Rasulü Ekrem (aleyhissalatu vesselâm) bazı zamanlarda ibadet ü taata daha çok özen gösterir, diğer vakitlerdekinden daha hassas davranırdı. Hz. Aişe (ra) de bu mevzu ile alâkalı olarak şöyle buyurmaktadır:
"Allah Rasulü, pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çokça özen gösterirdi."(1)
Allah Rasulü'nün (asm) hususiyle bu günlerde oruç tutmasının sebebi ise, bu günlerin insanların amellerinin Cenab-ı Hakk'a arz edildiği günler olmasıdır. Üsame b. Zeyd (r.a.) şöyle rivayet etmektedir:
Ben Peygamber Efendimizin, pazartesi-perşembe günleri oruç tuttuğunu görünce, O'na bunun sebebini sordum. Bana şu cevabı verdiler:
"Ameller, Cenab-ı Hakk'a pazartesi-perşembe günleri arz olunurlar. Ben istedim ki Cenab-ı Allah'a amelim arz olunurken oruçlu olayım."(2)
Başka bir rivayette de Rasulullah'a, (asm) pazartesi günü tutulan oruçtan sordular. Peygamber Efendimiz (asm):
"Ben o gün dünyaya geldim ve o gün peygamberlik verildi veya bana vahiy indirilmeye başlandı."(3) buyurmuşlardır.
Kaynaklar:
(1) Tirmizi, Savm,44; Nesai,sıyam, 36; İbn Mace, Sıyam, 42; Ahmed b. Hanbel 6/80.
(2) Tirmizi, Savm, 44; Nesai, Sıyam, 70
(3) Müslim, Sıyam, 197.
İNSEALLAH BİR HATIRLATMA DA BEN YAPMAK İSTEDİM KARDEŞLERİM,YARINDAN İTİBAREN PAZARTESİ PERŞEMBE ORUCU TUTMAYA NİYET EDENLER BEĞENSİN İNSEALLAH
ALLAH İÇİN KARDEŞLERİMİZE DUA EDELİM RABB'İM DÜNYADA Kİ TÜM MÜCAHİD KARDEŞLERİMİ KORUSUN ONLARIN ATIŞLARINI İSABETLİ KILSIN
BÜTÜN MAZLUM,ZULME UĞRAMIŞ KARDEŞLERİMİ DE HAYIRLA KURTARSIN RABB'İM