MÜSLÜMANIN30 HAKKI VARHz. Ali’nin (ra)rivayet ettiği bir hadis-işerifte peygamberimiz (sav) “Müslüman’ın Müslüman üzerinde otuz hakkı vardır. Buhakları ifa ediphakkını vermedikçeveya onu affetmedikçe onun için kurtuluş yoktur” buyurur. (Münavi, Feyzu’l-Kadir, 3:390) Bu otuz hak şunlardır: 01. Kardeşininkusurunu bağışlamak ve suçunuaffetmek,02. Ağlayanamerhamet etmek ve yardım etmek,03. Ayıbını gizlemek veörtmek,04. Hatasını görmezdengelmek,05. Özrünü kabuletmek,06. Kaybettiği malını bulursakendisine vermek,07. Gıybeti yapıldığı zamandinlememek ve buna izin vermemek,08. Daima kendisinehayır dua venasihat etmek,09. Dostluğunu muhafaza vedevam ettirmek,10. Zimmetinde olanmalî hukukuna riayet etmek,11. İyiliğini ve sevgisini devam ettirmek,12. Akrabalarına şefkatle muameleetmek,13. Hastalanınca ziyaret etmek, ölünce cenazesine katılmak,14. Davetine icabet etmek,15. Hediyesini kabul etmek,16. Karşılıklı ziyaretini ihmaletmemek,17. Gördüğü iyiliğe ve nimete teşekkür etmek,18. Yardıma muhtaç olunca yardım etmek,19. Komşuluk hakkına riayet etmek, helalini kemgözlerden korumak,20. İhtiyacı olunca ihtiyacını gidermek,21. Kendisinden şefaat/aracılıktalebini kabul etmek ve yardımcı olmak,22. Kendisi ile güzel sözlerle konuşmak,23. Yaptığı taksimine razı olmak ve kabul etmek,24. Zalime zulmünü engelleyerek yardım etmek,25. Mazlum olanın hakkını savunmak,26. Kendisi için istediğini onun için de istemek,27. Kendisine yapılmasını istemediğini onun için de istememek,28. Aksırınca “Yerhamükallah” demek, 29. Kaybettiğini kendisine bulmada yardımcı olmak,30. Selam verdiği zamanselamını almaktır. Bu haklardan herhangibirisini ihmal ederse kıyamette hakkı olduğu için onu kendisinden ister ve Allah’ın huzurunda alır.