Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Öğlen ve İkindi Namazında Sesli Kıraatın Namazın Sıhhatine Etkisi?

E Çevrimdışı

ebu hafs_

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamunaleykum. Öğlen namazını kılarken sesini ayarlıyamayıpda sesli kıraat yapanın namazı bozulurmu.?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah ;

Hâfi (sessiz) okunan namazlarda (öğle, ikindi gibi) sessiz okumak vâcibdir. Bir kişi bu namazlarda sesli (açıktan) okumuş olsa sehiv secdesi icab eder. Sehiv secdesini unutmuş olsa da namaz sahihtir. Bundan dolayı namaz bozulmaz. Aynı durum sesli okunan namazlarda, gizli okunması durumunda da geçerlidir. Kırâat esnasında bu durumu hatırlarsa, kalan kısmı doğru olarak devam eder.

Kıraatin açıktan okunan namazlarda namazı tek başına kılan kişi muhayyerdir; dilerse açıktan okur, dilerse gizli okur. Çünkü açıktan okumak arkadakilere işittirmek içindir. Tek başına kılan kimsenin ise arkasında kimse yoktur. Dilerse açıktan okur ki bu daha efdaldir. Zira o bu şekilde namazını cemaatle kılınan namaz görünüşünde eda etmiş olur. Tek başına kılan için böyle yapmak mendubdur.
Geceleyin teheccud kılan içinde durum böyledir. İsterse açıktan okur, isterse sessiz okur. Çünkü Aişe (r.anha)'den rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.v.) teheccud namazı kılarken uyanık olan kimseye okuyuşunu fark ettirir, okuyuşu uykuda olan kimseyi uyandırmazdı.


حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا حَمَّادٌ عَنْ ثَابِتٍ الْبُنَانِيِّ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ح و حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ الصَّبَّاحِ حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ إِسْحَقَ أَخْبَرَنَا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ عَنْ ثَابِتٍ الْبُنَانِيِّ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ رَبَاحٍ عَنْ أَبِي قَتَادَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ خَرَجَ لَيْلَةً فَإِذَا هُوَ بِأَبِي بَكْرٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ يُصَلِّي يَخْفِضُ مِنْ صَوْتِهِ قَالَ وَمَرَّ بِعُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ وَهُوَ يُصَلِّي رَافِعًا صَوْتَهُ قَالَ فَلَمَّا اجْتَمَعَا عِنْدَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ يَا أَبَا بَكْرٍ مَرَرْتُ بِكَ وَأَنْتَ تُصَلِّي تَخْفِضُ صَوْتَكَ قَالَ قَدْ أَسْمَعْتُ مَنْ نَاجَيْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ وَقَالَ لِعُمَرَ مَرَرْتُ بِكَ وَأَنْتَ تُصَلِّي رَافِعًا صَوْتَكَ قَالَ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أُوقِظُ الْوَسْنَانَ وَأَطْرُدُ الشَّيْطَانَ زَادَالْحَسَنُ فِي حَدِيثِهِ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَا أَبَا بَكْرٍ ارْفَعْ مِنْ صَوْتِكَ شَيْئًا وَقَالَ لِعُمَرَ اخْفِضْ مِنْ صَوْتِكَ شَيْئًا
Ebu Kâtade'den (r.anh) rivayetle RasulAllah (s.a.v.); Ebu Bekir'e gizlice okuyarak teheccud namazı kılarken, Ömer'e açıktan okurken, Bilal'e de bir sureden bir sureye geçerken rastladı. Sabah olunca onların bu halini sordu.
Ebu Bekir (r.anh); "Yakardığım zata işittiriyordum",
Ömer (r.anh); "Uykuda olanı uyandırıyor ve şeytanı kovuyordum" ,
Bilal (r.anh); "Bir bahçeden bir bahçeye geçiyordum" dedi.
Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v.), Ebu Bekir'e : "Sesini birazcık yükselt", Ömer'e : "Sesini biraz kıs", Bilal'e: "Bir sureye başlayınca onu tamamla" buyurdu.

(Ahmed bin Hanbel, Musned, 1 / 109; Abdurrazzak, Musannef, II/495; Ebu Davud, Tatavvu, Bab 25, Hadis no: 1329, 1330; Tirmizi, Mevâkit - Salat, 212; İbn-i Huzeyme; İbni Hibban; Hakim; Beyhaki)





Rasulullah (s.a.v.) “Beni nasıl namaz kılıyor olarak gördüyseniz öylece namaz kılınız” diye buyurmuş ve sabah namazında akşam ve yatsının ilk iki rekatlarında sesli, diğerlerinde ise sessiz okurdu.

Cubeyr bin Mutim (r.anh)’dan rivayetle:

Rasulullah (s.a.v.)’in akşam namazında Tur suresini okuduğunu duydum.
(Buhari, 735 ; Muslim, 463)

El Bera’ Radiyallahu anhu’dan rivayetle :
Rasulullah (s.a.v.)’in yatsı namazında “Tin”suresini okuduğunu işittim , kesinlikle ondan daha güzel sesli okuyan kimseyi duymadım.”
(Buhari 733; Muslim 464)

İbn Abbas (r.anhuma)’dan rivayet edildiğine göre cinlerin hazır bulunması Rasulullah (s.a.v.)’den Kur’an dinlemeleri konusunda şöyle dedi:
Rasulullah (s.a.v.) ashabıyla sabah namazında Fecr suresini okuduğunda cinler onu işittiler, daha sonra Kur’anı dinlemeye başladılar.
(Buhari 739; Muslim 449)


öğlen ve ikindi namazlarında sessiz Kur’an okuduğu:

Habbab (r.anh)’dan rivayet edildiğine göre;
"Bir kişi ona şöyle sormuştur: “Rasulullah (s.a.v.) öğlen ve ikindi namazında Kur’an okur muydu?
Habbab: Evet dedi.
Soran kişi: Bunu nasıl biliyordunuz?
Habbab: Sakalının hareketlenmesinden.”

(Buhari 713)


Ebu Hurayra (r.anh)’dan rivayet edildiğine göre :
Rasulullah (s.a.v.) her namazda okurdu, bize işittirdiğini size işittirdik, bizden gizlediğini biz de sizden gizledik.
(Buhari 738; Muslim 396)

Nevevi (Rahimehullah) şöyle dedi:
“Sünnet şudur: sabah, akşam, yatsı ve cuma namazlarının iki rekatında sesli okumak; öğlen, ikindi, akşam namazının üçüncü rekatı ve yatsı namazının üç ve dördüncü rekatlarında ise gizli okumaktır. Tüm bunlar sahih hadislerle birlikte Müslümanların icmasıyla sabittir.
(Ebu Zekeriyya Muhyiddin Yahya b. Şeref En-Nevevi,
Kitabu'l mecmu şerhu'l Muhezzeb liş Şirazi, C. 3, Sf: 389)

İbn Kudame (Rahimehullah) şöyle dedi: öğlen ve ikindi namazlarında gizli okunur. Akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekatında sesli okunur. Sabah namazının tümü ise tümü sesli okunur. Bu konuda dayanak Rasulullah (s.a.v.)’in eylemidir. Bu konu seleften sabittir. Şayet bir kimse; sesli olan yerde sessiz, sessiz olan yerde sesli okursa namazı doğru olur ancak sünneti terk etmiş olur.
(İbn Kudame el Makdisi, Muğni 2/270)
 
Üst Ana Sayfa Alt