Âleykum selam we rahmetullah;
C 1- Mp3 çalarda Kur'an-ı Kerim dinlerken değiştirmek istediğinizde mumkun mertebe durağa veya ayet sonuna göre hareket edecek şekilde ihtiram etmeniz edeben uygun olandır.
"Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin. Ve susun ki merhamet olunasınız.." (Âraf 204)
"(Peygamber!) Sana vahyedileni unutmamak için tekrarlarken hemen anında ezberlemek için dilini kımıldatma." (Kıyâmet 16)
”Namazın haricinde Kur’an’ın dinlenmesi” konusunda, ihtilaf vardır. Âlimlerden kimisi, farz olduğunu, kimisi de mustehab olduğunu bildirmiştir. Buna göre; kıraat banttan ise, onu dinleyip susmak gerekmez.
Hanefi mezhebine göre okunan Kur’an’ı Kerim'i dinlemek vâcibdir. Eğer bir yerde fıkıh yazan (ilimle meşgul olan) bir kimse olduğu hâlde, birisi orada Kur’an okur da o kimse de meşguliyetinden ötürü dinleyemezse okuyan günahkâr olur. (İbn Nuceym Zeynuddîn b. İbrâhîm b. Muhammed el-Mısrî, el-Bahru’r-Râik eş Şerhu Kenzu’d-Deķâiķ, 3/372)
Ancak Hanefî mezhebinde bu dinlemenin (vâcib olarak) farz-ı ayn mı, farz-ı kifâye mi olduğu konusunda ihtilaf vardır. En sahih olan görüşe göre bunun farz-ı kifâye olmasıdır. Yani Kur’an okuyanı dinleyen bazı kimseler varsa, vâcibin yerine gelmesi için bu yeterli olur.
Elmalılı Hamdi Yazır, tefsirinde 'Dinlenilmesi ve susulması vâcib olan Kur'ân, gramafonda (bilgisayar, teyp, radyo, Mp3 vs. gibi aletlerden) çalınan Kur'ân değil, bir insan tarafından okunan Kur'ân'dır. Bununla beraber dinlenilmesi vâcib veya mustehab olmamaktan, bunun dinlenilmesinin caiz olmadığı veya dinlenilmemesinin vâcib olduğu sanılmamalıdır. Zira Kur'ân'ı gramafonda çalmak başka bir iş, çalınan Kur'ân'ı dinlemek de başka bir iştir. (Elmalılı Hamdi, Hak Dini, A'raf Suresi 204. âyetin tefsiri)
Cumhur'a göre ise A'raf suresinin 204 nolu âyeti, namazın dışında kalan kıraat için değildir. Delil olarak da namaz içinde ve hutbe esnasında olduğuna dair gelen bazı sahih hadis-i şeriflerdir. (Taberî, Razî, İbn Kesir, ilgili âyetin tefsiri)
C 2- Allah c.c.'nun sıfatlarını (Rahman, Samed vb hariç) Allah'tan başka meseleler hakkında Allah (c.c.)'yi değil de lugâvi / terim manasını kastederek kullanmak câizdir.