Soru Ölen Salih Kimsenin Şefaat Etmesini Allah'tan Dilemek Caiz midir?

Komutan Talut Çevrimdışı

Komutan Talut

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum. Salih görülen bir kimse hakkında Ya rabbi beni bu kulunun şefaatine nail eyle gibi bir dua caiz midir?

Abdullahyuşa Çevrimdışı

Abdullahyuşa

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
وَلَا يَمْلِكُ الَّذ۪ينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ الشَّفَاعَةَ اِلَّا مَنْ شَهِدَ بِالْحَقِّ وَهُمْ يَعْلَمُونَ

"Onun dışında dua ettikleri, şefaat yetkisine sahip değillerdir. Ancak bilerek hakka şahitlik edenler müstesna."

*Ayet-i kerime iki hakikate temas etmektedir:
a. Kur’ân’da nefyedilen ve olmadığı kabul edilen şefaat, mutlak değildir. Kur’ân’ın ifadesiyle Allah’ın (cc) izin verdiği, razı olduğu, bilerek hakka şahitlik edenlerin şefaat yetkisi olabilir. (Bk. 2/Bakara, 255; 19/Meryem, 87; 21/Enbiyâ, 28)
Ancak Allah’ın (cc) kime şefaat yetkisi vereceği, kimlerden razı olacağı ve kimi şefaate nail kılacağını yalnızca Allah (cc) bilir. Bu nedenle şefaat, yalnızca Allah’tan (cc) istenir. (Bk. 39/Zümer, 43-44)

b. Hakka yani Kelime-i Tevhid’e şahitlik etmek bilerek olmalı, ilim üzere yapılmalıdır. Kişiye fayda sağlayan Kelime-i Tevhid neyi reddedip neyi kabul ettiğini bilerek söylenen Lailaheillallah’tır. (Bk. 47/Muhammed, 19)

(43/Zuhruf, 86)

Moderatör tarafında düzenlendi:
ez-Zehebî Çevrimdışı

ez-Zehebî

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Aleyküm selam ve rahmetullah;
Allah’ım benim Nebinin şehitlerin alimlerin şefaatine nail olmamı nasip eyle demekte beis yoktur. Zira hadislerde bu kişilerin şefaat edeceği geçmiştir.
Muayyen olarak birisinin şefaati için Allah’a dua etmekte ise -Nebi hariç- tafsilat vardır. Lakin Allah’ın ona şefaat yetkisi verebileceği Hüsnü zannında bulunarak dua etmekte bir sakınca bilmiyorum. Görüşlerim doğruysa Allah’tan hata ise bendendir.

Geri
Üst Ana Sayfa Alt