İmam Ebu Hanife (Rahmetullahi Aleyh):
1) “Yüce Allah’ın Kur’an’ı Kerim’de de belirttiği gibi eli, yüzü ve nefsi vardır. O’na ait bu sıfatlar nasıllığı bizce bilinemeyen sıfatlardır. ‘O’nun eli kudreti ya da nimetidir.’ denilemez. Çünkü bu takdirde o sıfatın iptali söz konusudur. Bu ise Kaderiye ve Mutezile mensuplarının görüşüdür.”
Fıkhu’l-Ekber 302
2) İmam Ebu Hanife (Rahmetullahi Aleyh)'e:
−İbadet ettiğin ilahın nerededir? diye soran kadına:
−Şüphesiz ki Yüce Allah yerde değil, göktedir… diye cevap vermiştir.”
Beyhaki el-Esma ve’s-Sıfat 425
3) İmam Ebu Hanife Rahmetullahi Aleyh:
“Allah’ın zatı hakkında hiç kimsenin bir şey söylememesi gerekir. Aksine Allah kendi zatını ne ile nitelendirmiş ise kul O’nu öylece nitelendirir, bu konuda kendi görüşüne göre hiçbir şey söylemez.”
Akidetü’t-Tahaviyye ve Şerhi 2/427
4) “Yüce Allah’ın gecenin son üçte birlik diliminde birinci semaya inmesi (nuzulü) hakkında kendine soru sorulunca:
−Nasıllığı bizce bilinmeyen bir şekildedir, diye cevap vermiştir.”
Beyhaki el-Esma ve’s-Sıfat 456
İmam Şafii Rahmetullahi Aleyh:
1) “Kur’an’ın söz konusu ettiği ve sünnette varit olmuş bu sıfatları kabul ederiz ve aynı zamanda (Allah’ın) kendi zatı hakkında yaratılmışlara benzemesinin söz konusu olmadığını belirttiği gibi biz de teşbihi kabul etmeyiz…”
Zehebi, Siyer 20/341
2) “Benim izlediğim sünnet… Allah’ın gökte ve Arş’ı üzerinde olduğuna, dilediği şekilde yarattıklarına yaklaştığına ve Yüce Allah’ın dünya göğüne dilediği şekilde indiğine inanmaktır.”
İbni Ebi Hatim Adabu’ş-Şafii 193, Ebu Nuaym el-Hilye 9/112, 113
---
İmam Malik bin Enes Rahmetullahi Aleyh:
1) “Allah göktedir, ilmi ise her yerdedir.”
Ebu Davud Mesailu İmam Ahmed 263, İbni Abdi’l-Berr et-Temhid 7/138
2) “İmam Malik’e:
−Allah kıyamet gününde görülecek mi? diye soruldu.
−Evet, dedi.”
İbni Abdi’l-Berr el-İntika 36
3) “Velid bin Müslim dedi ki: Ben Malik’e, Sevri’ye, Evzai’ye ve Leys b. Sa’d’a Allah’ın sıfatlarına dair rivayet edilmiş haberler hakkında sordum da hepsi:
−Onları geldikleri gibi kabul ediniz, keyfiyetleri hakkında düşünmeyiniz, dediler.”
Darekutni es-Sıfat 75, Lalekai Şerhu Usul-i İtikadi Ehli’s-Sünne 3/582
---
İmam Ahmed bin Hanbel Rahmetullahi Aleyh:
1) “el-Mervezi şöyle dedi:
Ahmed’e Allah’ın sıfatlarına, O’nun görülmesine, İsra’ya ve Arş ile ilgili kıssaya dair hadisler hakkında sordum da hepsinin sahih olduğunu belirtti ve:
−…Bu haberler nasıl geldiyse öylece kabul edilir, dedi.”
Tabakatu’l-Hanabile 1/56
2) “Allah’ın konuşmadığını iddia eden kişi kafirdir…”
Abdullah bin Ahmed Kitabu’s-Sünne 71
3) “Yüce Allah kendi zatını ne ile nitelendirmişse siz de O’nu öylece nitelendiriniz. Kendi zatı hakkında neyi reddetmişse siz de Allah’tan onların uzak olduğunu belirtiniz.”
İbnu’l-Cevzi Menakıbu İmam Ahmed 221