Çözüldü Modernist Bakış Açısıyla Müziği/Çalgıyı Caiz Görenlere Nasıl Cevab Verilmeli?

Mustafa19 Çevrimdışı

Mustafa19

الله أكبر
İslam-TR Üyesi

Bu tarz düşünen kişilere karşı bu konularda vermemiz gereken cevap nasıl olmalıdır? Çalgının 4 mezhebtede caiz görülmediği aşikar olduğu halder bu tür yorumlar caizmidir? @Abdulmuizz Fida abi Kurandan ve Sünnetlerden delillerle soru cevap bölümüne sanırım yetkim olmadığı için orada açamadım buradan cevaplarsan Allah radı olsun. Bu tür büyük kanallar büyük bir müslüman kısma hitap ettiği içinde açıkca insan kaygılanıyor.

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Nâfi‘ (rahimehullah) anlatıyor:
“Abdullah b. Ömer (radıyallahu anhuma) bir mizmâr (çalgı/flüt sesi) işitti. Bunun üzerine parmaklarını kulaklarına koydu ve yoldan uzaklaştı. Bana: ‘Ey Nâfi‘! Hâlâ bir şey işitiyor musun?’ dedi.
Ben: ‘Hayır’ dedim.
Bunun üzerine parmaklarını kulaklarından kaldırdı ve şöyle dedi: ‘Ben bir defasında Nebî (sallallahu aleyhi ve sellem) ile beraberdim. Böyle bir ses işitti ve aynen benim yaptığım gibi yaptı.’”
(Ebu Dâvûd, Kitâbu’l-Edeb, Bâb: fi’l-Gınâ, Hadis no: 4924;
Kutub-u Sitte, 11/220)

Hadisin senedinde Nâfi‘ (sika) ve Abdullah b. Ömer (r.anhuma) (sahabi) olup sened genel olarak hasen/sahih derecesine yakın kabul edilmiştir.

وَقَدْ وَرَدَ فِي سَمَاعِ الْمِزْمَارِ عَنْ ابْنِ عُمَرَ أَنَّهُ سَدَّ أُذُنَيْهِ، وَهُوَ دَلِيلٌ عَلَى أَنَّ ذَلِكَ لَا يُسْتَمَعُ لَهُ، وَقَدْ جَاءَ ذَلِكَ مِنْ وُجُوهٍ تُقَوِّيهِ​
İbn Hacer el-Askalânî; “İbn Ömer’in mizmar (çalgı) sesi duyduğunda kulaklarını kapattığı rivayet edilmiştir. Bu, onun dinlenmemesi gerektiğine delildir. Bu anlamı güçlendiren farklı rivayet yolları da gelmiştir.” (Fethu’l-Bârî, C. 10, Sf: 55)
وَفِيهِ دَلِيلٌ عَلَى اسْتِحْبَابِ سَدِّ الْأُذُنِ عِنْدَ سَمَاعِ الْمُنْكَرِ مِنَ الْمَزَامِيرِ وَنَحْوِهَا، وَالِانْصِرَافِ عَنْهَا​
İmam Nevevî; “Bu hadiste, mizmar ve benzeri münker (çalgı) şeyleri işitince kulakları kapatmanın ve oradan uzaklaşmanın mustehab olduğuna delil vardır.” (el-Mecmû‘ Şerhu’l-Muhezzeb, C. 11, Sf: 577)

وَكَانَ ابْنُ عُمَرَ إِذَا سَمِعَ الْمِزْمَارَ سَدَّ أُذُنَيْهِ، وَهَذَا يَدُلُّ عَلَى أَنَّ ذَلِكَ عِنْدَهُمْ مِنَ الْمُنْكَرَاتِ الَّتِي يُنْهَى عَنْهَا​
İbn Teymiyye; “İbn Ömer mizmar (çalgı) sesi duyduğunda kulaklarını kapatırdı. Bu, Onların yanında bunun yasaklanan munker şeylerden olduğunu gösterir.” (Mecmû‘u’l-Fetâvâ, C. 11, Sf: 576)

Yine İbn Teymiyye (rahimehullah) der ki: “Nebî’nin (s.a.v.) bundan yüz çevirmesi, bunun mekruh veya haram oluşuna delalet eder. Çünkü O, kötü olan şeyden uzaklaşırdı.”

İbn Hacer el-Askalânî: “İbn Ömer’in kulaklarını kapatması, işitmenin değil dinlemenin yasak olduğunu gösterir.”

İbn Ömer, Nâfi‘ye “duyuyor musun?” diye soruyor ama Ona kulaklarını kapatmasını emretmiyor
Bu davranış farz değil, ama takvâ ve kaçınmadır.

Fıkhî Hükümler

Hanefî Mezhebi
Çalgı aletleri haramdır
Dinlemek günah kabul edilir
Delillerden biri bu hadistir. (Kâsânî – Bedâi‘u’s-Sanâi‘)

Hanbelî Mezhebi
Çalgı dinlemek haramdır
Bu hadis açık delil olarak kullanılır

İbn Kudâme: “İbn Ömer’in bu fiili, çalgının terk edilmesi gerektiğini gösterir.”

Mâlikî Mezhebi
Çalgı çoğunlukla haram veya şiddetle mekruh
Bu hadis, selefin tavrı olarak delildir

Şâfiî Mezhebi
İmam Şâfiî’den gelen rivayetlere göre: Çalgı çoğunlukla mekruh veya haramdır ve Bu hadis delil olarak zikredilir.

Selefî (Ehl-i Hadis) Görüş
Çalgı haramdır. Bu hadis Sahabenin uygulaması, Peygamberin fiili ve açık kaçınma mevcud olarak çok güçlü delil kabul edilir.
İbn Teymiyye: “Sahabenin bu şekilde kaçınması, Onların bunu munker gördüğünü gösterir.”

Hükümler
Çalgı sesinden uzaklaşmak meşrudur
Bilerek dinlemek yasaktır (cumhura göre)
İrade dışı işitmekte günah yoktur
Takvâ ehli Kulaklarını kapatır ve ortamdan uzaklaşır.

MÜZİK, İLAHİ, EZGİ, MARŞ (ÇEŞİTLERİNİN)
HÜKMÜ

Geri
Üst Ana Sayfa Alt