned'inde ve Ebû Dâvud'un (ö.h.275) Sunen'inde bulunmaktadır.
(İbn Hanbel, el-Musned,C. XXII, Sf: 449, Hadis no :15496; Ebû Dâvud, Libâs, Bâb:46, Hadis no : 4156, c.IV, Sf: 74) Bu iki kitabtaki rivayetler yine Câbir b. Abdullah tarafından naklolunmuştur.

Bu bölümde incelediğimiz rivayetlerde Ezrakî'nin adeta birbirine zıt mahiyetteki rivayetleri naklettiğini gördük. Ezraki bir rivayette Peygamber'in, Kâbe'nin duvarına çizilmiş Meryem'in kucağındaki çocuk İsâ ikonasının silinmemesini istediğini naklederken diğer rivayette Peygamber'in bütün resimler silindikten sonra Kâbe'ye girdiğini nakletmektedir. Bu rivayetlerin senedlerinin zayıf olduğunu, ancak bütün resimler silindikten sonra Kâbe'ye girdiğine dair rivayetin hadis kaynaklarında geçtiğini belirttik. Bizim kanaatimize göre Kâbe'nin içerisinde Meryem'in kucağındaki çocuk İsâ ikonasının muhafaza edilmiş olması mümkün değildir. Çünkü temel hadis kaynaklarından Buhârî'de geçen bir rivayette Peygamber'in evinde hiçbir tasâlib (üzerinde haç işareti bulunan kumaş, elbise, resim) bırakmadığı hepsini yok ettiği” belirtilmektedir.

: حدثنا معاذ بن فضالة: حدثنا هشام، عن يحيى، عن عمران بن حطان: أن عائشة رضي الله عنها حدثته
أن النبي صلى الله عليه وسلم لم يكن يترك في بيته شيئاً فيه تصاليب إلا نقضه
İmran İbn Hittan'dan, dedi ki: "Aişe r.anha'nın kendisine anlattığına göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem evinde haç suretinde bozmadık hiçbir şeyi bırakmazdı."
(Buhari, Libas, Bab 90 , Hadis no: 5092, C. VII, Sf:167)

Kendi evinde dâhi başka bir dini çağrıştıracak simgelere musamaha göstermeyen Peygamber'in Allah'ın evinde bu tür şeylere musamaha göstermesi mümkün görünmemektedir.

Bu bölümde şu hususa değinmek istiyoruz. Ezrakî'nin eserindeki rivayetlerde Kâbe'nin içerisinde bulunan ve Mekke'li muşriklerin kendilerine ilah edinip tapındıkları put, timsâl (taşın, ahşabın, ya da madenin oyulup herhangi bir canlının sureti verilerek elde edilen şekil), resim gibi şirke vesile kılınan araçlardan ve bunların nasıl Kâbe'den temizlendiğinden bahsedildi. Ancak biz temel hadis kaynaklarından olan Buhâri ve Muslim'în Sâhîhlerinde mutlak olarak resim yapmanın ve ressamlığın yasaklandığını görmekteyiz. Örnek verecek olursak “Kıyamet günü Allah katında en şiddetli azaba
uğrayacak olanlar ressamlardır. Bu suretleri (resimler) yapanlara kıyamet günü azab olunup, onlara hadi yarattıklarınızı diriltin denecek.” rivayetlerini zikredebiliriz. Şubhesiz ki Peygamber'in resmi yasaklamasında ki en önemli neden ona tapınma ve tâzim edilmesinden ötürüdür. Şirk bataklığından henüz çıkmış olan insanların tekrar o bataklığa düşmemesi içindir.

Ez cumle olarak; Kâbenin içerisinde Meryem ve İsa (a.s.)'ın suretlerinin veya ikonunun olduğu ve bunların bırakılması, diğer suret ve ikonların imha edilmesi hakkında sahih bir rivâyet yoktur, ehl-i sunnet bu görüşü reddeder. Aksine Kâbe'nin içerisinde bulunan tüm suret ve ikonların imha edilmeden bırakılmaması gerektiği, Ondan sonra Kâbe'nin içerisine girdiği sahih rivâyetler mevcuddur.


***

Hacebe : Cahiliye döneminde Arabların uyguladığı, İslamiyetin gelmesiyle de devam ettirilen Kâbe'nin bekçiliği, muhafazası ve anahtarlarını elinde bulundurma vazifesine Hicâbe denirdi. Hacebe (حاجبة) , Hâcib (حاجب) kelimesinin çoğuludur. İbn Manzûr, Lisânu'l Arab, C.I, Sf: 298; Kâbe'nin tek görevlisi ifade edilirken Hâcib, üç ve üçten fazla olan görevlisi ifade edilirken Hacebe denir.
 

Ekli dosyalar

  • ahbarni.jpg
    ahbarni.jpg
    4.4 KB · Görüntüleme: 57
  • ahbarni.jpg
    ahbarni.jpg
    5.1 KB · Görüntüleme: 67
Üst Ana Sayfa Alt