Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Mûkim İken Namazları Cem Ederken, Sünnetler Nasıl Kılınır?

B Çevrimdışı

BirMusluman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Akhiler esselamu aleykum warahmetullah. öğle ve ikindi ve aksam ve yatsının cemlerinde nasıl sünnetler kılınır farzlar mı sadece kılınır,birde cemaatle cem yapılabilir mi?Allah Resulu nasıl amel etmiştir cem ederken nafileleri nasıl kılıyoruz inşallah yardımcı olursanız beni rahatlatırsınız sizlere dua ederim inşallah.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;

Mûkim halde iken namazların cem edilmesi durumunda sunnetlerin nasıl kılınacağı hakkında alimler birbirine yakın açıklamalarda bulunmuşlardır.

İbn-i Kudâme (Ahmed bin Îsâ bin Abdullah bin Ahmed Muhammed bin Kudâme - rahimehullah - Hicri 605) şöyle demiştir:
"Bir kimse, eğer iki namazı, birinci namazın vaktinde cem ederse (cem-i takdim ederse), ikinci namazın sünnetini , iki farz namazdan sonra kılabilir ve ikinci namazın (yatsı namazının) vakti girmeden önce vitir namazını da kılabilir.Çünkü ikinci namazın sünneti, ikinci namaza tâbidir. Bundan dolayı fiil ve vakit olarak da o namaza tâbi olması gerekir. Vitir namazının vakti, yatsı namazı ile sabah namazı arasındadır. Yatsı namazını kıldığına göre vakti girmiş demektir."

(İbn Kudâme, el-Muğnî, C: 2, s: 61-62)

İmam Nevevi (Ebû Zekeriyyâ Yahyâ İbni Şeref İbni Murî en- Nevevî'dir - rahimehullah - Hicri - 631) şöyle demiştir:

"Akşam namazı ile yatsı namazını birleştirmekte önce iki farz namaz kılınır, ardından önce akşam namazının sünneti, sonra yatsı namazının son sünneti, daha sonra da vitir namazı kılınır.
Öğle namazında ise bu konuda muhakkiklerin söyledikleri doğru görüş; önce öğle namazının ilk sünneti, sonra öğle namazının farzı, ardından ikindi namazının farzı, sonra öğle namazının son sünneti, daha sonra da ikindi namazının sünneti kılınır."

(İmam Nevevî, Ravdatu't-Tâlibîn, C: 1, s: 402)
 
Üst Ana Sayfa Alt