Çözüldü Oje Sürmek Caiz midir?

Bin Yusuf Çevrimdışı

Bin Yusuf

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Ve aleyküm selam,

“…Namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın…”
(Mâide, 5/6 meali)

İbn Abbas (r.a.)’tan rivayetle:
“Abdest alırken, tırnak altında kalan hamur veya benzeri şeyler sebebiyle abdesti geçerli olmaz.”
(Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ)

Cumhurun ekserisine göre tırnağa suyun ulaşmasını engelleyen her şey abdeste engeldir. (Âlimler burda kıyasta bulunmuşlardır.)
İbadeti engellediği için terk edilmesi takvâya daha uygun olur kanaatindeyim.

Allah en doğrusunu bilir (Allâhu a‘lem).

أبو عبيدة بن جراح Çevrimdışı

أبو عبيدة بن جراح

Üye
İslam-TR Üyesi
Aleykum selam.Bi yukardaki hadisin senedi nedir bilmiyorum fakat dinde yeni bir kural belirlemis gibi duruyor. Yani ekleme cikartma yapmak dine pek hos degil diye biliyorum. Eger abdestin gecersiz oldugu bir durum olsa soylenmezmiydi , abdestin nasil alincagi nasil bozuldugu belirtiliyor da bu mu soylenmicek.

Bin Yusuf Çevrimdışı

Bin Yusuf

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Aleykum selam.Bi yukardaki hadisin senedi nedir bilmiyorum fakat dinde yeni bir kural belirlemis gibi duruyor. Yani ekleme cikartma yapmak dine pek hos degil diye biliyorum. Eger abdestin gecersiz oldugu bir durum olsa soylenmezmiydi , abdestin nasil alincagi nasil bozuldugu belirtiliyor da bu mu soylenmicek.
“Eğer bilmiyorsanız, ilim sahiplerine sorun.”
(فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ)
(Nahl Sûresi, 16/43)

“…Yüzlerinizi yıkayın, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın…”
(Mâide, 5/6 meali)
Ayette geçen “yıkamak (غسل)”, ilim sahiplerince:
Suyun, uzvun tamamına temas etmesi
şeklinde tarif edilmiştir.

Dört mezhebin bu konudaki görüşü:
“Suyun, yıkanması farz olan uzva ulaşmasına engel olan her şey abdesti bozar.”

Mezhep âlimlerinin bu konudaki görüşleri:
İbn Kudâme (Hanbelî):
“Eğer uzuv üzerinde suyun ulaşmasını engelleyen bir şey varsa abdest sahih olmaz.”
(el-Muğnî)

Nevevî (Şâfiî):
“Balmumu, hamur, boya gibi maddeler suyun deriye ulaşmasını engellerse abdest geçersizdir.”
(el-Mecmû‘)

İbn Âbidîn (Hanefî):
“Tırnakta veya deride suyu geçirmeyen bir tabaka varsa abdest sahih olmaz.”
(Reddü’l-Muhtâr)

Eğer siz nefsinizi kendinize rehber ediniyorsanız dilediğinizi yapın. Bu insanlar hayatlarını Kuran'ı Kerim ve hadisler ışığında ilim öğrenerek geçirmiş ve öyle yaşamış kişilerdir. Dine bir şey ekleyip çıkarmışlar iftirası hesabı verilmesi zor bir söylemdir.

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Abdestte amaç ilgili uzuvların su ile ıslatılarak yıkanmasıdır. Oje sürüldüğü zaman ojenin boya tabakası suyun ele / tırnağa temasını engelleyeceği bir tabaka oluşturacağından eller/ayaklara su tamamen temas etmeyeceğinden abdest alınmış olunmayacaktır. Oje saça sürülen kına gibi su geçiren bir madde olmadığından abdestte yıkanması farz olan uzuvlara sürüldüğünde yıkanmamış dolayısıyla abdest / gusul alınmamış olacaktır.

أبو عبيدة بن جراح

Üye
İslam-TR Üyesi
“Eğer bilmiyorsanız, ilim sahiplerine sorun.”
(فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ)
(Nahl Sûresi, 16/43)

“…Yüzlerinizi yıkayın, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın…”
(Mâide, 5/6 meali)
Ayette geçen “yıkamak (غسل)”, ilim sahiplerince:
Suyun, uzvun tamamına temas etmesi
şeklinde tarif edilmiştir.

Dört mezhebin bu konudaki görüşü:
“Suyun, yıkanması farz olan uzva ulaşmasına engel olan her şey abdesti bozar.”

Mezhep âlimlerinin bu konudaki görüşleri:
İbn Kudâme (Hanbelî):
“Eğer uzuv üzerinde suyun ulaşmasını engelleyen bir şey varsa abdest sahih olmaz.”
(el-Muğnî)

Nevevî (Şâfiî):
“Balmumu, hamur, boya gibi maddeler suyun deriye ulaşmasını engellerse abdest geçersizdir.”
(el-Mecmû‘)

İbn Âbidîn (Hanefî):
“Tırnakta veya deride suyu geçirmeyen bir tabaka varsa abdest sahih olmaz.”
(Reddü’l-Muhtâr)

Eğer siz nefsinizi kendinize rehber ediniyorsanız dilediğinizi yapın. Bu insanlar hayatlarını Kuran'ı Kerim ve hadisler ışığında ilim öğrenerek geçirmiş ve öyle yaşamış kişilerdir. Dine bir şey ekleyip çıkarmışlar iftirası hesabı verilmesi zor bir söylemdir.
Sayin ibni yusuf hocam cevabinizda kullandiginiz derin arastirmalariniz copypasteniz icin tesekkur ederim. Gayretinizin dewamini umid ederim ilm yolunda. Rabbim hepimizi hakikate yaklastirsin. Selamlar

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Sayın floki; soru cevab bölümünde cevab vermek isteyen üyelerimiz nefsine uyan akli çıkarsamalar yerine İslam'ın iki ana kaynağı olan Kur'an ve sunnete dayanan cevablar vermelidir yahud kendinizi cevab vermek zorunda hissetmeyerek klavyenizi boşa yıpratıp konuyu boşuna şişirmeyiniz.

أبو عبيدة بن جراح

Üye
İslam-TR Üyesi
Sayın floki; soru cevab bölümünde cevab vermek isteyen üyelerimiz nefsine uyan akli çıkarsamalar yerine İslam'ın iki ana kaynağı olan Kur'an ve sunnete dayanan cevablar vermelidir yahud kendinizi cevab vermek zorunda hissetmeyerek klavyenizi boşa yıpratıp konuyu boşuna şişirmeyiniz.
Floki denen HÖDÜK'ün edebsiz yazısı kendisiyle birlikte dışarı atıldı

Geri
Üst Ana Sayfa Alt