Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Nafile Namazı Evde Kılmak Daha Üstündür Hadisi Sahih mi?

I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Damre bin Habib kanalıyla Rasulullah'ın ashabından bir zatın bildirdiğine göre kişinin evinde kıldığı nafile namazın insanların yanında kıldığı nafile namaza üstünlüğü, cemaatle kıldığı namazın tek başına kıldığı namaza karşı üstünlüğü gibidir. (İbni Ebi Şeybe, Hadis no: 6516)

İlk sorum şu: İhyayı tahric eden kişi bu hadisin ravisine Damre bin Habib değil Zümre bin Habib olarak yazmış. Bir hata mı yapmış ? Bu sebeple fihristten baktım bulamadım hadisi, araştırınca bulabildim.

İkinci sorum ise bu hadisin sıhhati nedir?

Üçüncü sorum; bu hadis hükmen merfu değil mi? Sahabe kendiliğinden bu şekilde bir söz söyleyebilir mi?

Dördüncü sorum; bu hadis zayıf ise evde kılınan nafilenin daha üstün olduğunu bildiren sahih hadislere şahit olarak gösterilebilir mi?

Ayrıca Adem bin Ebi İyaz, Zümre bin Habib'den mürsel olarak rivayet etmiş yazıyor. Adem bin Ebi İyaz adında birisinin hadis kitabı mı var?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Damre bin Habib kanalıyla Rasulullah'ın ashabından bir zatın bildirdiğine göre;
"Kişinin evinde kıldığı nafile namazın insanların yanında kıldığı nafile namaza üstünlüğü, cemaatle kıldığı namazın tek başına kıldığı namaza karşı üstünlüğü gibidir."
(İbni Ebi Şeybe, Musannef, Hadis no: 6455)

C 1- Bu rivâyeti, aynı senetle Abdurrazzak (Abdurrazzak es-Sanani, Musannaf, Hadis no: 4835) da rivayet etmiştir.
Bu hadisin rivayeti mevkuf'tur. Çünkü : “Damre bin Habib, sahabeden bir adamdan rivayet ettiği” bildirilmiştir. Buradaki adamın kim olduğu meçhul olmakla beraber, bu rivayet zinciri Peygambere kadar da ulaşamamaktadır. Yalnız 'sahabeden bir adam'ın sözü olarak aktarılmıştır. Bu da rivayetin “mevkuf” olduğunu göstermektedir. Bununla beraber, buradaki
“mevkuf rivayet”, hüküm olarak merfu'dur.

C 2- Rivâyette yer alan râvinin ismi kaynaklarda 'Damre' olarak zikredilmektedir. Elinizdeki nushada bir matbaa hatası olması muhtemeldir. Çünkü, İhya’nın hadislerinin tahriç edildiği kitabda da Damre olarak geçer. (Tahricu ahadisi’l-İhya -İhya il birlikte-, Beyrut, ts., 1/202)

C 3- İlk şıktaki açıklamamızda değindiğimiz gibi hadis ilminin kriterlerine göre merfu değil, mevkuftur. Ancak, sahabeye ait -böyle hüküm bildiren- mevkuf hadisler de merfu hadis hükmündedir.


C 4- Bu hadis rivayeti mevkuftur, fakat isnadı ceyyiddir ve sahihtir. (Abdulazîm b. Abdilganiy b. Abdillah, Ebû Muhammed Zekiyyuddin el-Munzirî, et-Tergîb ve't-Terhîb mine'l-hadisi'ş-şerîf, 1/171)

Ebu Davud’un Zeyd b. Sabit’ten aktardığına göre, Peygamberimiz şöyle buyurdu:
Farz namazların dışında, kişinin evinde kıldığı namaz benim bu mescidimde kılacağı namazdan daha faziletlidir." (Ebu Davud, Salat, 205)

C 5- Adem b. Ebi İyas’ın kunyesi Ebu’l-Hasan’dır. Bağdat’da doğup büyümüş, h adis için Askalan’a gitmiş ve hicri 220 yılında ölünceye kadar orada yaşamıştır.
Hadis alimi Şûbe’den hadis alan 6-7 kişiden biridir. Bir hadis âlimi ve Sika - güvenilir bir râvidir. Buhari, Dârimi, Ebu Hatim, Ebu Zura gibi büyük hadis alimleri kendisinden rivayet etmişlerdir. Kitablarına ulaşamadık. (İbn Hacer el-Askalanî, Tehzibu't-Tehzîb, 1/196)

İlgili Konu:


Teravih - Nafile Namazları Evde mi, Mescidde mi Kılmak Sünnettir?

 
Üst Ana Sayfa Alt