Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Mezuniyet Töreninde Cüppe ve Kep Giymek Caiz mi?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Müslüman hayatın hiç bir alanında kalben de kalıben de kâfirlere benzememelidir. Kâfirlere benzemenin öncesi kalıben benzemektir. Zahiren dışı kâfirlere benzeyenin zamanla kalbi de benzeyecektir.
29163
Ey iman edenler, Yahûdîleri ve Hristiyanları dostlar edinmeyiniz. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. İçinizden kim onları veli (dost) edinirse, muhakkak o da onlardandır. Şubhesiz Allah zalimler topluluğunu hidâyete erdirmez.(Mâide: 51)
Ve onlar zûr (muşriklerin bayramlarında hazır bulunmazlar)’a şâhidlik etmezler. Lağv (boş ve bâtıl şeyler)’e rastladıklarında da şereflice yüz çevirip geçerler.(Furkân: 72)
"Sonra seni bir Şeriat üzere kıldık. Ona uy, bilmeyenlerin hevalarına uyma." (Casiye: 18)
"Eğer sana gelen ilimden sonra onların hevalarına uyarsan, bil ki sen de zalimlerdensin." (Bakara: 145)
"Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir topluluğun, Allah ve Rasulu'ne karşı gelenlere karşı sevgi beslediklerini görmezsin. Onlar kendilerinin babaları veya oğulları veya kardeşleri veya akrabaları olsalar bile işte onlar, Allah (c.c.)'ın kalblerine imanı yazdığı ve katından bir nurla desteklediği kimselerdir. Onları içlerinden ırmaklar akan, içinde temelli kalacakları cennetlere koyar. Allah onlardan onlar da Allah'tan hoşnut olmuşlardır. İşte onlar hizbullahlardır. (ALLAH'ın hizbidir). Dikkat! Asıl Allah'ın hizbi gâlib gelecektir." (Mucâdele 22)
"Ey iman edenler, benim düşmanlarımı ve sizin düşmanlarınızı, onlar size gelmiş gerçeği inkar etmişlerken, onlara sevgi göstererek dost edinmeyin." (Mumtehine 1)

Abdullah ibn Ömer (r.anhuma)'dan rivâyetle Rasûlullah (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur:

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
( رواه أبو داود وأحمد )
"Her kim, bir topluluğa (kavme) benzerse (onların giyindiği gibi giyinirse, gittiği yolda giderse ve onların işlediği fiilleri işlerse, günah ve sevab bakımından) o da onlardandır."
(İmam Ahmed, Musned, Hadis no: 2/50; Ebu Davud; hadis no: 4/314.

İbn-i Teymiyye, İktidâu's-Sıratı'l Mustakîm, c: 1, Sf: 279'da hadisinin senedinin ceyyid-iyi olduğunu söylemiştir.
Suyutî, Câmiu's Sağîr, hadis no: 5893'de hadisin hasen olduğunu belirtmiştir.)

Yahudiler saçlarını boyamazlar, siz onlara muhalefet edin (saçlarınızı kına ile boyayın)
(Buhari, Feth’ul Bâri, Muslim)

Muşriklere muhalefet edin, sakallarınızı bolca uzatın ve bıyıklarınızı kesin
(Buhari ; Muslim)

Ömer b. Hattâb (r.anh) şöyle derdi:

اِجْتَنِبُوا أَعْدَاءَ اللهِ فيِ عِيدِهِمْ
رواه البيهقي في سننه
(9/234) بإسناده عن البخاري ، كتاب الجزية ، باب كراهية الدخول على أهل الذمة في كنائسهم
"Bayramlarına katılma konusunda Allah'ın düşmanlarından kaçının (onlardan uzak durun)." (Hadisi, senediyle Buhârî'den, Beyhakî, Sunen, c: 9, Sf: 243'de, 'Cizye Kitabı, Zimmet ehlinin kiliselerine girmenin çirkinliği babı'nda rivâyet etmiştir.)


