Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Makale Saliha Eşe Güzel Bir Örnek

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Bir gün Fudayl, Kâdı Şurayh'a: Evinde durumun nasıldır, diye sorar?

Kâdı: Yirmi senedir eşimden mutluluğumu bozacak hiçbir şey görmedim.

Fudayl: Bu nasıl oldu Ey Şurayh?

Kâdı: Salih aileden, salih bir kadın ile nişanlandım.

Onunla evlenince kendisinin hem din hem de yaratılış bakımından güzel olduğunu gördüm. Saliha eş nimetinden ötürü şükrünü eda etmek için Allah'a iki rekat namaz kıldım. Selam verdiğim zaman eşimin de benimle beraber namaz kılıp şükrettiğini gördüm. Ev boşalınca eşime yaklaştım.
Bana dedi ki: Acele etme Ey Ebu Umeyye! Sonra kalktı ve şöyle konuştu: Ey Ebu Umeyye! Ben sana garib bir kadınım. Neleri sevip sevmediğini bilmem. Sevdiğin şeyleri söyle yerine getireyim ve sevmediklerini de söyle, onlardan kaçınayım.

Ey Ebu Umeyye! Senin kavminin kızlarından sana denk olacak kızlar vardı. Benim kavmimin erkeklerinden bana denk olacak erkekler vardı. Ancak yazılan şeyin yerine gelmesi üzere Allah'ın kitabı ve Nebi'nin sünneti üzere ben senin eşin oldum. Benim hakkımda Allah'tan kork ve şu ayeti uygula: "Sonrası ya iyilikle geçinmek, ya da güzellikle bırakmaktır."
Sonra yerine oturdu. Bu sözleri ile beni konuşmaya mecbur bıraktı.
Dedim ki: Öyle sözler söyledin ki, bunlar hakkında doğru sözlü olur ve sebat edersen sana ecir ve sevab olurlar. Ancak dediklerini bırakırsan senin aleyhine huccet olurlar. Bunları, bunları severim ve şunları da sevmem. Benden gördüklerin iyilikleri yay. Kötülükleri ise ört.

Eşi: Benim ve senin aileni ne kadar da bir ziyaret edeceğiz?

Kâdı: Bizden sıkılmamaları için zaman zaman ziyaret edeceğiz.

Eşi: Hangi komşularının evine girmesini istersin ve hangi komşularının evine girmesini istemezsin?

Kâdı: Falancanın oğulları salih kimselerdir. Falancanın ise değildir.

Kâdı anlatmaya devam eder: Bu halde üzerimizden bir sene geçti. Sonra evime gittiğimde eşimin annesinin evde olduğunu gördüm. Ona çok güzel şekilde selam verdim. Annesi kızının çok güzel bir hayat içinde yaşadığını biliyordu.
Annesi dedi ki: Ey Ebu Umeyye! Eşini nasıl buldun?
Dedim ki: Vallahi o çok güzel bir eştir.
Dedi ki: Ey Ebu Umeyye! "ERKEĞE, HADDİNDEN FAZLA ŞIMARTILMIŞ KADINDAN DAHA ŞERLİ BİR ŞEY VERİLMEMİŞTİR." Edeplendirmek istediğin kadar edeplendir. Arındırmak istediğin kadar arındır.
Sonra kızına yöneldi ve güzel bir şekilde itaat etmesini emretti.
Bu hal üzere yirmi sene yaşadım. Mutluluğumu bozan sadece bir gece geçirdim. O günde de zalim olan bendim. (Muhammed Râtib En-Nâblusi'nin anlatımıyla!)


Subhanallah! Kız edebini annesinden alır. Derler ya; Annesine bak, kızını al.

Bu söz gerçekten doğrudur.

Rabb'im bütün Bekar kardeşlerimize Saliha eşler nasib etsin ve evli olanların eşlerini saliha'ya çevirsin Amin.

Muhammed Râtip en-Nâblusi

 
Üst Ana Sayfa Alt