Mustevliler tarafından askeri veya fikri / kültürel olarak istilaya uğramış ülkelerde, gerek egemen gücün dayatması ile gerek psikolojik eziklikten veya kâfirlere sevgi ve muhabbet beslemeye vesile olabilen, özenti gereği bu tür yozlaşma, kâfirlerin adet ve dinlerinin şiârlarından olan simge, sembol, değer ve kültürler halka sirâyet etmiş, bilhassa müslüman toplumları etkilemiştir. Nitekim Türkiye'de meşhur şapka devrimi dayatması ile binlerce müslüman, eşkıyaların yönettiği İstiklal mahkemeleri tarafından asılarak idam edilmiştir.
Böyle olunca da hayatın her alanında Kafirlerin inanç veya kültürel değerlerinden ithal edilen pek çok sembol ve şiarlar zamanla alışagelerek yadırganmaz hale gelerek kullanılır olmuştur. Hatta bu durum zamanla daha da ileri giderek onların şeriatlerine dayanan dini günleri, bayram ve kıyafetleri de bayram, eğlence/düğün, eğitim/okul, yargı/mahkeme alanlarında da sıradan bir gün ve kıyafetmiş gibi kullanılır olmuştur.

Sualiniz üzere üniversitelerde mezûniyet günlerinde yapılan törenlerde öğrencilerin giydiği cübbe ve kepler de bu minvaldedir. Batıdan alınan eğitim modelleri, törenlerini de olduğu gibi almıştır. Dolayısıyla giyilen bu cüppe ve kepler Hristiyan din adamlar (Papaz)'ın kıyafetlerinden alınmış, esinlenmiştir.

Hristiyan din adamlarının kıyafetlerinin tamamlayıcısı olan kemer (zünnar) hakkında ebu Hanife şöyle demiştir:
Bir müslüman “zünnar “ takınıp da Dar’ul harb’e ticaret için girse kafir olur. Çünkü o küfür libasını (elbisesin) onu yapmaya mecbur kılacak bir zaruretsiz giymiştir.

Bunun hiçbir fayda temin etmeyeceği malumdur. “Multeka” da şöyle varid olmuştur:
"Zunnarı taktığı, Hrıstiyanlara mahsus olan elbiseyi giydiği, mecusilerin serpuşunu giydiği zaman, bunları şaka yaparak giysin, ciddi olarak giysin kafir olur.”

Zahiriyye'de deniliyor ki ; 'kim ki mecusi serpuşunu başına koyarsa ve kendisine söylense de kalbin doğru ve temiz olması gerekir (sen kıyafete bakma) derse o kimse kafir olur. Çünkü o kimse şeriatın açık, seçik hükmünü ibtal etmiştir."
(İmam-ı azam fıkh-ı ekber şerhi (şerh eden Allame Aliyyul Kari) ; ”Kafirlere Benzemek“ başlığı sayfa 477-478 Hisar yayınları)


zünnar.jpg
zünnrr.jpg

67OTnAD.jpg


Papazın kemeri, zünnarı bile takmak küfür olup sahibini kâfir yapıyorsa, Papaz elbisesinin şiarının en büyüklerinden olan cüppe ve kep giymek daha evveliyatıyla küfürdür. Bir müslümanın mezuniyet törenlerine katılmaması gerekir. Küfrün şiarlarından olan (cübbe ve kep) bu kıyafetleri giymesi kesinlikle câiz değildir!

O mûminler ki Zur
(törenlerinde)’da hazır bulunmazlar.(Furkan 72)



29166

İngiltere Cambridge Üniversitesi, Kep giyilmesi durumunda Burka''ya da izin çıkarmıştır(!)
Cambridge'den Kep Altı Burkaya İzin


teacher.jpg
29165

Katolik mezhebinden bir öğretmen
Okullarda mezuniyet töreni hakkında bir ilan:


2018-2019 eğitim öğretim dönemi sonunda mezun olmaya hak kazanan/kazanacak tüm öğrencilerimizin 25.06.2019’da katılacağı mezuniyet töreni kıyafet (cübbe ve kep) dağıtımı başlamıştır.

Tören kıyafetlerinizi Fakültemiz Taşınır Kayıt İşleri Ofisinden 100TL depozito* karşılığında alabilirsiniz.
NOT: Cübbe ve kep dağıtımı 25.06.2019 saat:16:00’ya kadar yapılacaktır.


*Depozito Ücreti; Mezuniyet töreni sonrasında teslim alınan tören kıyafetinin (cübbe ve kep) Taşınır Kayıt İşleri Ofisine iade eden öğrencilerimize geri ödenecektir.
1650812319568.png

 
Üst Ana Sayfa Alt